29 december Svarta ankan är borta. Räv? Hennes unge, som är vuxen, är påtagligt ledsen. Hon gick in och satte sig i huset för sig själv redan på förmiddagen och kom inte ut på hela dagen. Banden mellan fåglarna är mycket starka och man ser hur de sörjer när någon tas bort eller försvinner.
28 december Det är nästan två månader sedan jag red och tänkte att det skulle vara skönt att bara ta en skrittur på alvaret för att kolla om vi kommer fram på järnvägsbanken. Sagt och gjort. Jag tog Gneisti och Tira vid sidan om. Oj, så seg han var, den goe Gneisti. Det var som sirap i benen. Tira var pigg och ville framåt. När vi var ute på Norra alvarshägnet så släppte jag Tira i tron att det skulle gå bättre. Vips, så var hon borta! Jag såg inte vart hon sprang, men chansade på hemåt. Gnesti blev glad när jag vände på färdriktningen och fick lite spring i benen. Jo, Tira stod hemma och väntade. I morgon kommer hovslagare Anders och då får det bli ordning på ridningen igen.
23 december Sex valacker har fått flytta över till hingstarna så att det blir bättre balans mellan hästflockarna. Alla kände varandra sedan tidigare, men visst skulle en och annan visa upp sig. Snart nog fick de syn på de nyöppnade ensilagebalarna och fokus var flyttat. Jan håller på att få de små moderslösa kalvarna tama. Målet är att de ska gå in i stallets lösdrift och äta sitt hö i lugn och ro där. Det är inte så lätt, men med tålamod, lock och pock har vi nu två som går in i lösdriften och fem som går i den lilla inhägnaden intill lösdriften.
18 december Igår var det nästan vinter, men som tur var tog det slut inom några timmar. Helgvädret har varit riktigt ovänligt. Regn eller blötsnö tillsammans med blåst är väl ingen som gillar. Ridhästarna och korna är nu hemma från alvaret och går tillsammans intill gården. Det är mycket gräs på marken och alla 50 djuren går med nosen i backen. Vi utfodrar endast en gång per dag och det räcker. Några är inte ens intresserade av det. Det som växer är tydligen godare eller så har de inte fått smak på ensilaget. Än så länge är det bara hingstarna som har fri tillgång till ensilage. Tessan och Linn longerade Naggur som mjukstart inför ridsäsongen. Likaså tog Amanda det försiktig med Gneisti efter sex veckors vila. För egen del väntar jag till julhelgerna med riddebuten.
8 december 10 682 kronor! Vi trodde inte våra ögon när vi fick slaktavräkningen på de nio korna. Genomsnittligt kilopris blev 7 kronor för prima nötkött. Vem köper oxfilé för 7 kronor kilot? Den som tror att ha highländare är som att skära guld med täljkniv, får revidera sina åsikter. Det som drog ner priset var de fyra yngsta korna på två respektive tre år. För dem fick vi till och med betala för att få slaktade. Kossorna är naturvårdare och inget annat i samhällets ögon. I våra ögon är de världens finaste djur och det blir nog inga fler resenärer till KLS.
4 december Vi har röjt utmed ett av staketen både lördag och söndag. Det är märkligt hur det slyar igen. Nu är det rent och om det kommer lika mycket snö som i fjol ska det vara enklare att hålla efter. Ridhästarna och korna är på alvaret och ser ut att trivas. Det är grönt på marken och det finns fortfarande något att äta. Hingstarna fick en ny hösilagebal och de var som flugor kring den i en halvtimme. Sedan var det lek och bus.
1 december Korna åkte till slakteriet på förmiddagen. Allt gick lugnt och stillsamt. Efter lite pock och lock gick de på transporten en efter en. Àlin har kommit tillbaka med sin fölunge, som har blivit sju månader.
27 november Premiär för hingstarnas havrebar. Hästarna visste på studsen vad det var frågan om och var inte nödbedda att komma fram. De fick dela på två kilo, men ska så småningom vara uppe i var sitt kilo havre. Resekossorna stod i bakgrunden och ville också smaka, men släpptes inte fram av hingstarna.
26 november Räven är död! Han låg i hingstarnas lösdrift och var lite skabbig på svansen. Kanske har han sökt skydd i lösdiften och helt enkelt lagt sig ner för att dö. Vad vet jag? Det känns skönt och nu är vi mindre oroliga för ankorna, som fortfarande är mycket försiktiga. Pondus och Felix åkte hem till fastlandet. Ingen av dem var vidare pigg på att kliva på transporten. Det är fortfarande varmt och relativt gott om mat på backen.
20 november Vi ska skicka cirka tio kor till slakt och idag skiljde vi ut dem från resten av flocken. Det gick riktigt bra, även om vi är tudelade. Vi måste minska på kobeståndet, men det är svårt att välja ut vilka som ska vara kvar och vilka som ska åka. Ljósvaki och Hrekkur åkte hem idag efter en månads semester. Och Ulva klippte de två sista tackorna.
13 november Idag kom Módís för sin årliga vintervila. Jag tror det är sjätte året på raken. De flesta hästarna var på andra sidan mossen och hemma var bara Eldur, Assa, Katla och Windy. Módís var inte ett dugg intresserad av dem. Annat blev det när resten av flocken kom så småningom. Då blev det till att hälsa. Alla flockades kring Módís. Vi har klippt tre får och nästa helg tar vi de sista två. Även i höst är vi utan bagge och tackorna får gå som gamla nuckor. Nästa höst är vi nog mogna för att låta tackorna bli betäckta. Då blir problemet av annat slag. Pricken är tio år och hon är för gammal att betäckas på nytt.
6 november Alla ridhästar plus några till är ute på alvaret nu. Det är vintervila som gäller fram till jul. Det var lite trixigt att få ut dem. Korna stod i grindhålet och ville in när hästarna skulle ut. Det var grönare på andra sidan staketet, men vilken sida som var grönast berodde på vem som bedömde. Den som såg ut att trivas allra bäst var Naggur, som passade på att ta sig ett vinterdopp i Södra utmossen.
5 november Korna har gått på andra sidan mossen sedan i augusti för att hålla undan för allt sly som kommit upp efter att vi har röjt. Nu är det dags att komma närmare gården och vi går ut för att hämta dem. När Jan blåser i visselpipan dyker korna upp en efter en i den täta dimman. Vi får inte med oss alla kalvarna, men det löser korna själva. När det är matdags muar de efter varandra.
4 november Klockan är strax före sex på morgonen och det är dags för Vonar Neisti att åka hem till sin matte i Enköping. Det är dimma och kolsvart ute. Vonar Neisti är helt lugn och kliver upp i lastbilen som om han aldrig gjort annat. Det var drygt tre år sedan han kom till oss och som vanligt är det lite vemodigt att säga adjö.
29 oktober September åkte hem i tisdags med Harby Åkerier. Det var Anders Lundberg som körde och det kändes mycket bra. Han har kört flera av våra kor till slakteriet. Tar det mycket lugnt med hästarna och låter det ta den tid som behövs för att ingen ska bli stressad. I morse tog jag en tur på Bróðir. Upp och ner till svinhuset. Skritt och tölt. Jag har myror i magen första kvarten innan jag är säker på att Bróðir inte ska få för sig att sticka. I morse gick det jättebra. Fin tölt hela vägen hem.
22 oktober Hrekkur är tillbaka för ett par veckors semester. Han har gått som unghingst hos oss 2004-2007, och det är otroligt roligt att få se "våra" unghingstar som vuxna ridhästar. Hrekkur och hans stallkompis Ljósvaki får gå ute på alvaret tillsammans med hingstarna.
16 oktober En gate har gått sönder och det tar två timmar att laga den. Och inte behöver jag arbeta ensam! Gissa vem som är med? Det har varit en halv grad kallt i natt och jag passade på att ta några kort på hingstflocken tidigt på morgonen.
15 oktober Härlig dag! Inledde den med lektionsridning för Gísli på Kollberggården och därefter hus- och trädgårdsarbete. Jag håller på att röja ut i Magasinet, som vi ska bygga om till en bostad. Tanken är att man nästa år ska kunna "Bo på lantgård" hos oss. Få se om planerna kommer att realiseras. Trädgården har fått tre nya buskar, som enligt reklamen ska blomma hela sommaren och en bit in på hösten. Jag har inte gröna fingrar och heller inte tid/tålamod att ha en fin trädgård. Blommande buskar passar bäst. Lättskött, praktiskt och vackert.
9 oktober Matkällaren är fylld med äpplen och det kommer att räcka till folk och fä ända till slutet av mars. Det är i Byxelkrok som vi har cirka tio äppelträd med en mängd olika sorter. Mest är det vinteräpplen. Träningen av Tira börjar ta form. Hon går glatt in i transporten, drar tunga plankor och har haft vagnen bredvid sig. Målet är att hon ska dra vagnen innan vintervilan, som startar den 6/11. Gandur är tillbaka för att tillbringa vintern i Lenstad. Reifur bor i Algutsrum hos Svante och kommer att ridas, vilket naturligtvis är det bästa för honom. Grimnir är ny ålderman!
6 oktober Så bra det känns idag med regn och snålblåst. Igår plastade nämligen Leif våra sista balar! Vi har hela vårt årsbehov klart med drygt 150 stycken. Äntligen kan vi koppla av. Aldrig har vi väl haft en sådan utdragen höbärgning. Den började före midsommar med katastrof, endast 1/3 av vad vi brukar få. Juli regnade bort, men det gynnade grästillväxten. Höbärgningen kom igång på nytt i början av augusti för att åter göra uppehåll till slutet av september. Vilka toppengrannar vi har. Det är nämligen Leif och Niclas som har gjort jobbet. Samma upplägg som 2010. Utan dem hade det inte gått.
2 oktober Svartas lilla unge blev bara en vecka och de var längre än jag hade räknat med. Normalt får honorna var instängda med sina ungar i två veckor, men det var inte görligt nu när alla ankor måste vara inne på natten på grund av räven. Jag såg inte ungen på kvällen när jag stängde in ankorna och på morgonen låg den död under äppelträdet. Svarta var ovillig att gå in på lördagskvällen och det kan man förstå. Förmodligen blev ungen ihjälhackad av någon fågel.
1 oktober Det är sommarvarmt och jag går klädd i T-shirt och kortbyxor när jag röjer ute på alvaret. Innan dagens röjningpass startade hann jag med en härlig ridtur med Therese och Tessan. Mina två bruna, Gneisti och Bróðir, var kanonbra. Vi bara flöt fram på skogsvägarna och grusvägen hem.
27 september Fluga har kommit tillbaka för att tillbringa vintern i Lenstad. Alla hästar hälsade igenkännande på henne. Snart har vi slutfört ett rejält restaureringsjobb ute på alvaret. Jag lägger en timme per dag i genomsnitt på att plocka trädrester och slyröja. Igår tog jag till och med semester (!?) för att röja. Området ser rätt hopplöst ut just nu, men i mitt huvud ser jag 1960-talet marker. Och så ser det nog ut nästa sommar! Passade på att ta lite bilder på hingstarna.
25 september Svarta ankan fick en unge idag och de övriga vuxna ankorna var mycket förundrade. Bara en? De senaste kullarna var ju på 11 respektive 17 stycken. Men jag är rätt så nöjd. Trots rävens framfart har vi ankmiddagar så det räcker och blir över det kommande året. Windy avgudas av alla som har ridit henne och Gneisti är vår allra käraste häst med ett lynne som är helt makalöst. Nu har de fått var sitt brev från Tuva, som verkligen älskar dessa hästar.
17 september Idag gick ankorna ut och var jätteglada. Sprang och flaxade med vingarna, badade i en timme och satt sedan i solen och putsade vingarna och njöt. Vi håller tummarna för att räven inte kommer på dagen då de är ute. På natten kommer ankorna att få vara instängda. Äntligen kom vi iväg på ridkurs för Gísli Ómarsson. Så nyttigt att få bra instruktioner för hur vi ska rida. Jag ska bara träna tölt och helst på volt. Ska även träna in ett spö på Bróðir!!! Det blir en utmaning för både honom och mig.
16 september Ankorna mår bra och är instängda i sin ankgård. Jag har öppnat gården för att de ska kunna gå ut när jag är där, men ingen vill lämna den trygga inhägnaden. Imorgon måste de ut så att jag kan göra rent. Annars blir nog ankgården klassad som sanitär olägenhet. Patrick har spanat efter räven, men har ännu inte fått korn på den.
13 september Så sorglig morgon. Alla ankor satt stilla och tysta nära dammen. Ingen kom fram mot mig för att få mat. Inne i ankgården låg fyra döda ankor och två skadade. Ute såg jag ytterligare en skadad. Jag plockade bort de döda ankorna och strödde ut mat som jag brukar göra. Ingen åt av maten. Vilken förskräcklig natt det måste ha varit. En av de skadade ankorna ville inte röra på sig och den tog jag "hand om". Hon satt alldeles stilla i famnen på mig och låg lika stilla under yxan. Få se hur jag gör med de två skadade som är kvar. Den ena, den vita gamla honan, åt av maten. Men ack så försiktigt. Den andra skadade gick försiktigt intill dammen. När jag åkte till jobbet tror jag alla hade smakat på maten och en del badade. Eländet fortsatte dock på eftermiddagen >>>
12 september Kameran har legat på hyllan ett tag. När jag väl har kommit ut bland djuren har det varit fullt upp. Fredag - lördag tillbringade jag i Stockholm för att hjälpa min faster att flytta. Jag skulle varit kulturell och gått på Dramaten med äldsta brorsan, men fick ställa in det eftersom tåget var närmare två timmar försenad. Men flyttningen gick bra, och det var ju huvudsyftet med resan. Tog Silverlinjen raka vägen hem.
6 september 16 hästar har blivit verkade, en har fått en tappsko påslagen och en har fått fyra nya skor. Med andra ord en heldag med hovslagare Anders. Nu går hingstarna på alvaret närmast gården och det är behändigt nära vid den dagliga inspektionen. Nästa verkning blir den 3 november och därefter blir det vinterhagarna. Avslutade dagen med en ridtur på Jarpur i sällskap med Mette på Gneisti.
4 september Nio ankor har fått flytta in i frysen och nu har vi "bara" 19 ungar kvar att ta hand om. Första ankan brukar gå lätt att fånga, men sen blir det värre. Ankmamman till den först infångade gick till anfall mot mig. Oj, så elak jag kände mig, men så är livet på landet. I alla fall om man är köttproducent. Än har vi inte fått in allt hö, men vi hoppas och tror att vi ska få tillräckligt med mat till djuren i vinter.
3 september Idag har jag varit hela dagen på Häradsvallen och sett på Strokkurs klubbmästerskap. Ulva och jag var domarsekreterare och fick på så sätt ta del av vad domaren tycker om varje ekipage. Oerhört lärorikt. Han var dock från Island så vi hade lite språkproblem ibland.
28 augusti Tillsammans med 15 andra islandshästryttare från Oddur har jag varit på långritt i Byxelkrok. Jag hade med mig Gneisti till Lena, Reifurs matte, och Jarpur till mig själv. Toppenväder med sommarsol och naturligtvis underbara skogsridvägar samt en tur utmed havet. Hobbit åkte hem idag och när Sylvia ropade på honom ute på alvaret kom han fram och såg riktigt nöjd ut över att få träffa matte och få lite knäckebröd. Flera av stallets ryttare passade på att njuta av sensommarvärmen. Liksom korna och deras kalvar.
21 augusti Det blev ingen ridkurs, eftersom Gislis flyg på Island blev kraftigt försenat. Och vi som hade sett fram emot det så mycket. Nu hoppas Ulva och jag på att få vara med vid nästa kurstillfälle. Istället har vi ridit här hemma och idag tog vi en kort tur på Jarpur och Bróðir upp till svinhuset.
17 augusti Semestern är slut och nu är det vardag igen. Jag har haft riktigt slöa och lata veckor i Byxelkrok. Läst böcker, badat och umgåtts med goda vänner. Lite jobb på stugan blev det dock, eftersom pumpen behövde ett nytt utrymme. Och visst är det härligt att vara tillbaka i Lenstad. Både måndag och tisdag kväll var jag ute på alvaret i två timmar bland hästar och kor. Ulva och jag har även tagit upp ridningen igen och "trimmar in" Jarpur och Bróðir för ridkurs nu på lördag. Jan har hittat en jätteröksvamp på 1,4 kg. Kan man tillaga den?
11 juli Första semesterdagen och nu dröjer det fem veckor innan jag åker över bron igen. Det är Öland som gäller för hela semestern. Här i Lenstad eller Byxelkrok. Passade på att ta lite nya bilder när Pondus och Felix kom tillbaka för sommarlov samt när Mia och Ellenor tog sig en ridtur på kvällen
3 juli Hingstarna är hemma vid gården och ska verkas på tisdag. Vi tog hem dem en dag i förväg, eftersom vi även skulle föra samman flocken med September. Inga problem. Alla blev glad över en ny kompis. Ulva har suttit upp på Tira och det kan bara bli bättre nästa gång. Allt gick bra så länge vi stod stilla, men i skritten blev det läskigt. Tira bockade och Ulva låg på backen. Vi stod på reservlistan för att rida för Gísli Ómarsson, men vi fick inte plats den här gången. Istället åkte jag till Kollberggården med kameran i högsta hugg och plåtade när Therese red Dimma.
26 juni 17 nya ankor på en gång! Det är Svartas dotter som har varit så produktiv. Även korna ligger i och nu har vi 13 underbart söta kalvar. Alla nöten är ute på alvaret i det nyröjda Södra Alvarshägnet. Under senaste veckan och den som kommer ska i princip alla träden tas ner. Det är en stor specialmaskin som röjer och sågar träd. Det är vårt och länsstyrelsens mål att återskapa alvarsmarken så som den såg ut för 60-70 år sedan, dvs öppet med ölandstok och träd med bär och frukter. Vi är inte säkra på att det blir så bra. Det är mycket stubbar och ris kvar på marken. Vi har ingen bra idé hur det ska tas bort. Alternativet att gå med röjsåg på sju ha lockar inte. Vi har fått två nya hästar. September tre år och hingst samt Sleipnir 14 år och valack. Är det någon som gillar smultron? Det finns massor på alvaret.
21 juni Årets bästa ridtur gick på Humlestigen och 45:an. Ulva, Hanna och jag premiärred efter ytterligare en röjningsinsats av Ulva och mig. Som vi njöt! Och ännu bättre var att någon annan hade röjt lite mer på vår 45:a, så att det var fritt fram även där. Min arbetskollega Per har, som vanligt, varit här och ringmärkt våra ladusvalor. Och så är höbärgningen påbörjad. 5 ha är slaget och balat, vilket är 1/3 av våra åkrar. Men det är katastrofalt lite hö i år. Vi hoppas på en bra andraskörd.
12 juni Stallet är skinande rent efter dagens storrengöring. Alla som hade möjlighet var med i städpatrullen och vi blev klara på tre timmar. Vi är så trötta på vår enda skogsridväg, 45:an, som vi röjde i april och fick äntligen ändan ur vagnen och röjde nästan hela Humlestigen. På tisdag tar Ulva och jag de sista träden och får då lite variation i ridturerna. Tritill och Ofeigur kom tillbaka på nationaldagen och hälsades välkomna av gamla kompisar i hingstflocken. Den Svarta ankan har fått 11 ungar och de får vara instängdai ankgården i två veckor. Annars finns det risk för att ungarna blir kråkmat.
3 juni Snart kan vi nog kalla oss för bönder på riktigt. Vi har plockat sten på vår åker och lagt på hög så att framtidens folk får ett kulturhistoriskt minnesmärke. Boje och Bengt hjälpte till och det var vi mycket tacksamma för.
30 maj Alvas kalv, som hon fick på en ö i Mossen, har simmat till sin mamma på "fastlandet". Titta på bilderna och ta del av denna solskenshistoria.
29 maj Ulva och jag hade verkligen sett fram emot att gå på ridkurs på lördagen. Det är Gísli Ómarsson, som håller ridlektioner på Kollberggården. Men i sista stund lämnade vi återbud. Jag har nämligen inte kunnat rida på två veckor på grund av värk i ena benet och Ulva har varit i Spanien och kom hem mitt i natten. Nu hoppas vi på att få vara med nästa gång Gisli kommer. Istället har vi underhållit staketen och bara latat oss. Passade på att ta lite kort på både hästar och kor vid mina dagliga inspektioner. Reifur och Gandur åkte hem till norra Öland och jag är säker på att Lena och Andrew är glada att ha hästarna utanför knuten igen,.
24 maj Jag flyttade hingstarna häromdagen till Norra Alvarshägnet, eftersom det visade sig att det nyröjda området på Södra var alldeles för kvistigt. Alla sprang glatt in i det nya området utom Gimmli och Snarfaxi. Det tog två dygn innan de gick in i det nya hägnet. Snarfaxi visade vägen ett par gånger, men Gimmli ville inte gå över. Till sist tog nyfiken/kamratkretsen överhanden.
17 maj Kalven mår bra och Tullamore tar hand om honom. Helt ofattbart efter den hårdhänta behandlingen. Även mina egna skador av kons framfart har läkt ihop. Har bara "lite" blåmärken kvar på benen.
15 maj Vår unghingstflock är ute på alvaret och gissa om hingstarna blev nöjda. Stora nygamla ytor att utforska. Många hästägare var med och hade dessutom med sig kompisar. Hela vår familj var involverad, liksom Linn från ryttargänget. Själv blev jag tvungen att se hela paraden vid sidan, eftersom jag hade skadat mitt ben dagen innan. På lördagen fick vi två nya kalvar. Prestiges kavlning var den mest harmoniska man kan tänka sig, medan Tullamore blev i det närmaste helt galen. Hon stångade och slängde iväg kalven med sina horn. I tumulet blev jag attackerad av kon och blev tillfälligt handikappad.
12 maj Stängslet på alvaret är klart. 5000 volt. Mycket nöjd :). Nu ska vi bara få hingstarna och kossorna på plats. Det sker på söndag. Sedan ska jag återuppta ridningen!
8 maj I helgen fick vi en ny Kaldi och vår "gamla" Kaldi åkte hem. Lite förvirrande, med samma namn. De är dock helt olika. Olika färg och olika ålder. Även Gimmli kom på lördagen för att tillbringa sommaren i Lenstad. Det är ett evinnerligt röjande och stängslande. Hingstarnas hage, som de ska till om en vecka, är ännu inte klar. Tur att det är vackert väder och ljusa kvällar. Mitt mål är att bli klar till på torsdag, så att vi har lite marginal utifall att elen skulle krångla. Hann med en ridtur på Jarpur tillsammans med Lena och Reifur. Och så är barfotahästarna verkade liksom fåren. Anders kommer tillbaka den 5 juli.
1 maj De senaste dagarna har gått i ett. Både jobb och nöje. Ridhästarna har flyttat över till sin vårhage, Mosshorvan, där de ska gå hela maj, Där har det inte gått hästar sedan juni förra året. Fräscht! Álin fick ett hingstföl på Valborgsmäss. En brun krabat som höll på att hamna hos fel mamma, innan jag fick ordning på hästarna. Smári har kommit tillbaka för sommarvistelse, två nya kalvar, fem nyklippta tackor, långritt över Alvaret och Ärtåkern är färdigröjd. Det blev inte tid för att ligga på soffan och läsa eller att se på TV.
22 april Vilken fin påskhelg - sommarvärme! Jag tror att alla ryttare har varit här och njutit av sina hästar och ridvädret. Även en påskkärring tog sig en ridtur. Ulva har tagit sig an Bróðir och tränar inkallning samt lugn och samlad ridning.
16 april Ett riktigt busfrö har vi fått. Han heter Hobbit och är en welsh moutain. Hela han utstrålar pondus och självförtroende. Han jagar och jagas och har naturligtvis fått sig ett och annat bitsår. Bara ytliga. Hobbit kommer från norra Öland och behövde komma hemifrån och få umgås i en större flock än sina vanliga valackkompisar. Jag är igång och tränar Tira. Löslongerar, ha träns i munnen och handhästridning. Allt går jättebra och idag red jag Gneisti med Tira bredvid mig i en härlig galopp. Båda hästarna var svettiga när vi kom hem. Tira håller sig bakom eller vid sidan om Gneisti och hon behövde bara ett par tillsägelser för att förstå att man inte får springa förbi Gneisti.
10 april 45:an är färdigröjd och det är härligt att kunna rida i skogen och njuta av alla blåsipporna. Även en och annan vitsippa tittar fram. VI fick ytterligare en bonuskalv och det ser ut som om minst två till är på väg vilken dag som helst. Hela söndagen har vi röjt och eldat på Ärtåkern.
2 april I veckan som var kom Árgeisli, ett år och hemmahörande på Kollberggården. Han kom direkt från sin mamma och fick därför gå i en egen hage ett dygn tillsammans med vår allra pålitligaste häst, Gneisti.
27 mars Paddocken är snöfri och nu är vi igång med ridningen. Tina och Nemi kom och hjälpte oss med borstningen. Jag tömkörde Bróðir och Jarpur här om dagen, något som jag tycker är jätteroligt. Minst en gång i veckan tömkör jag dem och tränar upp ryggmusklerna samt diverse sidförande övningar. Men ridvägarna i skogen är ett sorgligt kapitel. Vi kommer inte fram på någon av våra skogsridvägar. Det ligger träd precis överallt. Den blöta snön i november tryckte ned träden och med all snö som föll under julhelgen har träden antingen knäckts eller blivit nedböjda som pilbågar. Ulva och jag har röjt med motorsåg både lördag och söndag.
25 mars Idag har vi varit på Milamässan i Malmö. Vi tog tåget klockan sju på morgonen, var i Malmö i fyra timmar och tittade på gigantiska tjurar, kor med juver som var stora som flera fotbollar och fårklippare i världsklass. Vi har varit på Milamässan förr om åren och det är jättetrevlig utflykt. Med tåget tur och retur tar det bara 13 timmar.
20 mars Det finns inte bara djur på marken i Lenstad. Under söndagen seglade denna mäktiga havsörn över markerna.
16 mars Frosti från Höög, som är son till Von, bor sedan en tid tillbaka i Danmark. Eva, som äger Von, håller kontakt med alla ägarna till hennes tre sålda hästar och följer deras utveckling. Alla Vons avkommor är mycket fina och särskilt roligt är det att höra att både Frosti och Sólfari tävlas. Jag har fått ett par nytagna kort på Frosti och kunde inte låta bli att lägga upp honom på min webb. Visst är han stilig.
13 mars Inte är det jungfrufödsel och inte är det enligt den lärobok vi har läst. Men ändå har det fötts två kalvar. Det var en av de knappt ettåriga tjurkalvarna som var brådmogen och de erfarna korna var inte sena att utnyttja tillfället. Egentligen ska vi väl vara glada. Korna är inte nära släkt med tjuren och kalvarna är jättefina. Men det ställer till problem för oss. Vi räknar med könsmognad vid 14 månader och det är då vi har skiljt av tjurkalvarna. Förmodligen får vi fler oplanerade kalvar under våren. Och vi har tre tjurkalvar som snart fyller ett år. De måste vi skilja från flocken i rödaste rappet.
Nu har jag fått fart på staketen. Skottade och lagade stängseltrådar hela söndagen och nu är det 4600 volt. Och det känns. Talar av egen erfarenhet då jag råkade komma åt tråden.
8 mars Alla barfotahästar har blivit verkade. Helen passade på att hälsa på MiDas. Nästa verkningstillfälle är den 6 maj. Fåren var kontrollanter!
5 mars Solen skiner och 7 grader varmt mitt på dagen. Vi passade på att elda upp några rishögar. Jag försökte även skotta fram stängseltrådar, men lyckades inte. Fortfarande ligger 20 - 30 meter tråd begravda under snömassorna. Utöver snö så ligger det även nedtyngda buskar, som är mer eller mindre fastfrusna i snömassorna. Det blir som armerad betong!
27 februari Räven stryker kring gården och ankorna lever farlig. Bernt i granngården såg räven vid sin lada igår eftermiddag och räven tog sikte mot vår gård. Bernt for efter den och varnade oss. Vi stängde om ankorna med falluckan stängd med både sten och en stör. Idag på morgonen fick jag själv syn på räven. Han kom springande vid paddocken och efter Mickel kom Niklas hund. Räven försvann dock. Nu är det rävjakat som gäller. Patrick kom upp på eftermiddagen och spanade utan resultat. Han lovade att komma åter med sin hund i veckan. Även grannen Niklas är beredd på rävjakt. Niklas kunde också se att räven hade skabb! Det är flera år sedan vi hade räv vid gården och många ankor har blivit rävmat. Både Patrick och Niklas har skjutit "ankrävar" åt oss tidigare. Själva är vi inga jägare, men har i stället en rävfälla.
19 februari Äntligen fick vi ut halm till alla ligghallar. Snön har smält undan en hel del, skaren är stenhård och bitvis är de barmark. Idealiskt för en traktortur med halm. Det var dock bara korna som blev glada, men å andra sidan blev de så glada att det räckte och blev över för alla djuren. Jag har lagt ut en liten filmsnutt på hingstarna och valackerna.
13 februari Mia och Ellinor hjälptes åt att verka Alfa, som alltid går barfota. Mia har gått på kurs för att verka enligt SANHCP/AANHCP. Enligt Mia kan i princip alla hästar gå barfota och ridas utan några problem. Jag är inte helt enig med henne.
12 februari Vårt eget hö räcker inte hela vintern utan vi behöver ytterligare cirka 40-50 balar. Håkan Johansson i Nedra Bägby, en bit norr ut på ön, är vår havreleverantör och nu även leverantör av hösilage. Idag på morgonen kom han med balarna, Leif lossade och hästarna blev glada. De flesta balarna får stå hemma på gårdsplan i avvaktan på att marken ska frysa till. SMHI har lovat minusgrader framöver och i slutet av veckan kör Leif ut dem på plats i foderkorridorerna. Ulva, Anki och jag gjorde ett nytt försök att rida idag, men det var bara att vända hemåt efter en kort skrittur på isiga vägar.
6 februari Det känns som vår i luften. Vi har haft solsken och 5-7 grader varmt. Man riktigt ser hur snön smälter. Kossorna njöt och låg på några bara fläckar ute på alvaret och solade sig. Ankorna badade för fullt i baljorna. Jag har försökt gräva fram stängseltrådarna, som har legat under en meter snö sedan i julas. Strömmen är i det närmaste obefintlig på staket, men djuren respekterar trådarna! De har väl hästminne från tidigare smällar, kan jag tro. Jag fick inte fram alla stängseltrådar. Var alldeles slut efter ett par timmar grävande både på lördagen och söndagen.
30 januari Trots alla förebyggande åtgärder med extra avmaskning, klippning och Flusa upptäckte jag lusbett idag. Det är Nykur, Bróðir, Reifur och Ganti som har löss. I alla fall vad jag kan se. Alla hingstarna och valacker fick Etotal, som är lusmedel för illrar. Men det passar lika bra på häst. Om en vecka ska jag upprepa proceduren och håller tummarna. Blesi åkte hem till Kollberggården efter drygt fyra månaders konvalescent. Nu ska Rose-Marie sätta igång honom så smått och hoppas att spatten ska ha läkt ut.
23 januari Iris, Hrefna och Winter Prince har åkt till nya gårdar. Det är hård skare på snön och nu är det riktigt behändigt att ta sig fram. Tog en lång promenad ut på alvaret. Kossorna kom hem till gården och låg och solade på snön. Även hingstarna/valackerna kunde plötsligt röra sig obehindrat uppe på skaren.
16 januari Tira ska ridas in under året och idag fick hon testa transporten för första gången. Vi passade på i samband med att Módis skulle åka hem. Det gick över förväntan. Ridningen ligger i princip nere, eftersom gatorna är glashala. Anki och Ulva kunde dock inte hålla sig längre och tog en kort skrittur med väl broddade hästar.
9 januari Äntligen regnar det. Kanske inte det man i normala fall önskar sig i januari, men som det har varit de senaste sex veckorna är regnet verkligen välkommet. Stalltaket är snöfritt, snön har sjunkit ihop så att man nästan kan gå på den, Lenstadvägen är glashal (inte så bra) och förhoppningsvis kan vi rida i skogen om detta väder fortsätter ett par dagar till (jättebra). Imorgon ska jag jobba på Regionförbundet efter att ha varit ledig därifrån i två veckor.
4 januari Alla barfotahästar har blivit verkade. Som vanligt var det ett dagsverke för både Anders hovslagare och mig själv. 19 hästar! Nu dröjer det till den 8 mars innan barfotahästarna blir verkade på nytt. Under flera år har vi haft problem med lusiga vinterhästar och därför klippte vi några i förebyggande syfte i höstas. Nu fick alla även 10 ml Flusa. Hoppas verkligen att detta ska hålla lössen borta. Dagen avslutades på ett mycket angenämt sätt. Vi åkte till Boje och Maria på inflyttningsfika i deras nyinköpta hus i Kalmar.
|