Stannar i skogen

Jarpur har tappat en sko och han behöver motioneras. Jag tänker att det kan han göra som handhäst till Tira. Av erfarenhet vet jag att Jarpur inte är lika följsam som Tira och därför håller jag honom kopplad större delen av ridturen. Hela Långa järnvägsbanken, 45:an och större delen av Asplunden. Han är mer mot än med och grisepassar mest hela tiden. Mitt i skogen på Asplunden kopplar jag loss honom och räknar med att han hänger på, nu när vi nästan är hemma.

jarpur210402 1

jarpur210402 3

Men han stannar i skogen. Tira och jag fortsätter och jag räknar med att Jarpur kommer så småningom. Men icke! Det blir till att ta cykeln upp till Asplunden och se där är han. Längst ner på åkern nära skogen och gör ingen ansats till att ta sig hemåt. Han är lika ovillig som handhäst med cykel som han är med Tira. Jag kopplar loss honom och driver honom framför mig. Nu blir det galopp minsann. 

jarpur210402 4
Men plötsligt viker han av in på en åker. Hämtar honom och driver honom på nytt och är uppmärksam på alla åkrar som han kan smita in på. Jag parerar med cykeln och så småningom kommer vi hem.

Det blir ingen mer handhästridning med honom. Han är lika dålig på det som sin bror.

2021 04 02

Avslut

Ja, så känns det just nu. Ensilageplasten är insamlad och körd till återvinning, sista höbalen i stallet är snart uppäten och den fria tillgången på hö upphör i helgen. Det nya uppsamlingsförrådet under tak gör att plasten är lätthanterad. Annat var det för ett par år sedan!

insamling1

insamling2  

insamling3

Det är många som lämnar sin plast till återvinningen och den omvandlas sedermera till granulat och därefter blir det ny plast.

insamling4

I nästa vecka flyttar jag ihop alla hästar och kor på Rösåkern och Jutan. Kanske kan de föda sig på gräset som spirar, men om det tryter får jag stödutfodra. Det finns 17 balar kvar och det lär bli många över till nästa fodersäsong.

insamling5

 

insamling6

Kurt föredrar det som spirar och Brik samt Kolbeinn passar på att äta ur de sista fria balarna. Men vad har Assa i munnen? Är det en prilla?

2021 04 15

Pialektion

pialektion2Efter ett års uppehåll är Pia tillbaka i Lenstad och håller lektion. Det är Anna-Lena, Sigun, Cissi och jag som är hennes elever. Det är likadant för oss alla fyra; hästarna är lite stela och motvilliga i början av passet för att avslutas lösgjorda och villiga. Vi är mycket nöjda allihop, såväl ryttare, häst som instruktör.

Den enda som har klätt upp sig inför ridningen är Cissi. Det strålar mer än vanligt om henne!

pialektion5

pialektion1  

pialektion6

pialektion4

pialektion3
pialektion7  

pialektion8

Sussane är här samtidigt för att sko ett par hästar och Tessan har försett sig med munskydd, eftersom hon är lite snorig.  Man måste vara försiktig, säger Tessan, som vet vad hon talar om. Tessan jobbar inom vården.

2021 04 16

Nya rutiner för utfodringen

fodra210423 2April har varit ovanligt kall och växtligheten har knappt kommit igång. Hästarna och korna betar dock hela dagarna, men det räcker inte och en gång om dagen får de hö utportionerat. Det fungerar bra och är smidigt för mig. Jag skalar av en ensilgebal, fyller foderkärran fyra - fem gånger och lägger ut höhögar tills alla är nöjda och får ro att äta..

fodra210423 4

fodra210423 3Kompisar!  

fodra210423 6
Korna är lägst i rang och när de får matro är det tillräckligt många högar med mat.

fodra210423 5

fodra210423 1

2021 04 23

Mitt i naturen

Jag kan inte nog uppskatta att jag bor mitt i naturen. Idag morse tog jag kikaren och kameran med mig för att se vad som finns i och omkring mossen. I samband med restaureringen av mossen i höstas lät länsstyrelsen bygga ett nytt fågeltorn och utsikten är fin. Gäss, tofsvipor, svanar och änder samsas i Södra Utmossen. 

mossen gass

mossen vipa gravand

mossen rodbena

  mossen sangsvan

Jag går söderut för att titta på rödbenorna, som häckar på lite grundare vatten. Sätter mig på en sten och njuter av stillheten.

mossen rdbenor

Plötsligt blir det oro bland fåglarna och en räv kommer smygande.

rav1
Han nosar och letar efter ägg och ungar. Det är grymt, men det är naturens gång. 

 

rav4

mossen tofsvipa
Tofsvipan flyger upp och "skriker" högt.

rav2
Rödbenorna vankar oroligt nära räven.

rav3
Efter ett tag får jag dock nog och ger mig till känna. Räven försvinner!

2021 04 24

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers