Blog

Restaurering av våra marker

Södra Alvarshägnet 2009
Utloppet 2005

Ålems Bränsleflis röjer buskar
Ålems Bränsleflis har röjt

Så här såg området ut innan vi började röja. Det var tät skog, buskigt och snårigt samt på sina ställen massor av döda askar. Området är cirka sex ha och länsstyrelsen gav oss fem år på att återställa det till 1960-talets öppna marker. Efter två års manuell röjning insåg vi att det måste ske på ett rationellare sätt. Jan tog kontakt med Skogssällskapet som tog sig an röjningen. En maskin klippte av alla buskar hösten 2010 och sommaren 2011 tog maskinen ner alla träd. Det blev mycket virke och en jättestor rishög till flisning. 

Men....

Marken såg bedrövlig ut. Stubbar, rester från träd och ris fullkomligt översvämmade hela området. Vi frågade flera hur vi skulle få ordning på det. Och svaret blev. Det är handgöra. Plocka, plocka och åter plocka ren marken samt gå med slyröjare.

Korna har gjort ett rejält arbete sommaren 2011 och ätit upp nästan allt grönt som kommit fram. Helena har plockat från marken och gått med slyröjare timmavis.

Så här såg det ut när röjningen var klar
Så här såg det ut efter röjningsmaskinen
Korna har ätit det mesta som finns finns i matväg
Korna har ätit nästan allt i matväg
En jättestor rishög som ska bli värme till Kalmarborna
Rishögen ska flisas och bli värme till Kalmarborna
Stock från alvaret ska bli massaved
Stocken duger bara till massaved
Här är flisningen igång
Flisningen är strax klar
An av ett tiotal högar som Helena har plockat ihop Det återstår massor av timmar innan området är i sådant skick att kor och hästar kan gå här utan att snava över stubbarna.

2011 09 26

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers