Oxen blir slaktad
Livet på landet är inte som i stan. Många barn, och kanske även vuxna, har små begrepp om hur det går till att slakta. De flesta ser bara köttbitarna i sina förpackningar i kyldisken. Vår oxe, Mårten, är drygt tre år och vi har bestämt oss för att slakta honom. Det är så vi lever - allt kött vi äter, med undantag av gris, kommer från vår egen gård. Det känns mycket bra. Vi vet att djuren har levt ett bra liv och att slakten sker utan stress.
Vi stänger in oxen i en liten fålla så att det ska gå lätt att skjuta honom i hjärnan och därefter tömma honom på blod. Det är så man gör vid all slakt, vilket är det mest humana sättet. Oxen förstår ingenting, innan livet bara tar slut på ett kick. Oxen ska hänga i drygt två veckor för att köttet ska bli mört. Väderleken är perfekt, ca 2-6 grader de kommande tio dagarna, enligt SMHI. Det blir en hel del avfall när man slaktar. Hud, huvud, klövar, magsäcken, tarmar mm. När vi har styckat oxen blir det även mycket ben. Allt detta hämtas av en transportör och körs till destruktion.
Oxen har sällskap av Valborg i väntan på slakt. Ingen av dem vet vad som väntar oxen.
Oxen är stor och tung och vi drar bort honom med traktorn.
2016 02 20