Rikligt med mat
Om tidpunkten för slakt var väl avpassad, är om möjligt styckningen ännu bättre anpassad. Slaktkroppen har hängt i 18 dagar för att möras, temperaturen ligger på några plusgrader och vi bestämmer ganska omgående att stycka i två dagar. Kroppen kan hänga ett dygn till.
Det är jobbigt att stycka en fullvuxen highländare. Man måste vara både kunnig och stark. Bra att vi är två med ganska god vana, även om det är långt mellan gångerna.
Vi börjar med att dela kroppen i två delar. En del till mig och en till Bernth, Vi jobbar intensivt och koncentrerat under tystnad. Pausar ibland för att tänka till och ta igen oss. Styckschemat är till god hjälp. Det sista finjobbet gör jag i köket och de gäller att dela muskebitarna i hinnorna. Som alltid kokar jag buljong av benen och får tio portioner köttsoppa. Det blir 75 kilo benfritt kött till oss var. För att veta vad som är vad i frysboxen syr jag tygpåsar av ett par gamla lakan. Nu ska det bli lättare att hitta rätt köttbit när det är så dags. |
En hel del ben blir över och de får Carolines hund att gnaga på. Städningen får anstå en dag. Det sista momentet är att kadaverbilen hämtar slaktavfallet.
|
2022 12 13