Hälften av korna är kvar

I flera veckor har jag förberett tio kor på att ge sig ut på sin sista resa. Fyra av dem har varsin stut på 1,5 år och även de har ingått i övningarna. Sista åtgärden i går kväll var att stänga in stutarna så att vi slapp "stöka" med dem på morgonen. De ska nämligen stanna kvar på gården och slaktas här hemma under vintern.

Stuten får havre inne i stallet   Stuten får äpplen inne i stallet

Resekorna tränas att vara inne i lösdriften

Idag på morgonen kommer Harby åkeri med Anders Lundberg i spetsen. Jättebra transportör lugn och trygg. Men oj så rörigt det blir med korna. Inget går som vi vill. Med lite lock och pock får vi in fyra kor i transportbilen. När den femte är på väg in vänder hon plötsligt helt om och rusar tillbaka och kämpar allt vad hon kan för att komma ut ur inhägnaden. Hon sliter ner större delen av staketet, där hon fastnar med hornen. Det är Prestige, som absolut inte vill resa härifrån. Hon kommer loss och får med sig fyra kor till, som springer allt vad de kan bort från inhägnaden.

Kvar står Lina, som är ranglåg och inte vet vad hon ska göra. Vi tar in henne i bilen utan några problem och hon får en egen box. De fyra första får dela på en stor box. Inte så bra. Helst skulle stå två och två, men vi kan inte plocka om inne bilen utan att riskera att vi blir stångade.

Grindarna som skulle ha stängt in korna   Harby åkeri kör korna till slakteriet i Hörby

Tillbaka till den fem korna som har rymt. Vi försöker mota tillbaka dem till inhägnaden, men nej det går inte. Till slut springer de ner ett staket och försvinner ur vår åsyn. Det är bara att stänga bilen och Anders kör iväg med de fem kossorna. De ska åka ända till Hörby i Skåne, eftersom slakteriet i Kalmar inte tar emot kor med horn. 

Det här känns verkligen inte bra. Alla tio korna blev stressade och rädda.Och vilken lång resa de fem som kom med ska göra. Så här har det aldrig varit förut. Det har gått lugnt tillväga och de har slaktats i Kalmar. Jag funderar så det knakar på hur jag ska göra med mina kossor. 

Fem kor och fyra stutar som kom undan slakteriet med blotta förskräckelsen

Fem kor och fyra stutar är kvar, men lite fundersamma är de. Vad var det som hände?

2016 11 30

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers