Lenstadbloggen 2013

29 dec På ridutflykt med Pärla
Christina tar det varsamt med inridningen av Pärla, som nu är 3,5 år. Hon har longerat, tömkört och ridit i paddocken. En liten ridtur 50 meter på Kyrkvägen har det också blivit. Idag var det premiär för en lite längre tur. Tira och jag följer med och vi skrittar mest men även lite trav på Pärla och tölt på Tira. Den största utmaningen är när en bil och traktor kommer körande på Kyrkvägen. Men det gick bra. Pärla är lugn och trygg och litar på sin matte. Och det gör hon rätt i.

27 dec Två nya hästar
Madeleine och Sandra skulle vara medryttare på två hästar i Lenstad, men det föll sig så att de köpte respektive tog en foderhäst i stället. Hästarna heter þengill och Blossi. þengill kan var lite svårt att uttala för oss som inte kan isländska. Den första bokstaven, þ,  finns inte ens i vårt alfabet och uttalas ungefär som th i engelska ordet thin. Två ll i slutet av ett ord uttalas som t:l. þengill uttalas således thænjit:l. Så mycket enklare det är med Blossi. Uttalas så som det ser ut. Blossi är naturligtvis fux, eftersom Blossi betyder flamma. þengill  är helt enkelt ett mansnamn.

25 dec Katla byter stall
Efter 14 år i Lenstad byter Katla stall idag. Hon flyttar till Tävelsrum ett par kilometer norr om Lenstad. Katla kom till Lenstad vid juletid 1999 tillsammans med Von och Dimma och hör till de fem hästar som kom som våra allra första uppstallningar. Det blir en hel del nytt för Katla, men hon har ett starkt psyke och kommer säkert att finna sig till rätta i sin nya miljö.

21 dec Premiärritt efter sex veckors vintervila
Nu är vi igång! Ett glatt gäng på sex hästar rider Humlestigen och Fyrtiofemman med julfika som avslutning i den nya sadelkammaren.

15 dec Valackerna byter hage
Sex valacker har flyttat till hingstflocken för att få mer balans mellan hästflockarna. Det är rmina tre bruna, Litli Skjoni, Gandur och Reifur. Vi har extra koll på dem så att de inte äter så mycket att de blir dåliga. Då får de flytta tillbaka till stona.
Yrja, Teitur och Árgeilsi har åkt hem till sina ägare.

13 dec Nöjda grisar från Voxtorpsgården
Vi köper vår julgris från Voxtorpsgråden och godare kött får man leta efter. Att grisarna har levt ett bra liv gör att de smakar ännu godare. 

8 dec Morgonrutiner
Nu är dygnet inrutat med mat morgon och eftermiddag till djuren. 

6 dec Sven kom och tog med sig Bore
Återigen storm och denna gång är det en han, som heter Sven. Sven tog med sig kung Bore och det blåser rejält. Djuren har det bra med god mat och skydd för vinden. Alla ser ut att trivas utomhus. Det är bara fåren som inte sticker nosen utanför fårstallet.

30 nov Nyhamlat och korna kommer hem
Alla fyra lösdriftar är nu halmade. Några extra balar i hörnen har vi också satt ut för kommande behov.
Korna fick komma hem idag och får vara ett tag på Kobeten innan de släpps ihop med hingstarna. Kornas magar behöver några dagar på sig att vänja sig vid hö. 

24 nov Ny sadelkammare
Nu är den nya sadelkammaren klar. Så skönt det blir med gott om utrymme för allas prylar.
På helgen blir det extra genomgång av hästarna som är på vintervila. Idag är alla korna och hästarna samlade på alvaret vid Kalkstadsgränsen. Alla? Nej, var är Yrja? Jag ropar men får inget svar. Vattnet på mossen går över stövelskaften. Hem och hämta ett träns, upp barbacka på Gneisti och ut över mossen.

23 nov Fri tillgång till hösilage
Hingstarna har fått sitt hö utportionerat under ett par veckor för att vänja sig långsamt vid det nya fodret. Idag var det premiär för fri tillgång. Det var populärt.
En liten ny hingst har även gjort entré, Spirit 7 månader. Så himla söt!
Efter fem månaders alvarsvila var det dags för Pondus och Felix att åka hem.

17 nov Módis återkommer för åttonde gången
Det känns nästan som vår. Tolv grader och solsken. Då anländer Módis för att gå på vintervila. Så gott som alla hästar är bekanta ansikten för Módis. I år är det Pärla som tar sig an Módis. De går tätt samman hela eftermiddagen.

15 nov Soligt i november
Jag var bara tvungen att gå hem tidigare från jobbet idag. Solen sken och jag passade på att ta en härligt tur på alvaret. Hästarna och kossorna har det bra där ute. Stort och fritt. Hullet är fint och de livnär sig gott på det som växer på backen.

10 nov Hästbyte
På morgonen kommer Sara för att hämta hem Fáfnir. Det går över förväntan bra att lasta. Vi tar in honom i stallet i sällskap med tre andra hästar och lugnt får vi upp honom på transporten, som Sara har stället intill dörröppningen. För säkerhets skull har vi även täppt till sidorna med våra kogrindar. Det finns bara en väg. In i transporten. Fáfnir ska åka ända till Dalarna.
Jag hinner in för att äta lunch innan Kerstin kommer med tre av sina hästar. Det är Prins som återkommer och i sällskap har han två valacker, Dreitill och Sæfaxi.. Det ska vara hos oss över vintern.

9 nov Tre nya valacker
I veckan förlorade Árgeisli, Núka och Eldur sin mandom. Veterinär Ingrid var här och kastrerade. 
Hingstarna får än så länge sitt hö utportionerat, eftersom det finns gott om föda på marken och för att omställningen till bara hö inte ska bli så häftig

2 nov Vintervila
Det regnar och det känns i hela kroppen att det är november. Sex entusiastiska ryttare dyker upp strax före tolv för att vara med när vi öppnar Kvarngrinden för hästarna. Pondus tar täten och strax efter kommer Jenneifer med Nói i grimma. Alla hästar förstår vad som är på gång och sätter av i galopp mot grinden. Vi är spända på att få se Naggurs vinterbad. Men ack så snuvade vi blir på det! Det regnar nog så mycket att badet är överflödigt.

1 nov 23 hästar blir verkade
Alla skor ska av innan vintervilan. Det blir 23 hästar för Anders och hans elev Anna att verka. Anna är rejält trött när dagen är slut och längtar efter soffan där hemma.
För vår del avslutas dagen med att vi får hem 38 ton grus, som ska spridas ut på olika ställen på gården. Det jobbet spar vi dock till imorgon!

30 okt Sista ridningen innan vintervilan
Helena, vår ridlärare, är här och hästarna blir genomridna med volter, serpentiner och skänkelvikning. Mycket bra avslut innan vi ska släppa dem fria på lördag.

29 okt Händelserik helg
Att det bara kan hända så mycket på en helg, fast i två olika världar. När jag är i Barcelona och njuter av sommarvärme, Gaudíverk och god mat, kommer värsta stormen på åratal till Lenstad, Ganti säljs till Västerås och ridhästarna spränger alla stängsel. Det är Teitur och Yrja som är här på vintervila och det blev för mycket för våra hästar. Två hästar på alvaret och 23 på Mosshorvan som vill hälsa på de nya. Stängslet höll inte trycket! Nu är alla insamlade på Hemlotten och Kvarnhorvan i avvaktan på att de ska ut på vintervila till helgen.

20 okt Hingstarna är hemma och fåren är klippta
Hingstarna märker direkt att något är på gång. Jag samlar ihop dem på Södra alvarshägnet på förmiddagen och går hem och ordnar med lite annat gårdsjobb. På eftermiddagen är jag tillbaka hos hingstarna och alla följer med mig. In på Hemlotten och vidare till Lillalvarsängarna och slutligen ut på Jutan och Rösåkern. Där är gräset sommargrönt och smakar riktigt gott.

Fåren är höstfina efter att Ulva och jag har klippt dem.

Och så hann jag med en runda till Trekanten för efterkontroll av Bróðir hos veterinär Jörgen. Bróðir är ok. Mjuk och fin i sina muskler.

19 okt Fyra hundar på spårjakt
De är kallt på morgonen och marken är vit av frost

Min arbetskollega, Ulrika, är här med sina hundar och tränar sökning efter människor. I Småland, där hon bor, är det nämligen älgjakt och då är det inte läge för denna typ av hundövningar i skogen. För både hundar och hundförare är alvaret en ny utmaning i träningen.

13 okt Röjt och eldat
Idag skulle Ulva och jag klippa fåren, men de har blivit alldeles förvildade under sommaren då de har skött sig helt själva. Hur jag än lockade med god fårpellets ville de inte följa med, Månne anande de att det inte bara var godsaker i görningen. Vi försöker på nytt nästa helg och innan dess måste jag träna dem bättre!
Istället blev det röjning och eldning på alvaret hela helgen.

6 okt Bróðir har ont i ryggen
Plötsligt rycker han till och tappar vänster bak. Det är något som gör ont på Bróðir och jag bestämmer mig för att låta Jörgen Furéus titta på honom. Och visst har Bróðir problem. Jörgen masserar honom i över en timme innan han trycker, drar och sträcker. Ridning på rakt spår i två veckor och sedan återbesök.
Johanna var här på kvällen och höll lektion för Tessan och Ann.

4 okt Hästar som återkommer
Det känns alltid lika bra när hästar återkommer till oss. Idag kom fyra stycken. Dels Lena och Andrews tre hästar och dels Hörður. Hörður och Gandalf ledde vi ut till hingstarna, medan Reifur och Gandur går med ridhästflocken. De är nämligen deras "gamla" flockar och där finns en och annan kompis.

1 okt Räven är skjuten
Mitt på dagen kom han gående över Hemlotten med siktet inställt på ankorna. Vilken tur att Tobias och Jan satt på terassen just då. Tobias hade nämligen suttit på pass på morgonen och planerade för ytterligare ett i skymningen. Nu fick han snabbt fram geväret och räven var skjuten.

29 sept Ankorna badar
Äntligen vågar sig ankorna ut. Det är den gråa ankmamman som vill ut. Hon blev aldrig attackerad av räven och är inte det minsta orolig över att lämna ankgården. Så småningom kommer resten av ankorna ut. Som de flaxar med vingarna och slänger sig i dammen.
Ridhästarna fick lite nygammalt gräs i en av hagarna.

28 sept Välkommen Dögg
Dögg är ny i stallet och hennes ägare, Mary, har frågat flera gånger om Dögg kan vara i Lenstad. Men fått nej. Det är sadelkammaren som har satt stopp för nya hästar, men snart har vi en till och då får ytterligare en häst plats.
Morgonens ridtur på Jarpur, med Bróðir vid sidan, blev riktigt bra på slutet. 
Innan dess hade det dock varit lite si och så med Bróðirs intresse för ridutflykten.
Ankorna har varit inne i ankgården hela dagen, trots att de har haft möjlighet att gå ut. De känner sig nog trygga i hägnet. Måhända var räven utanför i natt och tittade på de instängda ankorna?

27 sept Räven är här
Så har det hänt igen. Räven har varit på ankorna, men jag måste ha skrämt honom precis som han är i färd med att döda. Mickel fick ingen anka med sig, men en unghane blev så svårt skadad att jag fick nacka honom.

22 sept Löshoppning
Det vara riktigt roligt att löshoppa hästarna och fem hästar borde ha fått varsin rosett för clear round. För Naggur, Pärla och Særún var det premiär. Vi byggde en bana med tre hinder på åtta meters avstånd och hästarna fick anpassa stegen så att det flöt på bra.

17 sept Fyra ryttare på ridlektion och Linda köper Kolbeinn
Min arbetskamrat Helena har varit ridskolechef på Kalmarbygdens Fältrittklubb en gång i tiden. Nu är hon hos oss och håller dressyrlektion var annan vecka. Det handlar om att få hästen i rätt form, följsam och lyhörd.
Kolbeinn har fått en ny ägare, Linda. De var med på ridlektionen och fick en bra start med sin nya pålle.

15 sept Fyra sommarhästar åker hem och Amanda köper Katla
Freja, Ösp, Skjoni och Vænting åkte hem idag efter en lång sommar i Lenstad. Alla fyra räknar med att komma tillbaka nästa år. 
Amanda har ridit Katla i över ett år och idag blev hon lycklig ägare. Härligt även för Eva, som inte helt behöver skiljas från sin första uppfödning. Katla har varit i Lenstad sedan 1999 och är en av de allra första inhysningen hos oss. 
Lite gårdsbilder!
Den som följer med i min blogg noterar kanske att det inte är någon TREC idag. Vi fick ställa in på grund av för få anmälningar.

10 sept Rikligt med persikor 
För ett par år sedan planterade jag ett persikoträd mot söderväggen, alldeles intill ett stuprör. I år bär trädet rikligt med frukt och jag kan frossa i dessa läckerheter. Synd att hållbarheten är kort, men det är kanske just därför jag uppskattar frukten så mycket.
Efter jobbet idag fick jag en härlig ridtur på Jarpur med Bróðir vid sidan om. Skritt i en halvtimme och sedan fin kort tölt på Jarpur!

9 sept Nytt hem för tre ankor
Tre ankor till har flyttat till Småland. Lite sorgligt, särskilt som de som är kvar blir tydligt ledsna. Men vi vet att Småland är bättre än frysboxen.

3 sept Svårverkad häst
För tredje gången var Fáfnir i stallet för att bli verkad. Den här gången var, utöver hovslagare Anders, även veterinär Ingrid med. Vi har nämligen inte mer än fått på grimman på Fáfnir och har han blivit helt hysterisk. Då har vi inte kunnat göra någonting med honom. Idag gav Ingrid Fáfnir lugnande och då kunde Anders verka honom. Men det var verkligen inte lätt.
På eftermiddagen provade Felicia Eldur, som står till salu hos oss.

1 sept Bilder på korna och hingstarna
I tre dagar har jag röjt ute på alvaret och det är inga mer än jag själv samt korna och hästarna som kommer att se det. Det blir förvisso många fina växter och kanske några fler små kryp kommer att trivas.
Korna och hästarna höll sig däremot på Mossen, med god tillgång på mat.

30 aug Röjning och eldning
Semester från regionförbundet och istället jobb på alvar. Jan eldar tio rishögar och jag går med slyröjaren. 

29 aug Tre ankor flyttar till Runsten
Sent på kvällen flyttade tre ankor till Runsten, en drake och två honor. Det är Amanda och Tobias, nyblivna gårdsägare, som vill ha lite djur. Valet kunde inte bli bättre. Ankor är så himla trevliga. För oss, och säkert för ankorna, känns det bra att tre stycken flyttade tillsammans.

25 aug Ridhelg på norra Öland
Vi var tio ekipage som red i de härliga Bödaskogarna i helgen. Själv red jag Jarpur och på söndagsturen satt tölten som gjuten på honom. Vi flöt fram på de mjuka barrstigarna och livet lekte. Det var god gemenskap med grillat på lördagskvällen och god avslutningsfika på söndagen. Det tog lite tid att lasta på söndagen och det var reapris på Nói.

20 aug Veterinärbesiktning
Veterinär Ingrid Myrin har gjort den årliga vaccinationen av mina av hästar. Som alltid passar vi på att samordna oss och Ingrid fick 13 hästar att "besiktiga". För de flesta blev det bara influensavaccin men Windy fick även sina tänder åtgärdade.
Lite bilder på hingstarna.

18 aug Allt hö är på plats
I helgen placerade Leif ut alla våra ensialgebalar i hagarna och bakom stallet. Känns mycket bra! Vi har fått in eget hö så att det förhoppningsvis räcker hela fodersäsongen. Drygt 200 balar.
Helgen har varit mer än hö. Jag har ridit Bróðir i alla gångarter både i paddocken och Kyrkvägen fram och tillbaka. Han har noll kondition och jag fick verkligen mana på honom i galoppen.

14 aug Tack Linda
Linda red Bróðir idag. Så bra det gick.

11 aug Bróðir!
Tre gånger som handhäst, longering och lite tömkörning. Se´n var det dags att sitta upp på Bróðir efter att han hans vila på tio månader var över. Linda var både praktiskt och moraliskt stöd. Det gick naturligtvis bra. Skritt och långsam tölt. Målet är att rida honom i bra form innan vintern.

9 aug Semestern är slut
Efter fyra veckor i Byxelkrok är jag tillbaka i Lenstad. Jag har visserligen varit i Lenstad en gång i veckan, men Byxelkrok är hemma under semestern. Mycket sol och bad, god gemenskap och lite underhåll av sommarstugan.
Vi har öppnat ett nytt alvarsområde och korna kommer när jag visslar i en pipa. Bonnie Scott har tagit på sig ledarskapet!

1 aug Hästbyte
Anders och hans hovslagarelev Anna är här och skor mina hästar. Tira ska få långledigt efter ett års ridning och nu är det Bróðirs tur att ridas. Det blir ombyte. Från min minsta till min största häst. Två hästar med helt olika temperament också.
Amanda hade med sig en kompis idag och de red tillsammans på Katla i galopp barbacka. Gör om det den som kan!

31 juli Proppen för nästa TREC
TREC-tävlingen i våras blev så lyckad att vi genomför ytterligare en tävling den 15 september. Vi är samma arrangörsgäng och hoppas på många tävlande och funktionärer. Här kan du ladda hem proppen och mer information finns att hämta på www.trecsverige.se

23 juli Snabbvisit i Lenstad
Jag har semester och då är det Byxelkrok med lata stranddagar som gäller. Men lite koll på gården behöver jag ha, även om Jan är hemma och ser till att allting fungerar. Här är lite bilder på ankornakossornahingstarna och Pärla.

11 juli All förstaskörd klar
Nu har vi 163 balar klara och det räcker nästan. Fattas bara 20 - 50 stycken beroende på hur kall vintern blir. Det får vi på andraskörden eller köper av Leif på Holmen. Så skönt att det är klart, särskilt med tanke på att regnet stod som spön i backen igår - 20 mm. Aldrig har vi fått så mycket regn på  försommaren sedan vi flyttade till Lenstad.

10 juli Barfotahästarna verkas
Återigen ett dagsverke med hästarna. Anders verkade 20 stycken och det var ett digert arbete både för honom och för oss som ledde hem och ut hästarna. 
Jag avslutar dagen med ett ridpass tillsammans med Karin, som är medryttare på Jarpur. De som såg oss undrade nog om vi var riktigt kloka. Regnet öste ner och det blåste halv storm. Gissa om det var skönt att sätt sig i bastun efteråt!

9 juli Tvättar huset
Framsidan på bostadshuset vetter mot norr och har en stor lind framför sig. Som upplagt för alger. Idag  har huset återfått sin fina gula färg.

juli SM 
Vilka fina ekipage jag har njutit av idag. när jag tillsammans med Oddurvänner var på SM i Norrköping. Två ryttare minns jag särskilt. Moa, som var tävlingens absolut yngsta ryttare, och naturligtvis Magnús, som vann femgången.

6 juli En tam kaja
Jan har fått en ny kompis - en kaja, som kom flygandes till oss igår. Kajan är med vad helst Jan tar sig för. Läser tidningen, hjälper till att bygga och följer med på en tur med jeepen.
För egen del tog jag en tur till norra Öland och hämtade spån till boxarna. Passade på att hälsa på Lena på vägen hem och hennes fyra huliganer.

30 juni TREC i Ålebo
Så var det dags för en ny TREC-tävling. Denna gång i Ålebo, strax söder om Kalmar. Åtta ekipage som red Lätt klass. Mycket trevligt och välordnat av Lollo och Jonna, som är lite av proffs inom TREC. 

29 juni Per ringmärker svalorna
Varje år likadant. Per kommer för att ringmärka ladusvalornas ungar. Idag fick fem ungar sina ringar och Per kommer tillbaka om två veckor och märker nästa kull.

26 juni 66 mm regn
Som det har regnat. Vi fick 66 mm på ett par timmar på onsdag förmiddag. Allting fullkomligt flöt på gården. Det var vatten precis överallt. Det blev inga kort tagna, men med lite fantasi kan nog var och en föreställa sig vilka som njöt mest av pölarna.
Jag har fått rapport från en överlycklig ägare till Milla. Bilderna talar för sig själva.

15 juni Milla är såld och vi har storstädat
I år var vi sju personer som tog oss an den årliga storstädningen och nu är stallet skinande rent.
Milla har fått en ny ägare och bor nu hos Eva i Vetlanda. Vi är förvissade om att hon får det bra hos Eva och hennes tre flickor.

12 juni Första höskörden
Drygt 120 balar blev det på de fyra åkrarna, som ligger vid asfaltsvägen. Det kändes mycket bra och om resten av åkrarna ger samma avkastning, inklusive en andra skörd, klarar vi nästa fodersäsong med eget hö. Som alltid är det våra goda grannar som fixar allt.

9 juni Ridhästarna flyttar til Alvarshagarna
Ridhästarnas sommarhagar är Västeralvaret och Alvarsbeten, två alvarsområden på drygt åtta ha. Beroende på hur sommarens väder blir kommer de att gå här fram till slutet av oktober. Blir det torrt får de dock beta även på delar av vinterhagarna eller tillbaka till Mosshorvan. 
Felix och Xet, Anna och Augustas shettisar, anslöt till ridhästflocken sent på eftermiddagen.

8 juni Tävlat med Tira
Första tävlingen på Häradsvallen i Mönsterås med Tira är genomförd. Det gick bra och vi kom strax under mitten i resultatlistan med poängen 4,1 respektive 4,3. Christina var med som medhjälpare och coach, vilket var ett stort stöd både praktiskt och mentalt. När jag kom hem på eftermiddagen somnade jag gott i soffan på övervåningen.Oj, så trött jag var.

4 juni Träffade av blixten
Natten mellan lördag och söndag låg ett intensivt åskoväder rätt över vår gård. Vi såg hur blixten slog ner omkring oss. Inte kunde vi då ana vilka följder detta oväder skulle få. På måndagen när jag går ut och tittar till hästarna och korna ligger Dalmore och Queens Seal döda på alvaret. De har träffats av blixten och dött omedelbart. Dalmore var ledaren och fjorton år gammal. Queen Seal några år yngre och ryckte ibland in som vikarierande ledare. Flocken är  vilsen och orolig. Nu får vi se vem som axlar ansvaret och tar över ledarskapet.

2 juni Ask och Prins är tillbaka på sommarbete
Det är tre år sedan Ask och Prins var hos oss som unghingstar. Nu är de tillbaka för en månads semester
Härlig ridhelg för övrigt. Några prickade in soltimmarna och några ösregnet. Det har regnat 27 mm på ett dygn. En riktigt välbehövlig jordblöta. Men nu kan det räcka så att vallarna kan växa och skördas innan midsommar.

29 maj Fjorton ankungar
Plötsligt blir det lite aktivitet i ankhuset. Två äggskal ligger utanför det lilla kaninhuset, där den grå ankan har legat på ägg i över en månad. Ska det månne bli några ungar. Jag åker iväg till jobbet utan att se något. Mitt på dagen kommer ett mess från Jan med en bild på en mycket nöjd ankhona.

26 maj Träningstävling i lätt fyrgång
SMHI:s prognos slår in. Det regnar när jag vaknar. Och det blåser! Hästarna står blick stilla med rumporna mot ett buskage. Det är bara att plocka fram regnkläder och ombyteskläder, eftersom jag och Tira ska tävla på Kollberggården. Vi blir drygt 30 ekipage som tävlar i allt från tvågång till femgång. För egen del blir det lätt fyrgång.

19 maj Hingstarna är på Alvaret
Så härligt för hingstflocken att få stora ytor att röra sig på. De går på Södra Alvarshägnet och Utloppshorvan, knappt 20 ha. Här ska hingstarna vara fram till nästa verkning den 10 juli. Jag går ut till dem sent på eftermiddagen för att se hur de har det. Alla är fullt upptagna med att äta. 

18 maj Ridtur över Alvaret
Så var det dags för vårens långritt över alvaret. Underbart vackert med fria vidder, orkidiéer, blommande slån och fina hästar. 

12 maj Nygamla hästar
Eldur och Milla är tillbaka och står till försäljning. Innan Angelika och Ylva reste till Tyskland fick de en fin ridtur på sina hästar.
Även 
Arnór och Særún är tillbaka, efter att ha varit på Kollberggården under vintern. Det blev mycket spring och hälsande innan alla lugnade ner sig.

9 maj Kurs på Pellagården
Christina och jag tog Jarpur och Tira till Pellagården idag för en minikurs. Efter lite fika och teori, fick vi en rejäl genomkörare av fyra gångarter. Avslutningsvis red vi lätt fyrgång. Med i bagaget hem: lösgör hästarna, rid på volt, gör dem
smidiga och se´n mycket framåt med aktion.

4 maj TREC-tävling
Så var det dags får vår tävling. 16 ekipage, 21 funktionärer, sju domare och minst lika många till som tittade på. Strålande solsken med stark vind. Vad kan man annat vänta sig på Solen och vindarnas ö. Alla ryttare hittade den rätta vägen på orienteringen, några klarade gångartsprovet riktigt bra och ännu fler gjorde väl ifrån sig på hinderteknikbanan. Alla var nöjda när dagen var slut framemot femtiden och jag tror att alla vill tävla på nytt. Kanske i Lenstad.

28 april Löshoppat mina hästar
Bróðir, Jarpur och Tira har prövat de nya hindren genom att löshoppa. Bróðir var bäst och Tira mest ovillig. Roligast var det när alla tre hoppade kollektivt, men kanske inte så disciplinerat. Vi hade kul allihop och det är huvudsaken när man prövar något nytt.

27 april Kosläppet 2013
Höet är slut för säsongen och vi släpper ut korna på alvaret. Det är inget överflöd av mat, men området är stort och de livnär sig. Det blir mer gräs för varje dag. Jan blåser i visselpipan och alla korna kommer med en gång.

26 april Hopphinder
Jag har funderat i flera år på att köpa några riktiga hinder. Inte för att jag vill hoppa, men däremot hästarna utan ryttare. Löshoppning. Nu har jag gjort slag i saken och har tre fina hopphinder. I helgen ska jag testa och får säkert med mig fler hoppentusiaster.

21 april Ridtur över alvaret
Idag blev vi blev rejält belönade efter den långa vintern. Vi tog en härlig ridtur i morgonsolen, ut över alvaret, hem via järnvägsbanken och mittlandsskogen. Jag red Ganti, som var mycket pigg trots sina 22 år. Christina och Anki red Jarpur och Tira. Med på turen var även Tessan på Naggur och Sara på Nói.

Tidigare i veckan blev fåren av med sin vinterpäls. Som de njöt. Pricken stod helt lös i fårstallet när Ulva och jag klippte.

14 april Domarutbildning i TREC
Nu är vi fem nya domare i TREC på debut och lätt nivå. I helgen har vi varit på kurs och tränat i att döma. Det är faktiskt mycket svårare än det kan te sig. Vår lärare var Malin Billsdotter Östersten och hon håller även i den arrangörskurs som vi går. Allt för att tävlingen den 4 maj ska bli så bra som möjligt.

13 april Draken är död
En häst har förmodligen trampat på Draken eller sparkat honom. Igår kväll kom han inte hem och jag hittade honom i ridhästarnas hage i kanten mot hingstarnas. Alldeles stilla och skadad. Jag bar hem honom och han kröp in i ankhuset. Idag tog han sig ut och satt utanför ankgården hela dagen. På kvällen dog han. Han blev nästan sex år. Så länge har vi aldrig haft en anka. Nu ser vi tiden an och måhända skaffar vi en ny drake framåt sommaren.

10 april Óðinn kastreras
Ingrid har varit på "besök" och för Óðinns del slutade det med att han blev kastrerad. Lika dramatiskt blev det inte för Fáfnir och Pärla. De fick bara varsin spruta.

6 april Stora konstraster
30 cm djup snö, skare som håller för hästarna och första blåsippan, så kan man sammanfatta morgonens ridtur. 
Under dagen steg temperaturen och vi blev lite pyssliga allihop. 

2 april Tranorna är här
Jag går ut för att stänga om ankorna på kvällen. Det är helt stilla och jag hör dem för första gången i år. Tranorna! De är ute vid Dröstorpsmossen. Nu är det hopp om våren.
De tre nya hingstarna har fått kompisar.

1 april Eldur, Fáfnir och Garri
Tre nya ettårshingstar gjorde entré idag. De fann sig snabbt till rätta och mumsade på de tio nya ensilagebalarna, som Leif ställde ut i hagen igår. 
Jarpur och Litli Skjóni fick flytta tillbaka på eftermiddagen och blev mycket nöjda. Jarpur och Bróðir ställde sig omedelbart tillsammans och mumsade på maten.

30 mars Mera snö
Det tar visst aldrig slut. I natt var snöplogen här för att röja undan den snö som föll på långfredagens kväll och natt. 
Jarpur och Litili Skjóni har flyttat över till ridhästarna, eftersom det kommer tre ettårshingstar på måndag. Vi vill inte riskera något med skodda och broddade ridhästar bland de tre nya. Det blev lite tufft för Jarpur och Litili Skjóni i den nygamla flocken. Nói sa ifrån och flyttade undan bägge två. Han och Naggur har haft alla stona för sig själva i flera månader och var inte glad för konkurrens.

24 mars Sista skidturen och nya halmbalar
Äntligen lite positivt med denna dryga vinter. Det blev en skidtur på alvaret lördag morgon. Ut mot Dröstorp med fint före trots lite tunt med snö här och var. Hem blev det dock tvärstopp. Dagsmejan slog till och det blev klibbigt.
Ridhästarna fick två nya halmbalar, som tillskott till höet. När de är slut finns det förhoppningsvis barmark med några fjolårsstrån på.

22 mars Hästarna och fåren är verkade
Återigen en heldag i stallet med hovslagare Anders. Det var många hästar som fick hovarna omskötta och som avslutning på dagen tog Anders även fårens klövar. Vädret var mycket skiftande. Ömsom sken den värmande solen och ömsom blåste det närapå snöstorm.
Sara kom vid middagstid och vi tömkörde våra hästar.

17 mars Toppenfina hästar
Vilka fina hästar jag har - Jarpur och Tira. Och vilka bra medryttare jag har - Christina och Anki. Som vanligt har vi ridit lördag och söndag och alla fem är lika nöjda. På söndagen fick vi sällskap av Sara och Jennifer och vi red ner om Smedsgärde. Efter en fartfylld galopp satt tölten klockrent på alla fyra hästarna. Vi njöt!

16 mars Första tofsvipan - men ingen komet
Solen skiner, snön gnistrar, det är vindstilla och jag vandrar över alvaret. Plötsligt hör jag lätet av en tofsvipa och strax framför och ovanför mig flyger två stycken. De landar invid öppet vatten. Det känns konstigt. - 13 grader i natt och i förrgår 1 dm snö.
Vid sjutiden på kvällen går jag ut för att spana efter kometen Panstarrs. Men såg den inte.

13 mars Anmälan till TREC
Nu ligger propositionen ute på nätet för alla som vill anmäla sig till vår tävling i Trec, som ska vara i Lenstad den 4 maj. Jag hoppas att många ska delta och jag är relativt säker på att minst tre av stallets hästar ska vara med. Det ska bli riktigt roligt. Jag talar av egen erfarenhet.

10 mars Nordanvinden
-3 grader och 12 m/s i vindbyarna. Det blir - 15 grader! Det är sällan jag tycker vädret är så dåligt att jag inte kan vara ute. Men idag blev det bara en ridtur på en timme. Därefter inne hela dagen. Fast vårt hus är inget vidare varmt när det blåser från nordost. Mycket självventilation och båda spisarna igång.

9 mars Vi fäller träd på Asplunden
Den 4 maj ska vi ha tävling i TREC i Lenstad och då kommer vi att behöva långa stockar. Dessutom behöver vi mer ved och bättre ljusinsläpp på Asplunden. Vi slår tre flugor i en smäll och fäller några askar i gränsen på Asplunden. Tre timmars arbete med att fälla och plocka ihop, därefter bastu och avslut med god middag. 

3 mars Det är vår!
Nästan i alla fall. Alla njöt av vårsolen idag och vi såg nästan hur snön smälte. Men med de kalla nätterna lär det dröja innan vi har barmark. 
Tira har tappat en sko och jag passar på att tömköra henne. Jätteroligt. Man kan göra så mycket med hästen och samspelet blir ett helt annat än när man sitter på ryggen.
Tonårstjejerna testade hoppning.

21 feb Lotta har flyttat
Lotta har flyttat en bit norr ut på ön. Hea och Vickan hann inte med att hantera henne och skulle lämna tillbaka Lotta till sin ägare. Tanken var att Lotta skulle få sluta sina dagar i Karlskrona, men en annan islandshästägare behövde sällskap till sina isisar. Nu bor Lotta i Dyestad och Pärla saknar sin kompis.

16 feb Baltazaar - ny i hingstflocken
Tre år, valack, welsh. Han heter Baltazaar och kom idag. Mycket cool kille, som snabbt fann sig till rätta. 
Jag kunde inte låta bli att lägga ut några bilder på de två tvååringarna.

9 feb Nygammal ridväg
Trots att vi har massor av fina ridvägar är det alltid roligt med något nytt. Jag har letat mig fram genom skogen från Lenstad till "Gubbarnas trädgård" och hem via gamla vägen mellan Kalkstad och Lenstad. I morse red/gick Christina och jag den nya vägen och efter lite röjning av mig på eftermiddagen har vi nu en ny fin ridväg på drygt 7 km. 

3 feb Litli Skjóni är tillbaka
Sommaren 2006 kom Litli Skjóni till oss för första gången för att gå på lösdrift med unghingstarna. Han återkom tre somrar i rad och därefter blev han Ölandshäst året om när Therése köpte honom. Nu är det Melina som äger Litli Skjóni och idag flyttade de tillbaka till oss, efter att ha varit ett par år i Algutsrum.
Det har varit härligt helgväder och djuren njuter av solvärmen. Men det är halt i hagarna.

2 feb Rikskändis
Tidningen Islandshästen har lagt in min bildserie på Naggur när han tar sig ett dopp i november. Nu har vi en rikskändis på gården!

27 jan Påfyllning av mat och avsked av Hrímandi
Korna och hingstflocken äter ungefär en bal per dag och nu har Leif fyllt på skafferiet med 50 nya balar. Det ska nog räcka säsongen ut. 
Hrímandi har varit till salu länge och idag blev Julia i Blomstermåla lycklig ägare till honom. En riktig töltmoppe har hon köpt!
Ett par härliga ridturer, både lördag och söndag, men helgens höjdpunkt är skidturerna på alvaret. Lördag eftermiddag och söndag morgon. Perfekt före. Jag kände mig nästan som Toni Gustafsson - ni som minns.

25 jan 20 hästar är verkade
15 grader både ute och inne när vi stiger upp. Det är kallt, men sanslöst vackert ute med rimfrost på alla träden. Jag hinner inte fotografera utan ska samla ihop 20 hästar till hovslagare Anders och sju av dem ska även veterinär Ingrid behandla. Vid tvåtiden är Anders klar och jag tar en tur med Tira. Därefter bastu! 

20 jan Paddocken är klar för ridning
Eftersom vi ska rida lektion för Bella nästa lördag, har jag hyvlat fram en ridbana i paddocken. Vi kan rida på  hela ytterspåret, svänga före snurran och rida på en mindre volt. Inte helt perfekt, men jag testade paddocken med Tira och det gick riktigt bra.

19 jan Nyhalmade lösdriftar
Jag inleder dagen med en härlig ridtur på Tira fram och tillbaka till grishuset. I sällskap har vi Christina på Jarpur. 
Sen är det dags för ny halm till de två stora lösdriftarna. Sex balar till ridhästarna, som hellre äter halmen än ligger på den. Annat är det med korna, som gärna ligger och idisslar i lösdriften. Hingstarna använder den knappast alls.

16 jan Riktigt kallt, - 12 grader
Det var kallt på morgonen, -12 grader, och alldeles stilla. Jag åkte hem tidigare från jobbet för att kunna rida i det fina vintervädret. Red Jarpur med Tira vid handen. Som jag frös om hakan, men vinteroverallen och fårskinnslapparna vid öronen värmde fint. Och maten smakade gott, tyckte både kor och hästar.

13 jan Tjugondag Knut
Idag på tjugondag Knut fick vi en fin ridtur i all snö som kommit de senaste två dagarna. Sex ekipage gav sig iväg på den nya ridvägen över järnvägsbanken.
Módis åkte hem efter två månaders vintervila och på eftermiddagen firade vi Knut med Boje och Ulva. Knut, liksom Rut, två fina namn!

11 jan Nu har det hänt igen
Den gamla gråa ankan är borta. I förrgår morse när Jan kom ut stod det tre ankor på gårdsplanen. Bara tre? Och där brukar de inte vara på morgonen. Hela dagen och dagen därpå har vi tittat efter den grå honan, men inte sett henne. Det är alltid lika sorgligt när någon försvinner. Månne är det räven?

6 jan Soliga vinterbilder
Passade på att ta några bilder på hästarna och korna i det fina vädret.

jan Glöggritt
Vi blev ett litet gäng som invigde den nyröjda vägen. Med på ritten var även Malin med sin jättestora häst på 1,70. Men så bra det gick.

2  jan Gott Nytt Ridår
På årets andra dag har jag ordnat en ny ridväg. Jag har, efter att ha pratat med Leif på Holmen, röjt en stig på hans mark mellan Smedsgärdesgatan och Långa järnvägsbanken. Nu kan vi rida året om på Långa järnvägsbanken, något vi drömt om länge. Det finns bara några dagar med ridförbud och det är när bockjakten och älgjakten startar. Då ska det vara hästfritt på Leifs marker. 

Jag tog en premiärtur på Tira och skrittade i princip hela vägen. Tempot blev ungefär 7 km/timme. Bra framåtanda i den hästen! Skogsvägen var som en bäckfåra och jag var glad för de senaste dagarnas plusgrader. Det hade nog inte gått lika bra med issörja eller isgata.

1 jan Gott Nytt År
Alla djuren i Lenstad önskas ett Gott nytt år

 

Vi fikar i nya sadelekammaren

Vi fikar i nya sadelekammaren

Nöjda grisar från Voxtorpsgården

Naggur och Blixten

Sadelkammare

Spirit, 7 månader

 

Ko på alvaret

Eldur, Prins och Nykur

Eldur och Tritill äter hö

Hästar på vintervila

Anders verkar Fáfnir

Gaudi

Ulva klipper en tacka

Cissi med sin hund som ska öva sökning

Bróðir får massage av Jörgen Furéus

Tritill och Hördur

Jägaren och den skjutna räven

Brodir och fyra unga tjurar

Skadad anka

Jarpur löshoppar

Amanda rider Katla

Persikor

Anders lyfter Fafnirs ben

Helena röjer på ALvaret

Islandshästar vid Bödabukten

Linda hanterar Bróðir

Korna på Norra Alvarshägnet

Anna och Anders skor Jarpur

Christina rider Pärla

Vi leder ut hingstarna till alvaret

Pava och kajan

Helena rider TREC

Ladusvala 12 dagar gammal

Milla och Jennifer

Tessan skurar stallet

Milla och Ebba

Helena rider Tira

 

Argeisli och Prins

Kersin på Yrja vann lätt fyrgång

Odinn tegrar sig mot Tritill och Kornakur

Kalvarna är med när korna släpps ut på alvaret

Hopphinder

De nyklippta fåren äter äpplen

Draken - vår myskanka blev sex år

Óðinn kastreras

Första blåsippan 2013 04 06

Nykur och Eldur

Helena tömkör Tira

Anki hämtar Tira

Ulva fäller en ask

Matilda rider islandshästen Litili Skjoni

Lotta och Pärla

Melina och Skjóni

Leif kommer med nya ensilagebalar

Windy äter hö

Gråa gammelankan

Malin på Lukas

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers