Lenstadbloggen 2009

20 december
Det är -12,7 grader just nu, söndag kväll klockan åtta. Tror ni vi är glada för att alla djuren har vintervatten, så att vi slipper dra ut vattenslangar och fylla tunnor? Denna söndag har varit strålande vacker stilla, nysnö och rejält kallt. Malou var här och red för första gången efter hästarnas vintervila. Det blev en tur barbacka i paddocken. För egen del blev det bara fotografering och "spatserande" bland alla djuren, som mumsade på sina höblar eller stod stilla i vinterkylan. Igår sågade Ulva, Boje och jag upp för körkortet i motorsåg och vi blev godkända alla tre. Och i fredags blev alla barfotahästar verkade.

13 december
Vilken tråkig morgon! De två ankhonorna, den svarta och den grå, var borta när jag kom ut. Det var bara draken och den vita honan med sina halvvuxna ungar som kom fram och ville ha mat. Vi hittade inga spår av honorna och  förmodligen har räven kommit tillbaka. Bara det inte blir som för ett par år sedan. Då tog räven ALLA ankorna.
Annars ägnade vi dagen åt att öva oss i att såga med motorsåg. Om en vecka är det uppsågning. Dagen avslutades med att åka till Voxtorpsgården på fastlandet och hämta en f.d. glad gris som fått bökat i jorden utomhus hela sitt liv. Vi åt supergoda kotletter tills kvällsmat och önskade att alla grisar skulle få leva ett fritt liv och inte behöva vara instängda i grisstallar.

6 December
Bróðir har kommit hem från Pellagården där han varit på inridning i två månader. Pia, som har ridit in honom, föreslår att jag tar det varsamt och försiktigt. Bróðir är en känslig häst och det fick jag bekräftat när han var med på Oddurs tömkörningskurs. Instruktör Anders Eriksson ville att jag skulle titta i backen för att inte pressa för mycket. I två dagar var Ulva/Jarpur och jag/Bróðir på kurs och när vi kom hem var vi mer än nöjda. Jarpur samlar sig fint i slutna och öppna och Bróðir går lösgjord med tömmarna i nosgrimman.

30 november
Vi har fått en ny valack i flocken. Det är Ymir som har blivit kastrerad. Som alltid är det vår "husveterinär" Ingrid Myrin Carlsson som har gjort ingreppet. Det är lite sorgligt när hingstar skärs, eftersom man tar bort deras manlighet. Å andra sidan får man oftast en bra ridvalack, och det är jag säker på att Ymir blir. Ymir är till salu

27 november
Ännu en häst har anlänt, Snarfaxi från Hallnäs. Han är född våren 2009 och är skäck, precis som sin pappa. Ridhästarna lever ett gott liv ute på alvaret och eftersom november ser ut att bli den varmaste novembermånaden i mannaminne, klarar de sig på markens skafferi

16 november
I helgen kom fyra hästar. Modis, som för femte året i rad är på vintervila. Reifur och Gandur, som bor på norra Öland under sommaren. Mama´s Coco Completh som är en brittisk ridponny och hingst.

1 november
Nu är det vintertider på gården. Hingstarna har kommit hem från alvaret och de får hö och kraftfoder tillsammans med kossorna. Ridhästarna har fått av sig skorna och är utsläppta på alvaret. Oj vad glada alla hästar blev över förändringen. Jan och jag har varit i Byxelkrok och stängt sommarhuset och plockat hem flera lådor med äpplen. Det blir gott för folk och fä när snön ligger på backen.

25 oktober
Idag har vi klippt klart alla tackorna och till vår hjälp var Emma med. Emma är Ulvas sommarkamrat från Byxelkrok, som pluggar till veterinär. Nu fick hon riktigt "bonnapraktik" och inte bara teorin från böckerna. Emma klippte som om hon aldrig gjort annat och tackorna blev riktigt stiliga. Baggen var såååå intresserad.

6 oktober
Bróðir har åkt till Pellagården för att bli inriden. Vi har tränat lastning och att köra honom i transport under en tid. Allt har gått bra så småningom. Första gången i transporten med stängd dörr höll han på att få panik, men lugnade ner sig. På första 200-metersresan stegrade han sig två gånger och slet av grimskaftet. När han fick sällskap av Snót i transporten stod de båda två som tända ljus. Och så fick det bli vid resan upp till Pellagården. Snót fick åka tur och retur. Men vilken mamma skulle inte ha gjort det?

4 oktober
Helgen har bjudit på riktigt höstväder. Näst intill storm och dagsregn på lördagen. Då passade Gandalf, ny häst i hingstflocken, på att komma. Det är Lena och hennes man Andrew som har köpt Gandalf av Kaj Hedlund på Gotland. Lagom till att Gandalf kom åkte de två halvbloden hem. 
Som de flesta vet har vi massor av ankor och på söndagen fick åtta stycken flytta in i frysen. Mindre bajs i trädgården och goda middagar framöver. Kan låta grymt, men så är livet på landet!

24 september
Dynbrími var hos oss i flera år och åkte hem för ungefär ett år sedan. Idag hittade jag honom på youtube och blev smått lyrisk. Även Sólfari har "visat upp" sig genom bilder som Eva har fått på honom. Vi minns nästan alla hästar som har varit hos, men vissa minns man bättre. Dynbrími och Sólfari hör till de som ger starka minnen.

19 september
Vi röjer mer eller mindre ständigt på våra marker i syfte att hålla landskapet öppet. Under fem år ska vi restaurera ett område på drygt sex ha och nu är vi inne på år två. Detta år ska vi ta bort bortemot 200 - 300 träd och har erbjudit grannar och vänner att fälla och ta hem så mycket ved man orkar. Ulva, Boje och jag ska gå på motorsågskurs för att få A och B behörighet. I helgen har vi övat!
Vita ankan har fått åtta ungar. Nu har vi nästan 40 ankor! Hör av dig om du vill köpa en anka.

1 september
Hovslagare Anders har återigen verkat alla hingstarna. Midnight Dancer har fått sina hovar inpackade i gips. Det blev resultatet av en ordentlig genomgång av hovarna på ATG.
Veterinär Ingrid var här för sin årskontroll av ridhästarna. De blev vaccinerade och några fick sina tänder raspade. 
Jag hade inget problem med att sysselsätta mig två dar i rad.

27 augusti
Baggen är nyklippt och blev så stilig. Men han förlorade nog sin manlighet. För oj så försiktig han blev efteråt. Tackorna klipper vi senare, strax innan det är  dags för betäckning

21 augusti
Fyra veckors semester i Byxelkrok på norra Öland är slut och vi är åter inne i vardagliga rutiner. Nu  är det intensivträning med Bróðir som gäller. Han ska ridas in under hösten och än så länge är det bara träning från marken. Utöver åskovädret var väl stängslingen över sjön något vi kommer att minnas från sommaren 2009. Och så alla ankor. Just nu har vi 29 ankungar och fler är på gång! Är det någon som vill köpa några myskankor är det bara att höra av sig.

31 juli
Det värsta åskväder man kan tänka sig inträffade lördagen den 18 juli. Stängselaggregatet gick i tusen biter, adslmodemet kaputt, ett datorhaveri, alla telefoner ur funktion, digitalboxarna utslagna, vattenpumpen strejkade och än har vi inte fått ordning på allt. Som tur var hände inget med djuren, vilka är känsliga för blixtnedslag. Vi får fortfarande välja om vi ska använda internet eller ringa. Det finns inte en affär i närheten som har den speciella kontakt som behövs för att båda ska fungera samtidigt. Om det är någon som försöker få tag på oss nås vi säkrast på mobiltelefonerna.

8 juli
Arbete på gården mellan 07.00 och 19.00! 19 hästar verkades, en kalv föddes, veterinären kollade ormbiten häst, ut med 14 hästar på alvaret, åskan mullrade och mellan solstrålarna öste regnet ner. Hann bara med tidig frukost och sent kvällsmål. Jan var i Skåne och Blekinge för att titta på fotboll. Vill du veta mer?

1 juli
Per har varit här och ringmärkt våra ladusvalor. I alla fall dem han kom åt. Många stall- och ladugårdsägare stänger ute svalorna med hänvisning till att de sprider smitta. Även i vår familj har vi haft diskussion om detta. Men svalorna är kvar och jag tycker det är viktigt att ge dem möjlighet att föröka sig, så att de blir kvar i vårt landskap.

14 juni
Idag har vi storstädat stallet och nu är det så rent och fint att alla hästar är portförbjudna! Det var som alltid mycket god stämning och alla jobbade som om det vore ackord. 
Igår fick vi ytterligare en kalv och nu var det Dalmores tur. Det var hennes sjunde kalv och hon valde att gå undan från de andra för att kalva i lugn och ro. En tjurkalv såg dagens ljus på eftermiddagen. Nu väntar vi på ytterligare fem eller kanske sex kalvar. 

7 juni
Idag kom Birk för ett par månaders sommarvila medan matte Wendela är i Schweiz. De äldsta hästarna kände igen Birk, trots att det är två somrar sedan han gick med hingstarna. 
Vi har fått två nya kalvar. I fredags kväll kalvade Bonnie Scott och Highland Pride nästan samtidigt. Det var Bonnie Scotts fjärde kalv och hon tog det med ro. Värre var det för Pride som fick sin första. Jag fick hjälpa henne, eftersom hon var alldeles slut och orkade inte krysta ut kalven. Flera kor var framme och tittade på Pride och kalven, medan Bonnie Scott låg en bit bort i lugn och ro med sin nyfödda

31 maj
Äntligen har vi grävt ner vintervatten till kossorna och hingstarna. Så bra det kommer att bli till vintern. Inga frusna vattenslangar mer. Några hästar har bytt stall under maj månad. Litli Skjóni har flyttat till Algustrum och Frida har åkt hem till Byxelkrok. Även Gódi har åkt hem, nu när han är oduglig och kan gå med stona utan risk för föl.

17 maj
Nu är hingstflocken ute på Alvaret. Det är lika härligt varje år vi släpper hästarna på ett stort område långt bort från alla människor. Hingstflocken går nu på cirka 20 ha alvarsmark och lever ett riktigt hästliv. 
För nio månaders sedan köpte vi tjuren Hans och vi räknar med att få över tio kalvar i sommar. Queens Seal fick en liten tjurkalv i förrgår ute på alvaret. Där vill vi inte att kalvarna ska födas, eftersom det är stört omöjligt att ha koll på dem då. Alla korna fick komma hem och går nu i ridhästarnas vinterhagar. 
Flugahar åkt hem få att snart åka vidare till Drakamöllan i Skåne. Även den svarta ankmamman har fått ungar. Bara tre stycken.

13 maj
Tänk att vi har hittat nya ridvägar efter att ha bott här i tolv år. Jag som trodde att skogen vara utforskad i alla dess vrår. Efter röjning av den nya vägen för ett tag sedan fick vi blodad tand. Ulva och jag gav oss ut på upptäckarfärd och hittade en helt underbar skogsväg som slutade i ett sumpområde. Typiskt! Men kanske ändå... Vi red på måfå och plötsligt var vi vilse mitt i den värsta snårskog. Vi fick krypa fram och dra med oss hästarna innan vi hittade en mur som vi kunde följa och så småningom komma hem och titta på kartan. Visst ska de gå att komma runt. 
Idag gav jag mig ut med kompass och vips har jag knutit ihop en ny ridväg på flera kilometer. Det blir nästa lika bra som i Bödaskogarna på norra Öland.

3 maj
Mycket nytt under helgen! Hingstflocken har utökats med fem nya hästar, tre islänningar och två halvblod. Båda halvbloden fick plåstras om i huvudet efter diverse skavanker i samband med resan. Rita har åkt hem till Byxelkrok. Vår tacka, Asta, fick ett lamm den 1 maj. Vi trodde inte att hon var dräktig, så både vi och tackan blev glada. Fluga pysslar om sitt föl. Anki, Ulva och jag har nästan röjt klart en helt underbar ridväg i mittlandsskogen. Lena och jag fick en härlig ridtur på alvaret och hem genom mittlandsskogen. Vi avslutade helgen med att åka till Björnö slott och titta på en konstutställning på temat häst. 

29 april
Fluga fick äntligen sitt föl! Varje morgon i tre veckor har vi trott att det ska komma. Idag på morgonen stod Fluga på Kvarnhorvan med sitt svarta hingstföl. Dimma, Panell och Snót hjälptes åt att vakta Fluga och fölet  direkt. Assa älskar alla föl som fötts här och vill gärna ta hand om det. Vi blev tvungna att sära på flocken. Nu går Fluga i sällskap med Panell, Dimma, Snót, Tira, Gneisti och Von.

25 april
Carnato har åkt hem och ny i flocken är GimliTiger Moth blev hans fadder och beskyddare från första stund. Och bättre kan det väl inte vara för en nykomling. Tiger anser att han är störst och bäst och tar väl vara på den lille nye.

10 april
Nykur fick en gren i ögat för tre veckor sedan och har stått på box. Första veckan inne dygnet runt och därefter ute på natten och inne på dagen. Allt för att skydda ögat mot ljus. Han har fått ögonsalva två gånger per dag och varit otroligt tålmodig. Men idag fick det vara nog! Både han, vi och sällskapshästarna var trötta på boxen. Nykur har fått ärva Kóngurs flughuva och jag har sytt dit en mörk tygbit över det skadade ögat.

29 mars
Igår kom Midnight Dancer, född 2008 och korsning mellan Morgan, Paint och Arab. Det är alltid lika intressant att se hur en ny häst tas emot. 
Vi tycker oss märka en viss skillnad mellan islandshästen och andra raser. Islandshästen jagas av flocken tills han ger sig och alla har hälsat. Andra hästsorter står mer eller mindre still och islandshästarna är måttligt intresserade. Måhända är det de ursprungliga hästgenerna som ger sig till känna hos islandshästen.

14 mars
Nu har vi börjat arbeta med Bróðir och än så länge är det bara som handhäst. Jag rider Gneisti, vår tryggaste häst, och har med mig Bróðir i grimma och grimskaft. Det går jättebra och vi tycker det här är ett bra sätt för Bróðir att bekanta sig med ridvägarna och lära sig ljudkommandon för olika gångarter.

Vi har även börjat så smått med Tira, och hon får springa helt lös när vi rider på alvaret. Det går dock inte lika bra. De hästar vi rider blir antingen motade av Tira eller så sätter hon fart på dem i en hisklig galopp. Idag hade vi både Tira och Windy lösa med oss, och visst trivdes löshästarna men Snót var allt annat än lugn.

5 mars
I går kväll kom Freyðir, född 2008, och i tisdags åkte Ljúfur hem till matte, Angelika, för att bli inriden. Hingstflocken har således påbörjat sin nydaning. De "gamla" åker och de unga kommer. Freyðir kommer från Thilde Höök på Frostimport och det är Catherine och Cecilia Hevelius som har köpt honom. Cecilia har haft häst hos oss tidigare. Filmsnutt från första mötet med flocken. Jag har lagt upp lite nya bilder på hingstflocken.

