Blog

Vimsan vill följa med

Jag ska titta på korna för att förvissa mig om att de mår bra. Vimsan hänger glatt på och traskar bakom mig. "Men hur långt ska vi gå?" Vimsan tvekar och stannar strax efter att vi har passerat kvarnen. Och bra är väl det, för korna är långt ute på Södra Alvarshägnet.

vimsan190706 1

Vimsan traskar målmedvetet till att börja med.

  vimsan190706 2

vimsan190706 4

Men oj, så stort och långt hemifrån det är här!

vimsan190706 3   vimsan190706 5

 Vimsan bestämmer sig för att stanna hemma, medan jag hälsar på korna.

2019 07 06

Vimsan är frisk

När jag åkte till Byxelkrok på skärtorsdagen trodde jag inte att Vimsan skulle överleva helgen. Hon varken åt eller drack och hade förmodligen inte gjort det på flera dagar. För att hon skulle överleva injicerade jag 35 ml natriumklorid under skinnet på henne tre gånger per dag samt tvingade i henne en tesked filmjölk tre gånger om dagen. Med all denna vätska i sig kissade hon rikligt, men den lilla mängden filmjölk gav inte utslag. Hon låg på golvet under soffan större delen av skärtorsdagen och långfredagen. Hon "hostade" och det kom ut snorliknade vätska ur näsborren.

Vimsan í koppel

På påskaftonen piggnade hon till och ville gå ut, men hon vare sig åt eller drack. På med en hemmagjord sele och ett snöre som koppel. Lite frisk luft kan kanske pigga upp henne. Och det gjorde det. Vimsan åt 25 torrfoderbitar och två slick på filmjölken. Vid hemkomsten till Lenstad, på påskdagen, åt hon ytterligare torrfoder och filmjölk. Nu blev jag hoppfull. På natten till annandagpåsk ligger hon hos mig i sängen, som vanligt, och jag hör att hon är på bottenvåningenoch rumsterar om under natten. Men toalettlådan innehåller bara kiss på morgonen. Ännu inget bajs. 

Aptiten kommer så smått och på annandagen äter och dricker hon som vanligt och natten till tisdag bajsar hon äntligen. Det har gått en vecka! Nu friskförklarar jag Vimsan och släpper ut en mycket nöjd katt.

vimsan 190423

Vimsan solar sig och vi njuter av tillvaron tillsammans.

2019 04 23

Vimsans tredje liv

En katt lär ha nio liv och Vimsan har just påbörjat sitt tredje.

På fredag eftermiddag gick hon ut, "försvann" och var borta hela lördagen och söndagen. Hon som alltid är inne på nätterna och sover nära mig. På söndagen gick jag runt i byn, ropade och letade. Så mörka tankar jag hade och så dåligt jag sov. På söndag kväll dök hon upp och kröp undan. Hon varken åt eller drack och försökte kräkas. Vad har hänt? För säkerhets skull fick hon en dos avmaskningsmedel. Lockade med räkor och hon åt tre. På måndag morgon var hon borta igen och kom in sent på kvällen. Försvann ut under måndag-/tisdagsnatten utan att ha rört räkorna. Kommer in på nytt sent på tisdag kväll och sover hela natten hos mig. Äter inget på onsdag morgon.

Nu stänger jag kattluckan och ringer Skogsbykliniken. De har ingen möjlighet att ta emot Vimsan och tycker att hon bör komma under veterinärvård snarast. Ringer Betty Pet i Färjestaden. Nej, fullbokat. Ringer veterinärkliniken i Borgholm. Nej, fullbokat. Ringer veterinärkliniken i Kalmar. Nej, fullbokat. Ringer vår husveterinär, Ingrid. Bortrest. Ringer veterinärstationen, men de tar sig inte an katter. Ringer djursjukhuset i Läckeby, som har jour, och jag får en tid 17:30. Det är 3,5 mil dit och till Skogsbyklinken är det fyra kilometer.

Jag ringer åter till Skogsbykliniken och får lite råd och dåd av dem. De ber mig återkomma 15:30 så kan de kanske hjälpa Vimsan. Och det gör de. Vimsan får två sprutor och näringslösning under skinnet. Vimsan är 16 år och det kan bli problem med bland annat njurarna. Veterinär Satu Kärna känner och klämmer på Vimsan och tror att allt ska bli bra. Jag får med mig en spruta mot illamående, som Vimsan ska ha på torsdag morgon. 

vimsan190417
Skönt att slippa kattburen.

 

vimsan mat
Jag får med mig specialmat, som är bra för oroliga magar samt en spruta mot illamående.

 vimsan171123
Vimsan sitter bakom soffan för att få lugn och ro. Nu får hon vara instängd ett par dagar och gå på låda.
  vimsan soffa

 2019 04 17

Bekvämt att kissa på låda

Vimsan171123

Vimsan är frisk efter en veckas penicillin. Under behandlingen fick hon inte gå ut och var tvungen att göra sina behov på en låda för första gången i sitt liv. Det tycks verkligen har fallit henne i smaken och några har kommenterat det:

"Tycker väl att det är skönt att slippa gå ut i det här skitvädret. Hon kommer nog välja att bli innekatt fram till mars/april."

"Gammal dam ska väl inte behöva frysa om stjärten."

2017 11 23

 

 

Stackars Vimsan

Vimsan171108 2

Det går inte att nudda vid Vimsan utan att hon "skriker". Hon ligger i tamburen, på mattan vid sin kattlucka, utan att röra sig. Jag böjer mig ner för att titta om jag kan se något. Men icke. Petar lite på henne och hon gnäller högt. Hela dagen och följande natt ligger hon på mattan. Jag ser att hon hasar sig ut nästa morgon och strax in igen och lägger sig ner. Det går två dygn och Vimsan får i sig 10 - 15 räkor. Det enda jag lyckas fresta henne med. Ringer veterinären och får komma dagen därpå.

Veterinären konstaterar att Vimsan har blivit biten på ryggen av en annan katt och fått en rejäl inflammation. Det är en stor varfylld bulle på ryggen och det gör ont i hela bålen. Hon kan inte ta i för att bajsa och knappt röra sig. Det blir dränageslang för att få ut varet, smärtstillande och penicillin i sju dagar.

 

Vimsan171108 1

Veterinären sätter på en tratt över huvudet, men den tar jag av efter ett par timmar. Vimsan når ändå inte runt med huvudet till ryggen och då ska hon inte straffas med en huv!

Nu får Vimsan vara inne i en vecka och för första gången i sitt liv göra sina behov i badrummet på egen låda. Det fattar hon direkt. Släpper ut henne i hönsgården ett tag för att hon ska få lite frisk luft. Både hönsen och Vimsan är lite förundrade över den nya ordningen.

Katter har väl nio liv?  Det här är bara andra gången hos veterinären så hon har sju kvar.

2017 11 16

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers