Tre veckor idag

kyckling190706 5Den bruna hönan som föddes för nästan precis ett år sedan har kläckt fram tre kycklingar. Hönsmamman är rädd om de små och de är också skygga. Kycklingarna springer kvickt när jag kommer med kameran.

Den grå ankan har hjälpt till med att både ruva och passa kycklingarna. Precis som hon gjorde med hönsmamman för ett år sedan.

kyckling190706 2

kyckling190706 1  kyckling190706 3

2019 07 06

Läckage

Jag är i Byxelkrok och får ett mess från Chatrin på morgonen "Inget vatten i stallet. Vad gör jag?" Lite senare får jag ett nytt mess från Ola: "Det finns vatten nu".

vattenkoppJag blir fundersam och så typiskt att jag är tio mil bort. Har det varit strömavbrott? Då går inte vattenpumpen. Nej, inget strömavbrott. Ola ringer upp mig efter ett tag och berättar att han och Christina såg att motorskyddet för djupvattenpumpen hade löst ut och det fixade de. En titt i gårdsbrunnen visade att nivån var extremt låg.

Nu går min hjärna på högvarv, jag inser att det läcker vatten någonstans och misstänker direkt hästarnas vattenkoppar. Jag ber Ola stänga av sommarvattenkopparna. Hästarna får klara sig på vinterkopparna, som går på två andra system.

Väl hemkommen blir det till att felsöka och snart ser jag att slangen till en av vattenkopparna har lossat. Konstigt, men det är lätt fixat. Nu har jag instruerat mina grannar, Anna och Fredrik, hur vattnet fungerar så att de kan rycka in om det skulle hända något igen när jag är borta.

2019 07 21

 

Rödfärg på vindskyddet

Jag har en förmåga att skjuta upp saker och ting. Det är så lätt att något annat kommer emellan, t ex rida, pyssla i trädgården, åka och handla eller bara umgås med ryttarna. Idag har jag dock bestämt mig att det är bara en sak som gäller - måla vindskyddet på Lillalvarsängen. Det går som en dans och tar bara sex timmar inklusive för- och efterarbete. Inte ens en full arbetsdag.

mala1
Innan jag kan måla måste alla brännässlor, som växer utmed vindskyddet, bort. Det blir till att ta fram lien.

mala2
Det är många år sedan skyddet målades och färgen suger.

 

mala3
Det är bara på gavlarna som jag behöver stege.

mala4
Färdigmålat!

 Min plan är att måla ytterligare tre vindskydd och södersidan på bostadshuset. Kanske är det ett för stort beting?

2019 07 27

 

Höet är på plats

108 ensilagebalar på Jutan, fem höbalar i vindskyddet på Rösåkern, 21 ensilagebalar vid stallets baksida, sex höbalar i stallets lösdrift samt ytterligare en fjolårsbal där sedan tidigare. Det gör totalt 141 balar. Om jag får cirka 20 balar på andraskörden bör höet räcka hela fodringssäsongen med den vanliga utfodringstekniken, dvs fri tillgång till korna och några hästar samt utportionering till resten av hästarna.

ho inne4

ho inne3

Med förenade krafter rullar vi höbalarna på plats. På stallgången rullar de lätt, men i grindhålet är det trångt. Vi tar i för kung och fosterland och då går det.

 

ho inne2

 ho inne1

Cissi är fotgraf och barnvakt åt Ted, som glatt hejar på oss när vi får balarna på plats.

ho inne5Höet i lösdriften räcker december och en bit in i januari. Skönt att ha det på plats redan nu.

ho inne6
Ensilagebalarna, för fri tillgång, står i prydliga rader och det blir enkelt att ta fram fem - sex åt gången med traktorn i vinter.

2019 08 05

Korna är på Södra Alvarshägnet

kor190706 1

 kor190706 2

kor190706 3

 

Efter att ha varit fem dagar på Munka Ljungby folkhögskola i Skåne, är det skönt att komma hem. Alla djuren får sin beskärda del av dagens tillsyn och längst bort är korna. De ser ut att må prima.

kor190706 4

 2019 07 06

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers