Nyheter från Lenstad 2021

22 feb Bjudna och objudna gäster
Matborden för fåglarna lockar allt fler matgäster och nu kryllar det av gulsparvar. Men det kommer även en del objudna matgäster.

13 feb Snöoväder
Det har snöat och blåst rejält. Det kom cirka två decimeter på natten mellan torsdag och fredag. Allt var översnöat när jag vaknade på morgonen. För egen del skottade jag fram gångarna till stallet och foderborden, men det stora jobbet gjorde Björn med sin stora hjullastare.

11 feb Havrebaren är öppen
För många år sedan, då vi hade unghingstar i Lenstad, hade vi en havrebar. Den är nu åter öppen för vissa utvalda.

6 feb Byter hage
Gandur behöver mer mat nu när det är kallare och snö på backen. Han blir välkomnad av alla hästarna i den nygamla flocken.

4 feb Tillskott mitt på dagen
Hästarna, i hagsystemet intill stallet, äter halm mellan hömålen och för att det inte ska bli trängsel lägger jag ut högar med halm. Finns det inget annat att äta är halm väldigt populärt.

1 feb Vinterfåglar
Det är dags att räkna fåglarna vid deras matbord. Jag rapporterar till BirdLife: 1 koltrast, 2 större hackspettar, 4 kajor, 6 pilfinkar, 7 blåmesar, 9 gråsparvar och 10 talgoxar. Den lilla rödhaken kom inte med, men det finns ett par som kommer emellanåt.

31 jan Kyrkvägen
Lenstad Gamla Kyrkväg var förr i tiden huvudvägen mellan Lenstad och Torslunda. Vägen slingrar sig fint mellan åkrarna och vi rider på den i stort sett varje dag. Den är även en del av Mörbylångleden och lockar till sig cyklister, joggare och flanörer. Idag tar jag kameran med mig och går upp till den nygjorda dammen.

29 jan Vintern är här
Ombytligt väder! Idag rider vi galopp i snön med minnen från vår tonårstid.

25 jan Innesittarväder
Riktigt trist väder idag. Regnit och blåsigt. Vi håller oss inomhus.

13 jan Mycket på gång
Hö från 2018 och det är mycket fint. Är balarna bara väl plastade och inga djur är framme och biter hål, kan man förvara hö i åratal. Korna och hästarna får fyra balar att dela på.
Även hästarna i stallet behöver byta foder, från hö till hösilage. Och vilken fin vinterdag det var idag!

11 jan Olyckstillbud
På radion säger reportern att arbetsplatsolyckorna har minskat under 2020 och är det lägsta på länge. Men inte inom lantbruket, där ligger de fortfarande på samma höga nivå. Om jag skulle rapportera hur det går för mig på gården, skulle antalet tillbud öka. Idag håller jag på att välta med traktorn.

5 jan Fladdermöss i jordkällaren
Just nu räknar jag till fem fladdermöss i jordkällaren och jag är försiktig när jag hämtar potatis och äpplen. Fladdermössen vill inte bli störda, men jag har läst att de klarar enstaka försiktiga besök av husägaren emmellanåt.

1 jan Gott Nytt År
Nytt år och det ser jag fram emot. Ingen corona, närhet och fina ridturer, Eller bara att få njuta av livet på landet i underbara Lenstad

gulsparv

snoat

havrebar

gandurhage

halmvinterfaglarkyrkvagen

galopp210129

vinter210125 

ensilagestartvinter210113traktorlut

fladdermus

2hästhuvuden

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers