Blog

Vintervilan påbörjad

Vintervila17 2Anna-Lena, Cissi, Kicki, Sigun och jag själv samlas i stalllet på morgonen för att leda ut större delen av hästflocken till vintervilan. I år leder vi dem till Södra Alvarshägnet och därifrån får hästarna själva leta sig vidare bort mot Utloppshorvan och Norra Alvarshägnet. 

 

GneistiSaltsten
Gneisti packas med två nya saltstenar och jag hoppas att de räcker i flera veckor. Det är tungt för en annan, men inte för Gneisti som är van att bära betydligt tyngre laster.

vintervila17 3
Vi samlar ihop de 19 hästar som ska ut.

Vintervila17 1
Sigun går först med Windy och Tira. Alla tre är snabbfotade och de väntar in oss andra som har fullt sjå med att ta oss över vattenhindret.

Vattenhinder
Senaste dagarnas regn har fyllt på med vatten i Södra Utmossen och det är knappt stövlarna räcker till.

vintervila2017 1
Vi släpper hästarna på Södra Alvarshägnet och går hem för att hämta resten.

Vintervila2017

SafiraVintervila17Safira lät sig inte fångas och gick lös. Inget problem - inte smiter man från sina kompisar. Ömson sprang hon före och ömson hamnade hon på efterkälken. Men ut på Södra Alvarshägnet kom hon.

Vi har två hovslagare i stallet och de kommer med en veckas mellanrum, vilket medför att även hästarna delas in i två grupper när de ska ut på sin efterlängtade vintervila. Resten av hästarna går ut om en vecka.

2017 10 26


 

 

Förberedelser inför vintervilan

Vädret har slagit om, det blåser och regnar. I helgen kom det cirka 30 mm och nu är det ingen som har vattenbrist. Det är snart dags för hästarnas årliga vintervila och förberedelserna är i full gång. Kollade stängslet på Norra Alvarshägnet här om dagen och det var i stort sett helt. Ett träd ligger över stängslet och ett elband har gått av. Båda sakerna är lätt åtgärdade och jag gör det i samband med att jag går ut med hästarna. Ulva och jag gjorde ett bra jobb förra året, då både staket och stolpar var nerrivna av älgar och rådjur.

tradTrillatIbland har man tur när träden faller. Den som tittar noga ser att trädet hålls borta från elstängslet av grenen från ett annat träd samt staketstolpen. Om inte, hade detta träd krävt en insats av motorsågen. Nu hoppas jag att allt håller sig på plats fram till jul. Alltid skönt att kunna skjuta på arbetsuppgifter!

Mur

Utmed hela östra sidan av hägnet finns hjärtmuren, byggd på 1800-talet. Den är 4 mil lång och 1,5 meter hög. Vilket otroligt arbete bönderna har gjort.

Anders har verkat 17 hästar och de är också avmaskade. Nu går de på Hemlotten i avvaktan på att gå ut på alvaret.

safira171024   Von171024
Safira är yngst i stallet och står helt tryggt utan att jag håller i henne när Anders verkar. Samma sak med Von, näst äldst. Hästarna har fin inverkan på varandra. Tyst och lugnt i stallet.

2017 10 24

   

Vintervilan är slut

Det blev bara drygt fyra veckors vintervila i år, eftersom vi kom ut med hästarna senare än vanligt. Men den tid som varit har varit jättefin för hästarna. Gott om mat i orörd natur. Stort varierat område att röra sig på. Idag får de dock komma hem och i nästa vecka kommer skorna på igen. 

Jag går ut på förmiddagen och öppnar gaten till Utloppshorvan. Hästarna är inte nödbedda, men stannar prompt på andra sidan staketet och börjar beta. Efter ett tag ställer de dock kosan hemåt och en efter en kommer de in på Hemlotten för att få hö. Det smakar gott och hästarna samsas fint.

 hastar161213
Det smakar gott. Hästarna har just kommit in på Södra Alvarshägnet.

hastar161213 1
Men så småningom blir full fart ut genom gaten vid oxeln.

VonModis161213
Snart hemma vid gården.

gandalf161213
Gandalf i galopp in på Hemlotten.

AssaNaggurGandur161213
God sammanhållning mellan Assa, Naggur och Gandur

Brik och Thorsten   Jarpur

Fryja mfl 161213
En shettis, en fjording och två islänningar äter tillsammans

KurtVon161213
Kurt och Von!

utfodra161213
Kollektiv utfodring

2016 12 13

Vintervila 2016

I strålande solsken samlar vi ihop 28 hästar för att gå ut med dem till Norra Alvarshägnet. Det är mycket vatten på alvaret och vi väljer att gå "bakvägen" via asfaltsvägen och genom skogen. Fyra hästar ska gå lösa; Blixten är en av dem och han tar sig snabbt fram till täten, Gandur och Kurt passar på att beta på en åker och Windy följer helt enkelt inte med. Gandur och Kurt springer dock i kapp och Windy får jag gå ut med senare under dagen.

Titta på bilderna och njut. Det gjorde nämligen vi och hästarna.

Kerstin går i täten med Prins och Fluga

Med islandshästar på väg till vintervilan

Kurt och Gandur passar på att beta på en åker

 

Cecilia och Prallan   Anna-Lena leder Gandalf

Äntligen inne på Norra Alvarshägnet

Flera islandshästar

Brik   Bróðir och Gandur hälsar på varandra

Litli Skjóni och Hrímdis

Pärla

Islandshästar på vintervila

Fjalar vilar

Hrímdis vilar

2016 11 12

Vintertider i Lenstad

I månadsskiftet oktober/november flyttar vi runt på hästarna. Unghingstarna får komma hem till gården där det serveras hö och kraftfoder. Sista tiden ute på alvaret har det inte varit så fett, några har blivit lite bukiga och några är i smalaste laget. Framförallt ettåringarna, som växer rejält första sommaren, behöver kraftfodret. Vi blandar havre och pelletrerat specialkraft med vitaminer. Detta tillsammans med fri tillgång på hö/ensilage brukar göra susen.

Alla våra ridhästar är däremot mer än välfödda. Jag vägde Snót här om dagen och vågen visade på 422 kg. Hm! Säkert 75 kg för mycket. Att leta mat på alvaret kommer att vara bra för ridhästflocken, som nu har vila fram till jul. 

Freydir och Vonar Neisti Hördur och Ymir
Som alltid samsas hästarna fint vid de tre foderborden. Till vänster är det Freydir och Vonar Neisti som äter pellets och ovan ser man Ymir och Hördur. Som alltid tätt samman.
Gandalf dricker vatten Hebbe och Frosti äter tillsammans med korna

Snót, Jarpor och Ganti Frida, Assa och Blixten
Ridhästarna i galopp över mossen
Trots att jag ledde ut Von först av alla på alvaret, blev hon ohjälpligt sist när alla hästar gav sig av i full galopp. Von hade hittat ett nytt och bra matställe och märkte inte vad som hände runt omkring henne. Så snart hon upptäckte att alla hade försvunnit gav hon sig av i en våldsam galopp. Von

2009 11 01

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers