Blog

11 + 11 kor i hagarna

Tidigt på torsdag morgon tar jag fram traktorn för att baxa in en dyngsur höbal i stallet. Det är det sent skördade höet som gör att balarna är knappt hanterbara. Med traktor och vinsch får jag till slut in en bal i stallgången. Korna blir nyfikna och radar upp sig vid staketet. Perfekt, tänker jag, det ska nog bli lätt att sortera korna.

Ko181109 5

Med hjälp av höet får jag in tio, av tolv, kor på baksidan av stallet. Men det är inte rätt kor. Grållan har smitit med och hon har jag tänkt ska resa iväg. Det gäller att vara flexibel i detta läge. Grållan få stanna kvar på gården. Sigun ringer och undrar om jag behöver hjälp. Ja, tack, säger jag. Det är lite rörigt just nu. Ingen ko vill vara där den är. De bakom stallet vill tillbaka och de som inte fick komma dit vill till baksidan. Nu gäller det att fösa bort de tio som är infångade längre bort i hagsystemet.

Kossa och kofösareYtterligare två kor ska till flocken som ska stanna kvar. Det är Tina, Snövits mamma, och Tess. Sigun och jag motar och lockar. Till slut har vi fått Tina och Tess för sig själva. Men de vill inte gå någonstans. Vi lägger ut äppelbitar i en lång rad och hoppas på att de ska följa lockbetet. Efter ett tag lockas Tess av äpplena och vi får in henne till rätt grupp. Kvar är Tina, som är vilsen och muar efter sin dotter. Vi ger upp och Sigun far hem igen efter ett par timmars jobb som kofösare. Tack Sigun.

Så småningom får jag in Tina till resekossorna och har lyckats få in två koelvor. Inte helt korrekt, men nästan. Grållan och Tina borde byta plats och jag tror att jag tagit fel på Tess och Tomatin. Få se om jag lyckas rätta till det innan sista färden går. Det är "bara" tio som ska resa, och en av de elva kommer att få stanna kvar.

Ko181109 1

Alla resekossorna ska in i stallet för att äta sitt hö, men det är de inte vana vid. Jag räknar med att de tre stutarna kommer att gå in om någon dag eller två. För två år sedan åt de sin mat i lösdriften under flera veckor och bör komma ihåg att detta är ett bra utrymme. Får jag bara in tre stycken kommer fler att hänga på. Målet är att ha fem nöt inne i stallets lösdrift på söndag om åtta dagar.

Ko181109 2

2018 11 09

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers