Tre veckor idag

kyckling190706 5Den bruna hönan som föddes för nästan precis ett år sedan har kläckt fram tre kycklingar. Hönsmamman är rädd om de små och de är också skygga. Kycklingarna springer kvickt när jag kommer med kameran.

Den grå ankan har hjälpt till med att både ruva och passa kycklingarna. Precis som hon gjorde med hönsmamman för ett år sedan.

kyckling190706 2

kyckling190706 1  kyckling190706 3

2019 07 06

Höet är på plats

108 ensilagebalar på Jutan, fem höbalar i vindskyddet på Rösåkern, 21 ensilagebalar vid stallets baksida, sex höbalar i stallets lösdrift samt ytterligare en fjolårsbal där sedan tidigare. Det gör totalt 141 balar. Om jag får cirka 20 balar på andraskörden bör höet räcka hela fodringssäsongen med den vanliga utfodringstekniken, dvs fri tillgång till korna och några hästar samt utportionering till resten av hästarna.

ho inne4

ho inne3

Med förenade krafter rullar vi höbalarna på plats. På stallgången rullar de lätt, men i grindhålet är det trångt. Vi tar i för kung och fosterland och då går det.

 

ho inne2

 ho inne1

Cissi är fotgraf och barnvakt åt Ted, som glatt hejar på oss när vi får balarna på plats.

ho inne5Höet i lösdriften räcker december och en bit in i januari. Skönt att ha det på plats redan nu.

ho inne6
Ensilagebalarna, för fri tillgång, står i prydliga rader och det blir enkelt att ta fram fem - sex åt gången med traktorn i vinter.

2019 08 05

Sæfaxi och Agnes på kurs

Agnes rider Sæfaxi ett par gånger i veckan och det går riktigt bra. Idag går hon på kurs. Det är Gabriella i grannbyn med Hipp Islandshästutbildning, som är instruktör. Hon har även ridit in Sæfaxi.

saefaxi agnes 1

Gabriella instruerar hur man gör en halvhalt och hur viktigt det är att vara lätt i handen, men med kontakt i munnen. Ann är med åskådarplats.

saefaxi agnes 3  

saefaxi agnes 5

Gabriella sitter upp och rider lite för att sedan ge Agnes instruktioner.

saefaxi agnes 4

Med lite påpetning kommer tölten.

saefaxi agnes 6

Ridbanan är relativt tung och Agens rider ut på grusvägen, där underlaget är betydligt bättre för tölt.

 

saefaxi agnes 7

Så himla nöjda de är, båda tvä!

2019 08 18

Pialektioner

Pia Asplund är åter i Lenstad för att hålla lektioner och alla är supernöjda.Vi rider en och en i en halvtimme och totalt blir det sju ekipage. 

Helena rider Jarpur

 Helene rider Björk

Cissi rider Freyja

Sigun rider Muskur

 

 Helene rider Brynja

Anna-Lena rider Tira

Freyja får en hink vatten över sig

Freyja fick en rejäl avhyvling efter ridlektionen.

Kerstin rider Teitur

     pia198 5 pia198 4 pia198 3 pia198 2 pia198 1 pia198 6

2019 08 26

Vill inte byta

Markerna är torra och jag ska flytta på korna för att de ska beta både i hästarnas vinterhagar och på Mosshorvan. Till att börja med går det riktigt bra. ko190826 4

När jag blåser i visselpipan kommer korna nästan på en gång.

ko190826 1   ko190826 2
I grindhålet mellan Södra Alvarshägnet och Stora Alvaret blir det stopp. Korna vågar inte gå igenom, men efter ett tag blir Tess modig och tar täten genom grindhålet och får med sig hela flocken.

alvaret190826 2

Korna blir nöjda och tar för sig av det som växer och hästarna tar det med ro.

ko190826 3

brodir blixten  pondus garpur

alvaret190826 1

Så småningom flyttar jag korna hela vägen hem till Hemlotten, men det är inte populärt. Bara gammalt förvuxet gräs. Jag riktigt ser på korna hur besvikna de är över nyordningen. Efter två dygn bestämmer jag mig för att släppa ut dem på Stora Alvaret igen, innan de bryter sig ut genom staketen.

hemlotten190825

I två dagar håller sig korna på Stora Alvaret, men på den tredje dagen är de inte kvar, trots att det är relativt gott om mat. Var är dom? Jag misstänker att de har gått igenom stängslet någonstans ute på mossen och hoppas på att de "valt" rätt ställe att gå över. Det har dom! Korna är tillbaka på Södra Alvarshägnet och ser mycket nöjda ut när jag kommer fram till dem. De får stanna där ända tills det blir dags för utfodring med hö. Kanske ska jag ge dem även Norra Alvarshägnet.

2019 08 27

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers