Blog

Frisk

brynja gneisti2Brynja har varit halt i flera månader och till slut bestämmer sig Agnes för att åka till Nybygårdens veterinärklinik i Dödevi på norra Öland. Det är Jessica Bergman som driver kliniken och hon samarbetar med Lena Söderberg. Båda två har jobbat på Evidensia i Kalmar och är välmeriterade.

Agnes får ett glädjebesked och hon svarar mig så här, när jag nyfiket messar och frågar hur det gick:

"Dom trodde att Brynja var i obalans i ena varvet eller hade en låsning, för dom hittade ingenting. Så det känns skönt."

Agnes ska äntligen börja rida igen och flyttar Brynja till Magdalena och Gabriella i Kalkstad. Där har man ingen vintervila och ridläraren är på plats!

brynja gneisti1
Gneisti får följa med som sällskap.

brynja gneisti3
Hästarna är lättlastade.

brynja gneisti6
Klara för avfärd.

 

brynja gneisti5

Det är storhästboxar på veterinärkliniken.

brynja gneisti4

2021 10 19

Fenja fick somna in

På försommaren fick Fenja fång och Ann behandlade henne hela sommaren. När hösten närmade sig var Fenja ute på dagarna och inne på nätterna. Till slut kunde hon vara ute dygnet runt. Det kändes bra och Ann var förtröstansfull. Men sent en söndag vände det tvärt och Fenja blev akut dålig med feber och skakningar. På inrådan av veterinären beslöt Ann att Fenja skulle få somna in. Ett känsloladdat ögonblick, med mycket sorg och smärta. Nu minns vi Fenja, som har varit läromästare för många nybörjare, och en trygg och rolig häst att rida på för Ann.

Som alla hästar hade även Fenja sina specialiteter. Hon älskade att bada och kunde även ge tjyvnyp om en häst kom för nära i stallgången. Hon var en riktig töltmoppe, en sån häst som alla vill ha. Jag har många bilder att minnas Fenja på.

mosshorvan190425 3
Fenja tar ett vårbad

fenja200222

 

ryttare ann

 

 

   fenjaannjarpur 150328

fenja170105
Fri tillgång på hö

fenjamuskurtira
Thorsten rider Fenja

fenjaparlanaggur 150328
Ridning på Långa järnvägsbanken.

 2021 10 13

Tandvård

Precis som vi människor bör hästar få sina tänder kontrollerade emellanåt. Veterinär Pia Funquist, som är specialiserad på tänder, har tio patienter idag och det blir full arbetsdag.

tandvard4

tandvard8
Tessan håller i Bartes när munöppnaren monteras

tandvard3
Pärla får även en vargtand bortopererad.

tandvard2
Muskur är däckad efter behandlingen

tandvard7
Det är många prylar som behövs.

tandvard1
Gandalf klar för att gå ut i hagen.

 

tandvard11
Fenja är färdigbehandlad och ska bara piggna till innan hon får gå ut.

tandvard6
Trygga, fina Gneisti behandlas utan någon lugnande spruta.

tandvard5
Gneisti har tappat en tand. Veterinären räknade tänderna både en och två gånger och kom fram till att Gneisti hade haft en extra tand i sin mun.

tandvard9
Linda är djurvårdare och assisterar Pia.

tandvard10
Inte bara tandvård! Det finns annat att avhandla för Lenstadsryttarna.

2021 10 06

Djörfung, två år

djorfung2Djörfung, ett välvuxet ungt sto på två år, ska gå i flock i Lenstad i väntan på att ridas in så småningom. Det är Louise Amsen, tidigare ägare till Núka, som har köpt unghästen från norra Öland. Lugnt och fint stiger Djörfung ut ur transporten och tittar sig nyfiket omkring. Louise leder ut Djörfung i hagen och vips kommer ett helt gäng hästar för att hälsa. Lite spring blir det alltid, men relativt snart återfinner sig lugnet.

djorfung3
Alla på en gång

djorfung1
Kurt och Windy vill inte vara med och springer undan.

djorfung7
Djörfung och Fjalar hälsar.

djorfung10
Nico tar det säkra för det osäkra och springer undan.

 

djorfung5
Louise tillsammans med förra ägaren.

djorfung6
Eldur kommer fram och nosar på den nya hästen.

djorfung9
Djörfung!

djorfung4
Gandalfs tur att hälsa.

djorfung11
Bróðir och Bartes flankerar Djörfung.

2021 10 04

UELN-nummer

ueln3

För ett halvår sedan visste jag inte att det fanns något som heter UELN, men det är som ett personnummer fast för hästar. Universal Equine Lifetime Number. Staten har beslutat att alla hästar ska registreras med sitt UELN på Jordbruksverket senast den 1 oktober i år. Den 29 september satte jag mig vid datorn för att registrera. Alla hästar som är på gården, utom Teitur , Assa,Tjorven och Windy är nu registrerade hos Jordbruksverket.

Teitur åker hem i veckan och det kändes onödigt. Assa är i Tyskland!? Hör och häpna, men det är hon enligt sitt UELN-nr. SIF:s avelskansli har ursäktat sig och registrerar om hennne. Windy och Tjorven går under radarn. 

Så här står det på Jordbruksverkets webbplats:

"Du som är ansvarig för en plats med hästar ska registrera den hos Jordbruksverket senast den 1 oktober. Vi kallar platsen för anläggning. Det gäller både små och stora stall, ridskolor, beten m.m. och det gäller även dig som har hästar i hobbysyfte. Du som hyr stallplats behöver inte registrera något utan det är den som driver anläggningen som ska göra det."

 

ueln1

ueln2

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers