Stilla mornar

I över en vecka har det varit i det närmaste vindstilla fram till 10-tiden på förmiddagen. Då gäller det att passa på att elda så många rishögar som möjligt. I arla morgonstund har jag stigit upp, packat Lada Nivan med tidningar, diesel, brandsläckare, tjuga och kratta. Jag har eldat drygt 20 stora rishögar och har "bara" ett tiotal kvar. Men så skönt att få bort de som låg illa till. Ute på alvaret vid kvarnen, på Jutan och vid gränsen mot Kalkstad.

 elda april 1

elda april 2  elda april 3

Denna vinter har askarna fallit såsom aldrig förr. Det ligger nerfallna träd nästan överallt i Mittlandsskogen och så även på betesmarkerna. Västersalvaret har träd som både står på sniskan och som ligger ner. Dessa träd måste eldas upp och det är även ett relativt stort behov av att slånröja på Västeralvaret. Det är inte superbråttom, men visst vore det skönt att få ordning på betesmarken innan det är dags för hästarna att komma hit. Kanske ska jag leja några "gubbar" för en dag eller två till att röja. Det gjorde jag för röjningen vid kvarnen och fick valuta för pengarna.

2000 04 27

Välkommen Bartes

Vilken svansföring! Är det månne en arab som har kommit idag? Nej, det är bara Bartes som gör vad han kan för att visa upp sig och flera hästar i flocken låter sig imponeras. Välkommnandet är vänligt men uppspelt.

bartes 2

bartes 3

bartes freyja

jarpur kolbeinn
Jarpur och Kolbeinn blir inspirerade av tumultet.

 

bartur thelma
Thelma leder ut Bartes i hagen. 

bartes 5

tira muskur
Tira och Muskur tar det lite mer försiktigt.

 bartes 1

bartes gandur

prins bartes

2020 04 30

Tulpanfrossa

Jag kan gå runt i trädgården både en, två och flera gånger för att titta på tulpanerna. Vilken variation i färg, form, storlek och utveckling. Vissa står i kopp medan andra har vissnat. Trots att det finns massor av rådjur och harar i Lenstad så har inga hittat in i min trädgård! Här är ett smakprov på tulpanerna i min trädgård:

tulpan 1 tulpan 2 tulpan 3 tulpan 4 tulpan 5 tulpan 6 tulpan 7 tulpan 8 tulpan 9 tulpan 10 tulpan 11 tulpan 12 tulpan 13 tulpan 14 tulpan 15 tulpan 16  tulpan 18  tulpan 20 tulpan 17 tulpan 19

2020 05 12

Harvar efter bajs

bajsplockare

Många hästar ger mycket bajs och jag inser att hagarna behöver saneras på ett smidigt och relativt enkelt sätt. Jag googlar febrilt på nätet och hittar till slut en bajsplockarmaskin. Perfekt! Men kan den fungera på mina betesmarker? Susanne och Magnus, som driver Nyttorps islandshästar, har en sådan maskin och jag far dit för att få återkoppling. 

Magnus avråder mig. En sån här maskin fungerar bara på plana ytor och helst ska det inte vara för stora hagar. Maskinen passar nog bäst på travhästars små rasthagar.

Resan till Nyttorp är dock inte förgäves. Linda är där och där finns även Særúns föl.

saerun fol

magnus linda

Till slut kommer jag fram till att vi måste nog plocka bajs "för hand" och kanske kan även harvning bidra till bättre hagmiljö. En harv kan jag dessutom använda för att hålla ordning på paddocken.

Sagt och gjort. Harven kommer i princip omgående, men den är tung och det krävs lite funderande innan jag drar igång.

harv 2

harv 1

 

harv 3

Anna-Lena och Sigun hjälper mig. Det gäller att vända harven rätt. Ena sidan upp för att harva i paddocken och andra sidan upp för att harva i hagarna.

Paddocken blir jättefin, men jag är inte lika säker på att bajset i hagarna blir tillräckligt sönderdelat. Framtiden får utvisa resultatet.

2020 05 13

Proffshjälp

Det är hur mycket som helst att röja och det stressar mig att jag inte kan se något slut. Mentalt bör jag bestämma mig för att inte bli klar. Det har jag gjort med Magasinet, som kan stå halvfärdigt hur länge som helst utan att jag bryr mig. Men med röjningen är det annorlunda. Om jag inget gör, blir det mer igenväxt och därmed svårare att röja. Dessutom riskerar jag EU-stödet, som utgör min "lön" för det mesta av mitt arbete på gården. 

Men det fins ju proffs som röjer och nu har jag anlitat Skogsvårdsbolaget i ett par dagar. Jätteduktiga röjare från Litauen som har fixat hela Västeralvaret och alvaret vid kvarnen. Nu har jag ro och ska bara elda alla högar. Det är ingen brådska. 

proffs 1 proffs 3

proffs 2

Senast vi gjorde en genomgripande röjning på Västeralvaret var för 12 år sedan. Däremellan har jag "bara" småröjt.

2020 05 06

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers