Blog

Extra frukost

Jarpur, Bróðir, Blixten och Tira äter havre

Jag behöver bara visa hinkarna med havre och mina fyra pållar kommer på studs. Inga andra gör sig besvär. De vet att de inget får. Så gott med extra frukost.

2023 01 15

Kolbeinn är förstoppad

Det är en svart häst som ligger i hagen på Jutan. Vem är det och ligger han inte lite konstigt? Går fram och tittar. Nico skäller på hästen, som reser sig upp. Det är Kolbeinn. Hmm ... Jag stannar kvar i hagen och håller koll. Så länge det är hästar omkring Kolbeinn står han upp, men så snart han blir själv lägger han sig ner och rullar. Det här verkar inte bra och med Hrímdís i färskt minne tar jag hem Kolbeinn. Ringer till Linda och vi bestämmer att kontakta distriktsveterinären. Linda och Ola kommer och avlöser mig med att promenera med Kolbeinn. Snart kommer veterinären. 

kolbeinn 8338  kolbeinn 8339

Det är något med magen och veterinären sondar ner flera liter oljeblandat vatten. Det här ska sätta fart på tarmsystemet. Linda och Ola får instruktioner: Promenera med Kolbeinn och vila, promenera och vila, ... Håll på så ända tills han bajsar. Det blir en lång kväll för Ola i stallet, men äntligen bajsar Kolbeinn. Klockan har hunnit bli nio. Kolbeinn får lite hö i belöning och får stå inne under natten.

 kolbeinn 8343

kolbeinn 5737

 

 Jag möts av en pigg häst på morgonen och hela sju fina högar med bajs. Oj, så förstoppad han var och så himla bra allt gick.

 

kolbeinn 5738

Kolbeinn får lite hö för sig själv, men i sällskap.

2023 01 31

Hrímdís har kolik

På eftermiddagen vid fodringen ligger Hrímdis i hagen, men hon reser sig så snart jag kommer fram till henne. Hon följer efter mig in på stallplanen, men lägger sig ner. Det är inte bra och jag ringer Hanna, som kommer så fort hon kan. Vi turas om att gå med Hrímdis i två timmar innan veterinären anländer. Hrímdis behandlas och veterinären känner på tarmarna. Det är inte bra. Efter en lång och jobbig kväll kommer vi fram till att det inte finns något mer vi kan göra och veterinären avlivar Hrímdis. 

 Hrímdis vilar

Hrimdis har bott i Lenstad i nästan 13 år och hör till de vackraste och mest fotogeniska hästarna. Med sin långa man och stora utstrålning la man märke till henne. Det är en stor saknad.

2023 01 26

Hästarnas julafton

julafton 5642
Efter frukosten blir det vila vid vindskyddet

julafton 5650

När paltkoman har lagt sig börjar letandet efter gröna strån.

julafton 5652

Vi som bor i byn samlades vid Lenstad torg denna vackra julafton.

2022 12 24

Djuren på Rösåkern

På Rösåkern och Jutan är det fri tillgång på mat och här går korna samt 13 hästar. Dessa hästar är gamla, ranglåga eller unga. Någon är med bara för att bästa kompisen behöver fri tillgång på hö.

rosakern 5601

rosakern 5597
Sletta och Assa håller ihop.

rosakern 5598
Tess, som har överlevt två slakttransporter, och Cattos som också lever på övertid

rosakern 5599
Loppan mitt bland korna. Loppan har svårt att hävda sig i den andra flocken och är här på prov för att se om hon håller lagom hull.

rosakern 5603
Leikur, nykomling, letar efter gröna strån tillsammans med Stjarni.

rosakern 5609
Loppan!

rosakern 5611
Korna ligger gärna på nertrampat hö.

rosakern 5618
Móri är gammal och behöver fri tillgång på mat. Yrpa behöver det dock inte, men jag kan inte skilja dessa två hästar åt. De går i stort sett alltid tillsammans.

2022 12 17

 

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers