Blog

Stripgås på Hemlotten

stripgas bak1

Vad är det för en fågel som går på Hemlotten tillsammans med ett par grågäss? Först tror jag att det är en vitkindad gås, men inser snabbt att så är inte fallet. Denna sort har jag aldrig sett. Fram med kameran för att dokumentera och i lugn och ro titta i fågelboken. Det är en stripgås och enligt artdatabasen finns den regelbundet i Sverige, men häckar inte här. Enligt samma källa är stripgåsen rapporterad från Öland två gånger i år. Månne är det samma gås som går utanför mitt köksfönster.

stripgas

ringduva

För övrigt är det inga märkvärdiga fåglar i närheten. men visst njuter jag av näktergalens och koltrastens sånger. Även ringduvornas kucklande är hemtrevligt. För att inte tala om gravänderna, när de spatserar såsom soldater på Hemlotten.

 

gravand

2020 05 21

Vi mockar

garden0516

Regnmolnen hänger tunga över Lenstad, idag som vi ska mocka hagar. Regnet är efterlängtat, men inte just nu. Mockningen måste dock genomföras oavsett väder och vind och drygt 20 personer ger sig ut för att mocka rent på Mosshorvan. Mosshorvan är hårt nedbetad och efter att ha resonerat en stund kommer vi fram till att flytta alla hästarna till Jutan och Rösåkern. Både bra och dåligt. Här finns gott om mat och parasittrycket har inte varit så stort, eftersom det varit fler kor än hästar som har sambetat här under vintern. Hästarna måste dock dricka ur vattenkopparna, som är kopplade på mitt brunnsvatten. Jag är orolig för vattentillgången. Grundvattnet har aldrig varit så lågt som nu redan i maj. Jag får ta dagen som den kommer och flytta på hästarna igen om det behövs och då blir det till stora alvaret där det finns naturligt vatten.

mocka 9

mocka 8

mocka 7

 

mocka 6mocka 4

mocka 5

mocka 1

Det blir mycket bajs och än är inte hela Mosshorvan mockad.

Hästarna är mycket nöjda med den nya ordningen och ligger och vilar sig i hagen morgonen därpå.

mocka 2

mocka 3

2020 05 16

Proffshjälp

Det är hur mycket som helst att röja och det stressar mig att jag inte kan se något slut. Mentalt bör jag bestämma mig för att inte bli klar. Det har jag gjort med Magasinet, som kan stå halvfärdigt hur länge som helst utan att jag bryr mig. Men med röjningen är det annorlunda. Om jag inget gör, blir det mer igenväxt och därmed svårare att röja. Dessutom riskerar jag EU-stödet, som utgör min "lön" för det mesta av mitt arbete på gården. 

Men det fins ju proffs som röjer och nu har jag anlitat Skogsvårdsbolaget i ett par dagar. Jätteduktiga röjare från Litauen som har fixat hela Västeralvaret och alvaret vid kvarnen. Nu har jag ro och ska bara elda alla högar. Det är ingen brådska. 

proffs 1 proffs 3

proffs 2

Senast vi gjorde en genomgripande röjning på Västeralvaret var för 12 år sedan. Däremellan har jag "bara" småröjt.

2020 05 06

Harvar efter bajs

bajsplockare

Många hästar ger mycket bajs och jag inser att hagarna behöver saneras på ett smidigt och relativt enkelt sätt. Jag googlar febrilt på nätet och hittar till slut en bajsplockarmaskin. Perfekt! Men kan den fungera på mina betesmarker? Susanne och Magnus, som driver Nyttorps islandshästar, har en sådan maskin och jag far dit för att få återkoppling. 

Magnus avråder mig. En sån här maskin fungerar bara på plana ytor och helst ska det inte vara för stora hagar. Maskinen passar nog bäst på travhästars små rasthagar.

Resan till Nyttorp är dock inte förgäves. Linda är där och där finns även Særúns föl.

saerun fol

magnus linda

Till slut kommer jag fram till att vi måste nog plocka bajs "för hand" och kanske kan även harvning bidra till bättre hagmiljö. En harv kan jag dessutom använda för att hålla ordning på paddocken.

Sagt och gjort. Harven kommer i princip omgående, men den är tung och det krävs lite funderande innan jag drar igång.

harv 2

harv 1

 

harv 3

Anna-Lena och Sigun hjälper mig. Det gäller att vända harven rätt. Ena sidan upp för att harva i paddocken och andra sidan upp för att harva i hagarna.

Paddocken blir jättefin, men jag är inte lika säker på att bajset i hagarna blir tillräckligt sönderdelat. Framtiden får utvisa resultatet.

2020 05 13

Tulpanfrossa

Jag kan gå runt i trädgården både en, två och flera gånger för att titta på tulpanerna. Vilken variation i färg, form, storlek och utveckling. Vissa står i kopp medan andra har vissnat. Trots att det finns massor av rådjur och harar i Lenstad så har inga hittat in i min trädgård! Här är ett smakprov på tulpanerna i min trädgård:

tulpan 1 tulpan 2 tulpan 3 tulpan 4 tulpan 5 tulpan 6 tulpan 7 tulpan 8 tulpan 9 tulpan 10 tulpan 11 tulpan 12 tulpan 13 tulpan 14 tulpan 15 tulpan 16  tulpan 18  tulpan 20 tulpan 17 tulpan 19

2020 05 12

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers