Ny fästman

Som jag har funderat på hur jag ska göra med ankorna. Efter att räven tog den Svarta är det bara Vita och Grå kvar och den Grå ligger och ruvar på två obefruktade ägg. Stackars Vita sitter för sig själv under buskarma i hönsgården. Av en tillfällighet stannar jag till i Kalkstad hos Katarzyna och hon erbjuder mig en drake. Det är inte samma sort som mina myskänder, men den fästmannen kan kanske passa?

anka 5017

anka 5015

Jag tror att det är en svensk blå anka, Så här står det på nätet:

Svensk blå anka är en svensk lantras av ankor, med ursprung från den svenska västkusten. Den första standarden för rasen skrevs 1907.

Den svenska blå ankan infördes troligen till Sverige från Pommern under den tid området tillhörde Sverige och kommer troligen österifrån.

Fram till 1920-talet var den populär att hålla för fjäderfäutställningar, men vid slutet av 1960-talet hade rasen blivit mycket sällsynt. Några få bestånd fanns dock kvar i Skåne, så dess fortbestånd kunde räddas. På 1970-talet förekom det individer vars härstamning från ursprunglig lantras var osäker i aveln och under senare årtionden av 1900-talet skedde även en viss inkorsning av pekinganka i lantrasen. Ett arbete för att bevara lantrasen sker i regi av Svenska lanthönsklubben.

  anka 5016

2022 06 19

  

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers