Blog

Plaståtervinning

Släpkärra med ensilageplast

I år blir det bara två släpkärror med plast och allt ligger dessutom lätt tillgängligt i "förrådet" vid stallet. Annat var det förra året! I år får jag även lite plåster på såren efter förra årets torka och lilla höskörd. Skönt att bli av med plasten.

2019 05 08

Tomt på loftet

loftet tomt

foderpinnar

 

Alla lövkärvar är uppätna, eller nästan i alla fall. Hästarna har bara ätit bladen och kvar på backen är det massor av grenar. Jag passar på att samla ihop alla grenar, det blir tre fulla foderkärror, och lägger dem på elden som jag har på Lillalvarsängen. Idag är det nämligen idealist eldarväder. Under föregående kväll och hela natten har det regnat, marken har nytt gräs och säkerheten känns optimal för att elda.

Tre rishögar blir uppeldade och jag är uppe i sammanlagt fjorton detta år. Det återstår fortfarande fyra högar, två på Västeralvaret och två på Övre, men de får nog ligga kvar till i höst.

foderpinnar elda

2019 05 04

Räv på Hemlotten

Räv på HemlottenJag stiger upp tidigt idag, redan klockan halv sex, för att hinna elda innan solen värmer bort regnet som föll i natt. Det första jag får se, när jag tittar ut genom fönstret, är en räv. Det känns verkligen inte bra. Men så konstigt räven beter sig. Går runt i stora lovar och nosar på marken. Det kan väl inte finnas något att äta där? Eller letar räven efter fågelungar och ägg? Tofsvipan och grågässen är nämligen bekymrade över det fyrfota djuret.

Jag bestämmer mig raskt för att inte öppna till hönsgården på förmiddagen, eftersom jag inte kommer att ha någon koll på hönsen när jag eldar.

rav hemlotten

2019 05 04

Sover gott om natten

SMHI:s app är en av mina favoriter. Med hjälp av prognoserna siktar jag in mig på vindstilla dagar och planerar arbetet utifrån detta. Det handlar om att elda och innan dess röja. Senaste två - tre veckorna har jag gått med slyröjare och motorsåg varvat med att elda. Ibland har jag haft hjälp och ibland bara åskådare. Jag har inga problem med att somna på kvällen - läser en sida i boken och sida nummer två får jag ta om nästa kväll. 

elda marina
Min ryska väninna, Marina, hjälper mig med rishögen på Hemlotten. 

elda dreitill     Dreitill kollar vad som finns i bilen.

 elda ko
När jag eldar på Jutan har jag sällskap av korna. De är nyfikna på elden och jag blir orolig för att de ska gå för nära. Det är lätt hänt att en gnista fastnar i pälsen och det kan sluta med en tragedi.

 

Hästarna är med mig när jag sågar och passar på att dricka vatten i diket.

elda hast

elda rosaker
Det är helt vindstilla och röken står som en pelare. Så himla skönt att bli av med denna hög, som påbörjades sommaren 2017. Förra året gick det inte att ta sig ut på åkern på grund av allt vatten och när det väl blev gångbart slog torkan till.

elda trad
Det är fler träd som ska fällas, men dessa sneda gör just nu ingen skada och får vara kvar ett tag till.

2019 04 07

Fri tillgång på hö

Två månader kvar av utfodringssäsongen och nu ger jag korna och deras sex hästkompisar fri tillgång på hö. Om det vårlika vädret håller i sig kommer fodret att räcka med råge, men om det blir en sen vargavinter kommer det att gå jämt upp. Den manuella utfodringen känns genast som en dans. Inget dragande på skottkärran i paddocken och därmed inget ständigt räfsande av hö som har trillat av kärran. Den bundna tiden för utfodring halveras också! Att dra ut balar till korna kan jag göra när jag har tid och det behöver inte vara klockan 08:00 eller 16:30.

fritt190227 1

fritt190227 1  fritt190227 2

2019 02 27

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers