Hovslagare hela dagen

hovar190509 1

Två dagar tar det för hovslagare Anders att verka och sko de hästar som jag har ansvar för. Idag har han med sig sin elev, Katrin, och jobbet flyter på snabbt och effektivt. Jag har samlat in dagens hästar innan hovslagarna kommer och det går på löpande band. Katrin verkar, tar av skor och nitar skorna. Anders synar hennes jobb och så småningom ska hon även få sko.

hovar190509 3
När Dreitill blir verkad markerar han lite och Anders skär försiktigt och ser att det har varit en hovböld, som har värkt ut av sig själv.

 

hovar190509 2
Katrin tar hjälp av en liten fotpall när Litli Skjóni får skorna nitade och avfilade. Båda trivs med arrangemanget

 windy20190509  

Windy tar varje tillfälle i akt att få komma in i stallet. Fast hon redan var klar vid första dagens hovslagarbesök följer hon glatt med mig även idag. Första timmarna tillbringar hon i trädgården och därefter ställer hon upp sig i en box.

Hon är som en trogen hund. Går inte långt från stallet, grymtar lite för att påkalla uppmärksamhet och blir nöjd när hon får ett äpple eller morot. Windy har nyss fyllt 31 år.

Innan Anders och Katrin åker hem undrar jag förstås hur det är med tuppen, som fick en fristad hos Anders. Jo, han mår bra och kammen är på väg att växa ut. Han fick sex egna hönor och mår som en prins.

2019 05 09

 

Kosläpp

Det är drygt två veckor sedan hästarna fick byta till vårhagarna och idag är det äntligen kornas tur. Betet på alvaret är magert och efter den nederbördsfattiga vintern och våren har det inte vuxit mycket. Korna kommer att få röra på sig en hel del för att hitta tillräckligt med mat och den motionen kommer de att må bra av. 

koslapp5

Korna kommer i maklig takt när jag blåser i visselpipan, men när det väl förstår att det är alvaret som hägrar blir det fart på dem.

koslapp4

koslapp3

koslapp1

 

koslapp2

Det händer just ingenting vid kosläppet i Lenstad. Korna tittar sig omkring igenkännande och börjar strax att beta. Extra gott verkar ölandstoken smaka. Det blir heller inget vårbad idag.

hastar190512

Hästarna blir nyfikna när korna kommer.

2019 05 12

Gnabbas - bara på skoj

garpur dreitill

garpur dreitll 1

garpur dreitll 3

 

garpur dreitll 2

Det är Garpur och Dreitill som gnabbas lite.

2019 05 13

Dejting

kvika190518 1

kvika190518 2

 

Kvika, som är ett fint förstaklassto, ska åka på dejting och Lisa hoppas på ett fint föl om cirka ett år. Kvika har en skada på bakbenen och tål ingen hårdare ridning. Men som fölsto blir hon säker en superstjärna.

Kvika går på från sidan lugnt och stilla. Mitt i påstigandet justerar Lisa grimman, vilket inte bekommer Kvika det minsta.

Det är inte ovanligt att hästar väljer att gå på så här. Von gjorde det och även Brik.

kvika190518 3

2019 05 18

 

 

Alvarsvandring

Det är inte bara hästar, kor och ryttare som söker sig till Lenstad alvar. Idag kommer drygt 50 personer för att följa med på en alvarvandring med Torslunda hembygdsförening. Vi tittar på fåglar och blommor samt får veta historier om fornminnen och lyssna på gamla skrönor. Lenstad alvar hemsöks av både det ena och andra.

Gravröset, Tors kulle, som Thorsten röjde fram för ett år sedan bevakas av de gamla gudarna. Om någon försöker stjäla något ur graven går det illa. Men man kan klara sig om man stjäl på det "rätta sättet"!

alvarsvandring

2019 05 19

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers