Galoppväder

Cissi  galopperar på Tira

Ena dagen gråmulet och nästa dag vinter. Det växlar snabbt, men nu har SMHI lovat snövinter i tio dagar och vi passar på att ta ett par härliga galoppturer i snön.

galoipp210129 2  

galoipp210129 1

Vi rider över mosssarna, Cissi på Tira, Cecilia på Eldur och jag på Jarpur.

galoipp210129 3

Cecilia och Cissi på en av mossarna

Cissi kollar ridappen

När vi kommer hem kollar Cissi på ridappen hur det gick. I stort sett bara trav, även där vi galopperade! Vi blir lite fundersamma och tror inte på appen. Den har även väldigt svårt för tölt och tycker att alla hästar är travtaktiga. Även de som går i ren tölt liksom grisepass. Det enda vi är riktigt säkra på är att appen registrerar rätt ridväg, hastighet och total ridtid.

2021 01 29

Kyrkvägen

I stort sett alla våra ridturer börjar med Lenstad gamla Kyrkväg, som går norrut fint inramad av åkrar och skogsdungar. Just nu är den sagolikt vacker med snötyngda träd. 

kyrkvagen7
Cecilia och Christina slår följe och jag går före med kameran i högsta hugg.

kyrkvagen210131
Jag ber dem galoppera i nysnön på Asplunden, men oj så tungt det är. Det är bättre underlag på Kyrkvägen.

Jag går vidare tll dammen och träfar på både joggare, flanörer och ett gäng som åker kälke efter fyrhjulingen. Vid dammen är Jan-Erik och vi har mycket att dryfta. Både väder och vind, men även hur vattnet rör sig i bäckar och kanaler. 

kyrkvagen6

kyrkvagen2
Christina och Jan-Erik känner varandra sen den tid Panell stod uppstallad i Kåtorp.

 

kyrkvagen5kyrkvagen1

kyrkvagen4

kyrkvagen3

Lena är ute med sin hund och även vi får en pratstund. Lena är sugen på att skaffa en islänning, nu när hennes stora häst har blivit gammal och trött. Hon tittar längtande när Cecilia och Christina rider förbi. Det var länge sedan hon ägde Grani, som gick på hingstbete i Lenstad 2004 - 2006.

2021 01 31

Vinterfåglar inpå knuten

Sista helgen i januari räknar vi fåglarna vid de matbord som många av oss har. Det är BirdLife Sverige som organiserar detta och förra årets topp ett var talgoxen. Det är även den som dominerar bland mina fågelmatbord och har väl chansen att bli etta även i år. 

vinterfaglar4
Jag har flera matbord bland annat två hemgjorda behållare med solrosfrön. Fåglarna spiller rejält, vilket är både bra och dåligt. Fåglarna gillar att äta från marken, men det gör även råttor.

vinterfaglar11
Det är inte lätt att räkna fåglarna, som hela tiden flaxar och flyger. Och inte ser jag skilland på vilken gråsparv som är vilken. Enklast blir det om jag kan fånga dem på bild och räkna. 1,2 ,3 ...9.

vinterfaglar2
Den lilla oansenliga gråsparven är på tillbakagång. Jag saknade den länge tills den kom tillbaka i och med att jag började med solrosfröna.

vinterfaglar10
Jag tycker att den lilla blåmesen är så söt!

vinterfaglar3
Den större hackspetten uppskattar fettet, som jag har sparat från slakten.

 

vinterfaglar1
Enligt BirdLife är koltrasten på väg att klättra uppåt i listan med vanligaste vinterfåglarna. 

vinterfaglar5vinterfaglar8
Pilfinken är på väg att tränga ut gråsparven, men här hos mig är det ungefär lika många av bägge sorter.

vinterfaglar6

Det är två kajpar som regelbundet kommer för att äta. Dessa skräniga fåglar passar bättre på en järnvägsstation än på vischan. Ibland sjasar jag bort dem och ibland får de också sin beskärda del.

2021 02 01 

Tillskott mitt på dagen

halm1

Det snöar och blåser i stort sett varje dag och nu är barmarken definitivt borta. Hästarna har alltid tillgång till halm i vindskyddet på Lillalvarsängen och för att det inte ska bli någon trängsel lägger jag ut halm i hagen också.

 

halm2

halm4  

halm3

Hela vindskyddet har plats för 16 hästar enligt Jordbruksverkets normer, men nu är halva förråd och halva vindskydd. Dvs 8 platser. Å andra sidan har de vindskyddet på kullen, som har plats för 18 hästar. Det är också det mest populära. Detta vindskydd ser nog hästarna främst som ett skafferi. 

2021 02 04

Gandur byter hage

Gandur får flytta över till korna och hästarna för att få fri tillgång till hö. Så glada hästarna blir när Gandur kommer!

gandurhage1

gandurhage2

gandurhage3 2021 02 06

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers