LÖVKÄRVAR
I dessa tider får man ta till gammal bondekunskap och samla in foder på sådant sätt som vi aldrig gjort i modern tid i Lenstad. På webben finns en uppsjö av information om hur man tar till vara på löv och vika trädsorter som passar bäst. Thorsten har också rådfrågat en äldre bonde hur han gjorde i sin ungdom.
Kärvarnas kvistar ska inte vara tjockare än man kan klippa med en liten sekatör och man ska kunna greppa med en hand, tumme möter pekfinger, om kärvens skaft. Bäst löv är ask och lind, men även hassel och asp går mycket bra. Däremot ska man inte ta ek. Under loppet av dryga timmen samlar vi ihop nästan 200 kärvar. Så mycket man får gjort när man är många som sammarbetar.
Vi lägger alla kärvar på två släpkärror med en presenning i botten för att sedemera kunna vinscha upp alltsammans till loftet. |
På loftet ska kärvarna torka och när de ligger luftigt inomhus kommer den gröna färgen att bestå. Utomhustorkning i solen medför att löven tappar all sin färg. Allt blir inte klart idag och vi ska spänna upp torklinor i morgon samt samla in nytt löv om någon vecka eller två.
2018 07 31