2 mars
Idag har korna och fåren blivit vaccinerade mot blåtunga. Korna hade vi stängt in i fyra fållor. Tre relativt tama tvåårsgamla kalvar stod i fårens stora lösdrift. Bonnie Scott och Queens Seal, som gillar att vara i hästarnas lösdrift, var instängda där tillsammans med tre yngre kvigor. Tjuren Hans var för sig och resten var inhägnade med stålrörsgrindar vid foderbordet. Vi hade tränat korna i dagen innan och när vaccinatörerna från jordbruksverket dök upp gick det riktigt bra. Med lite lock och pock fick vi djuren att gå ut ur sina inhägnader en i taget, genom att passera en fålla. På väg ut fick de en spruta med vaccin. Efter drygt en timme var alla tjugo korna + de sju fåren vaccinerade. Om tre veckor är det dags igen.

15 februari
Strålande vinterväder! Några grader kallt, klarblå himmel och två dm snö. Idag passade Tessan, Melina och Therése på att tolka. Litli Skjóni var draghäst med Tessan som ryttare. Melina och Therése turades om på skidorna och att rida Katla. Här finns en liten filmsnutt på Youtube

7 februari
Denna vinter får hästarna både vanligt hösilage men också ensilage gjort på havre. Många har frågat varför och om det är bra. Vi sådde ny vall våren 2008 och samsådde med havre för att skydda det nya gräset. Havren skördade vi precis innan det blev havrekorn, "mjölken hade gått upp i axet". Hästarna och korna älskar havreensilaget och försöker få i sig mesta möjliga av axet. Nu har vi fått provsvaren från labbet och visst är det höga värden! Smältbart råprotein ligger på 92 g/kg torrsubstans.

16 januari
Hovslagaren var här idag och verkade alla barfotahästar, 18 stycken. Snotra blev bara lite avputsad, eftersom hon ska iväg på inridning och få skor om en månad.

14 januari
Från och med idag har alla hästar fri tillgång till grovfoder. Hingstflocken har alltid haft det, men för ridhästflocken är det nytt. Balarna står på Kvarnhorvan, som har varit obetad sedan i maj, och hästarna var mer intresserade av fjolårsgräset än höbalarna. Vi får väl se hur det går. Vi är lite oroliga för att hästarna inte ska göra annat än äta och så småningom rulla fram. Å andra sidan är fri tillgång förmodligen det bästa för tarmsystemet.

6 januari
Idag tog Anki, Ulva och jag  en härlig ridtur över alvaret och genom mittlandsskogen. Pigga hästar, lagom kallt och snö.

Vi har flyttat över fem valacker (Hördur, Reifur, Ganti, Gneisti och Jarpur) till hingstflocken. Det blir bra för "ungtupparna" att få lite stadga med fem erfarna hästar. Reifur var mest intressant och vallades länge av Tasmanian och Tiger. Hördur ställde sig mitt i flocken och det var som om han alltid hade varit där. 

5 januari
-10 grader på morgonen, snö och alldeles vindstilla. Alla djuren stod och väntade på maten, vilken vi snabbt delade ut. Men så var det vattnet! Det är bara ridhästarna som har uppvärmt vintervatten, resten av hagarna får vatten i tunnor. Första tunnan gick bra att fylla, men sen frös slangarna. En timmes uppvärmning i sadelkammaren innan kossorna och hingstarna fick sitt. Nästa år ska vi ha vintervatten i ALLA hagar. Vi har sagt det förr, men nu ska det ordnas! Detta är sista vintern med vattenslangar.

Malou rider Von
Vi sågar ner tallar på alvaret



Snarfaxi från Hallnäs


Vi tränar lastning med Brodir
Gandalf

Ulva fäller träd

MiDas har gipsbandage på hovarna



Bróðir  har blivit ormbiten





Tackan Asta fick sitt allra första lamm den 1 maj.


Gimli och Tiger

Ymir kollar Nykurs flughuva

Midnight Dancing tuggar undergivet mot Vonar Neisti

Ulva på väg hem till stallte med Gneisti, Jarpur och Bróðir

Frosti jagar Freydir

Korna i väntan på vaccination
Melina tolkar efter Litli Skjóni

Vonar Neisti hos hovslagaren

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers