Blog

NYHETER FRÅN LENSTAD 2022

28 maj Sista äpplena
Min jordkällare håller en klass för sig. Idag tar jag de sista äpplena och de är nästan som nyplockade. Saftiga och goda. Om två månader kan jag skörda den första frukten. Det är augustipäron, små söta frukter.

23 maj Räven slår till
Så sorgligt! Svarta ankan har blivit tagen av räven, Ankorna för det mesta är inne i ankgården, men jag släpper ut dem när jag är i närheten. Utan att tänka mig för tog jag en promenad med Nico och då var Mickel framme. 

20 maj Sätter potatis
Kan man sätta potatis på enklare sätt än att lägga knölarna på tidningar och täcka med halm?

15 maj Trestjärnigt
Fem nya hästar har det blivit sedan senaste uppdateringen av hästprofilerna. De tre stjärnorna samt Sletta och Loppan.

26 april Vårhagarna
Våren är här och det växer på Mossen. Det är dags för hästarna att byta hagar. Korna får dock vänta en vecka till.

18 april Nedmonterat
Ett staket på 175 m tar lång tid att sätta upp, men det tar minst lika lång tid att ta ner. Det är staketet mellan Utloppet och Södra Alvarhägnet som har gjort sitt. 

3 april Utfodring på nytt sätt
Jag hoppas att det milda vädret ska hålla i sig och bara behöva utfodra en vecka eller två till. Under denna tid portionerar jag ut hö till hästarna och korna i massor av högar.

2 april Klara rider Tira
Klara är sju år och nu är det islandshäst som gäller. Shettisarna har varit en bra start på ridkarriären, Men om det ska bli något på lång sikt ska det vara islandshäst.

30 mars Alla tillsammans
Höet vid stallet är slut och jag flyttar "stallhästarna" till Rösåkern och Jutan där jag har 70 balar. Alla blir glada när det händer något nytt.

26 mars Insamling till Ukraina
Lova och Alma har bakat bullar som de säljer till oss i Lenstad. Bullarna är goda och värdefulla. Vi swishar betalningen till UNICEF.

19 mars Arbete och vila
Sofia Karlsson är ny på gården som instruktör och i skinande solsken undervisar hon både i markarbete och uppsutten. De som inte arbetar, de vilar.

15 mars Sophi rider Jarpur
Jag har duktiga medryttare på både Jarpur och Tira. Idag tar jag några kort när Sophi rider på Jarpur.

10 mars Murgröna och ung bilförare
Mitt i vintern när allt är grått och trist står de där i sin gröna fagning. Murgrönan klättrar högt upp i träden och är grön året om, men den är också "mördare". 

På eftermiddagen dyker Lova och Agnes upp och de kommer i en volvo. Inte vilken volvo som helst!

6 mars Vårtecken
Alla är vi lika ivriga i att finna de första vårtecknen. Det må vara blåsippor eller tranor, allt känns hoppfullt om en spirande vår.

21 feb Stopp i avloppet
Det har bubblat betänkligt i stallets golvbrunn ett tag, men jag slår dövörat till. Idag inser jag dock att något måste göras, nu när stalltoan är översvämmad.

9 feb Godisförråd
Hästarna äter av halmen så det står härliga till. Det är rena godsiförrådet i vindskyddet. Halmen har nämligen sin ax kvar och jag portionerar ut lagom mängder beroende på hur hagarna är. Blir det snö får de mera halm, men är det barmark hittar de alltid något att tugga på. 

27 jan På tre ben
Nico har hoppat runt på tre ben ett tag och idag blir han undersökt av veterinär. Hon hittar inget större fel på honom, men kanske har han en inflammation. En tablettkur på drygt en vecka ska nog göra susen.

26 jan Lena på besök
Gandur och Gandalfs ägare, Lena, är på besök och vi bor tillsammans hos mig. Jättetrevligt för oss alla fyra.

22 jan Förste- och andreskötare
Caroline är nummer ett och jag är tvåan. Det handlar om att ge Assa och Windy sin dagliga ranson av proteinfoder. Det är gårdens äldsta hästar, 31 och 34 år, som behöver extra lättugat foder.

18 jan Vaccinering och fika
Det är många hästar som vaccineras idag och det blir tid över för både samtal och fika.

16 jan Återigen stormvindar
Det blåser som vanligt på Öland och vid dagens inspektionsrunda räknar jag in de träd som jag måste ta hand om snarast och de som kan vänta på bättre tider.

15 jan Svimmade
Det är inte många gånger i mitt liv som jag har svimmat och definitivt inte på ryggen av en häst. Men någon gång ska vara den första och idag hände det på ridturen till Gubbarnas.

6 jan Öppnar grinden
Grindarna vid Långa järnvägsbanken har varit stängda hela betessäsongen och jag öppnade den en före jul. Nu tar jag en promenad och öppnar även den andra. Planen att gå hem via markvägen och Smedsgärde fick jag skrinlägga.

5 jan Vinterskörd
Den som spar han har. Idag skördar jag jordärtskockor, potatis och paprika. Riktigt lyxigt med nyskördade grönsaker mitt i vintern.

1 jan Gott Nytt År
Vi blickar framåt, men minns även 2021

appelblom

ankor

potatis

trestjarnig

mosshorvan2022

utloppstaket

nyarutiner

klara tira

allihop

ukraina 

arbetssamtjarpur sophi

murgrona

epatraktor1

avlopp

halm

vet 7434

rida020126

skotare 

vaccin

strom

suddig

grind

vinterskord

 

 

 

 

Halm på slindret

Jag har alltid en eller ett par balar halm på slindret, som beredskap för om en häst blir sjuk och måste stå på box. Ann och Christina ska hjälpa mig att hissa upp en halmbal, något som jag har gjort flera gånger. Men idag är det som förgjort. Efter tre försök ger vi upp. Jag ringer till räddaren i nöden, Leif, som kommer och hjälper mig. Det är på millimetern att traktorn får plats. Efteråt får vi en pratstund och hinner avhandla både det ena och andra. 

halm211115 1  halm211115 2  halm211115 3

2021 11 15

Morgon på Alvar

Jag tar en morgonpromenad med kameran och passar på att titta till alla djuren

alvaret morgon4
Först går jag ut på Mosshorvan och alla hästarna betar i lugn och ro.

alvaret morgon3

alvaret morgon2
Djörfung undrar vad jag gör på fågelplattformen.

 

alvaret morgon1
Eldur hittar nypon.

alvaret morgon5
Hrímdis är tacksam att fotografera. Hon blir alltid bra på bild.

alvaret morgonko

Jag fortsätter ut på Alvaret men korna känner inte igen mig på avstånd, och lägger bena på ryggen. Jag ropar och lockar på dem och snart stannar de och vänder sig om.

alvaret morgonko2

 

alvaret morgon7

Vidare till hästarna på Alvarsbeten. Det är rofyllt.

alvaret morgon9

 

 

alvaret morgon8

Sista gruppen hästar är på Rösåkern. Det är de som behöver lite extra mat. Hästarna på Alvarsbeten tittar efer mig och när de förstår vart jag är på väg sätter de fart. "Kanske får även vi komma in på Rösåkern?"

alvaret morgon10

alvaret morgon14

alvaret morgon6alvaret morgon13

 

alvaret morgon11

alvaret morgon12

alvaret morgon15

De sex hästarna på Rösåkern fortsätter med sitt och bryr sig inte om de avundsjuka kompisarna.

alvaret morgon16

alvaret morgon17

"Vi vill också vara på Rösåkern."

2021 10 17

Hösten nalkas

Sommarvärmen är på upphällning och nätterna är tidvis kalla. Det blåser snålt; mina tomater och paprikor fryser. Jag har skördat åtskilliga kilon med tomater och jag är inte så noga med dem som är omogna. Plockar av de stora bifftomaterna och de goda, svarta för att låta dem eftermogna i växthuset. Det är mängder av tomater kvar på buskarna och kanske mognar de. Om inte får det vara.

Annat är det med paprikorna. De tar jag väl hand om. De som har stått i växthuset hela sommaren har mognat, medan de som har stått på friland fortfarande är gröna. Jag planterar om frilandspaprikorna och sätter dem i hinkar.

tomat4

tomat3  

tomat5

tomat6

tomat1

Buskarna dignar av gröna tomater

  tomat2

2021-09-29

Nattarbete

natt3   Det brummar och låter ute i natten och jag undrar vad det är. Jag tar med mig Nico på en kvällspromenad för att ha alibi när min nyfikenhet är som störst. I skydd av mörkret dyker det upp! Men det är bara Leif som tar en höstskörd på den nysådda åkern. 

natt1

natt2

Morgonen därpå ser jag vad som skett och efter ytterligare ett nattskift står det ensilagebalar på åkern.

2021-09-19

  nattdag

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers