24 dec Julväder Snö, blåst och några minusgrader - julväder. Alla djuren tar det lugnt för att spara på energin som behövs för att hålla värmen.
14 dec Is- eller ridbana Hela december har snön och isen legat som ett täcke över Lenstad. Man har knappast kunnat gå utan risk för att halka omkull. Men nu är det på väg att vända.
1 dec Långsamt foderbyte Alla djuren är på plats och hästarna får hö, till att börja med en gång om dagen och därefter oftare. På Lillalvarsängen är gräset högt och hästarna fyller magarna fulla.
30 nov Som Hans och Greta Genom att spåra med hö följer korna den utstakade vägen. Spåret äts upp och det finns ingen återvändo. Men alla är nöjda med den nya ordningen.
29 nov Slut på alvar I Grevens tid tog jag, tillsammans med Sigun och Thorsten, hem hästarna till gården. Planen var att vänta en dag, men tur att jag inte låser mig för allt jag planerar.
28 nov Sorterar hö De elva höbalarna i stallet befarar jag är så dåliga att jag måste kassera dem. Detta har jag grunnat på i flera månader och inte riktigt velat ta in och än mindre ta tag i. Snart börjar fodersäsongen och nu måste jag göra något. Jag sorterar: slänga, komat och kanske lite hästmat. När jag kommer till den femte balen vänder det.
18 nov Sol i november Äntligen skiner solen och jag njuter av promenaden över alvaret. Jag går här i stort sett varje dag för att titta till hästarna och får på så sätt en måttlig dos av motion.
15 nov Halm på loftet Efter tre misslyckade försök ringer jag Leif och ber om hjälp med att lyfta upp en halmbal på loftet.
11 nov Sällskap Dagarna är korta och det är inte många knop på mitt gårdsarbete. Idag ska jag lag staket och får sällskap av Yster.
8 nov Indikatorer Korna föredrar alvaret framför hö och jag är säker på att det finns mat till både korna och hästarna ute på alvaret. Det har varit milt för årstiden och knappt en endaste minusgrad.
30 okt Vintervila I strålande solsken leder vi ut hästarna till Södra och Norra Alvarshägnet, ett område på 43 ha. Här ska de ströva fritt i sex veckor och bara vara häst.
19 okt Frisk Brynja har varit halt i flera månader, men är nu friskförklarad av veterinären. Härligt tycker både Agnes och Brynja som nu kan återuppta ridningen.
17 okt Morgon på Alvar Får en skön morgonpromenad med kameran i högsta hugg.
11 okt Fenja får somna in Fenja har haft fång och efter en lång behandling var hon ute på grönbete igen. Allt gick bra och både Fenja och Ann var nöjda. Men plötsligt blir Fenja akut sjuk och Ann bestämmer sig för att låta Fenja somna in.
6 okt Tandvård Tio hästar får tandvård och det är stor variation i hur mycket vård de behöver. Jarpur behöver ingenting och hans hamstrande beror förmodligen på att han har en lös tand. Vickar väl på tanden och pillar dit gräs? Gneisti har både vassa tänder samt skarpa kanter efter en tappad tand. Pärla blir av med sin vargtand.
4 okt Djörfung - två år Senaste tillskottet på gården är Djörfung - ett vackert ungsto från norra Öland.
30 sep UELN Nya riktlinjer! Alla hästar ska registreras på jordbruksverket och jag antar att de handlar om att ha koll på Sveriges tamboskap. Kor, får, getter och grisar finns redan med i Jordbruksverkets register. Det är dock bara korna och hästarna som har individnummer
29 sep Hösten nalkas Sommaren är förbi och värmen räcker inte till för att tomaterna och paprikorna ska mogna. De får flytta in i växthuset.
28 sep Produktiv anka Den gråa ankan ruvar på tio ägg och det kommer att bli ogjort arbete, eftersom hon , inte har någon drake. Bättre att jag får en god äggmacka.
25 sep Mycket mat Åkerkanterna på Jutan behöver betas av och hästarna är inte nödbedda.
24 sep En dag i stallet En vanlig vardag.
19 sep Nattarbete I nattens mörker blir det vanliga ovanligt. Jag förstår inte vad det är som brummar och låter.
9 sep Hurra Vår ridlärare Pia har fyllt jämna år.
7 sep Fästing i ögat Stackars Teitur, han har fått en fästing i ögat.
6 sep Rent vatten Så gott som alla i Sverige förutsätter att vattnet är rent och flödar ur kranen. Så är det inte för mig. Jo, det flödar ur kranen men det är si så där med det som kommer ut. Inte hälsofarligt men inte gott. Ibland kommer det ut svart vatten! Efter drygt 20 år i Lenstad har jag äntligen skaffat bättre reningsutrustning.
1 sep Ny röjsåg En röjsåg är ett måste i Lenstad och när den krånglar blir jag minst sagt stressad. I flera månader har jag varit utan röjsåg och när jag trott att den var lagad var det bakslag. Till slut fick jag köpa en ny och det vart kanske på tiden. Den gamla var 17 är.
18 aug Sæfaxi och Amanda Amanda är ny i stallet och rider på Sæfaxi
16 aug Cissi tömkör två hästar Både Muskur och Freyja får sig en genomkörare av Cissi.
14 aug På egna äventyr Strumpnisse har inte synts till på fyra dygn och nu är jag orolig. Har han återvänt till Byxelkrok?
3 aug Gott om hö Allt hö är på plats och i år blev det mer än djuren behöver för kommande vinter. Skönt med råge.
30 juni Dreitill och Prins Efter många år i Lenstad är det dags för Dreitill och Prins att dra vidare. En åker norrut och en söderut. Båda ska bli ridhästar.
19 juni Coronasäker städning Årets städning blir på annat sätt än brukligt, eftersom det råder restriktioner i hur många som får vara på samma plats. Vi delar upp oss i två lag och städar effektivt. Ingen fika blir det heller.
19 juni Sommarhästar Teitur, Vipar och Faramir kommer för att tillbringa sommaren i Lenstad. Teitur har varit här många somrar, men de två andra är här för första gången.
13 juni Skritt på lång tygel Skritt på lång tygel kan vara riskfyllt och det är många olyckor som sker i det tillståndet. Så även för mig och Tira.
11 juni Morgonrutiner Hästarna är vanedjur, precis som många andra. Det är sommarvarmt och alla är törstiga.
9 juni Godsaker Hovslagare Anders är populär.
29 maj Sent vårbete Det har dragit ut på tiden för hästarna att komma ut på Mosshorvan, men när det väl är dags så ...
24 maj Nytt avlopp Blåa huset har fått en nya avloppsanläggning och dränering runt huset. Detta var välbehövligt, men hästarna tvingades gå kvar i vinterhagarna.
15 maj Maskrapport Proverna från Kolla masken visar lågt parasittryck.
9 maj Kolla masken 25 hästar ska kontrolleras för mask i avföringen, men det är som om någon har sagt till hästarna att knipa. Inget är som det brukar. Flertalet hästar kniper allt vad de kan öch det tar nästan ett dygn innan 25 bajspåsar är klara för att skickas på analys.
24 april Räv på mossen Tidigt på morgonen går jag ut för att titta på fåglar, men det är jag inte ensam om att göra.
23 april Nya foderrutiner Alla djuren går nu på Jutan och Rösåkern och jag fortsätter med utfodringen med en daglig giva. Hästarna och korna samsas fint kring högarna med hö.
16 april Pialektioner Hela förmiddagen rids det i paddocken och Pia instruerar oss. När lektionen närmar sig sitt slut är vi nöjda allihop. Om två veckor kommer Pia tillbaka.
15 april Avslut Sista höbalen i stallet är på upphällning och för dem som har fri tillgång till hö är det snart ett minne blott. Ensilageplasten är bortstädad och nu är jag klar för en behagligare period på gården. Ingen utfodring - bara rida, göra ved och påta i trädgården.
2 april Stannar i skogen Jarpur ska följa med som handhäst till Tira och jag håller honom kopplad större delen av ridturen. När vi har en kilometer kvar till stallet kopplar jag loss honom. Och han stannar omedelbart kvar i skogen och är jättenöjd över nya betesmarker.
30 mars Råttkontroll Skönt! Inga råttor och möss på gården, konstaterar Marie från Anticimex. Så bra blir det om man förvarar foder i slutna tunnor och snålar med maten till ankorna.
28 mars Från vått till torrt Som det ser ut på marken. Geggigt och vattensjukt. Hästarna bökar i sörjan och blir superskitiga. Men så slår vädret om och man kan se några gröna strån på backen.
11 mars Snart uppkopplad Det har tagit fem år att få IP-Only att komma till skott med fiberdragningen i Lenstad. Idag får jag tomrör indraget på tomten och en dosa i väggen vid datorn. Det finns hopp om att det kommer fiber i röret inom kort.
3 mars Eldar igen Åter dags för eldning. Den som trodde att en hästgård handlar mest om att ta hand om hästar, får tänka om. Det mesta jobbet är att hålla ordning på markerna. Men jag gillar att röja och elda!
28 feb Skida eller rida Skidsäsongen är över och nu är det ridning på schemat. I år hann jag med fem eller kanske var det sex skidturer. Både på Kyrkvägen och ut på alvaret. När det gäller ridning hör Långa järnvägsbanken till vårens höjdpunkter och jag tar en tur med Jarpur och Tira.
25 feb Tidig grillsäsong Det fikas dagligen i Lenstad och idag är det till och med grillsäsong.
22 feb Bjudna och objudna gäster Matborden för fåglarna lockar allt fler matgäster och nu kryllar det av gulsparvar. Men det kommer även en del objudna matgäster.
13 feb Snöoväder Det har snöat och blåst rejält. Det kom cirka två decimeter på natten mellan torsdag och fredag. Allt var översnöat när jag vaknade på morgonen. För egen del skottade jag fram gångarna till stallet och foderborden, men det stora jobbet gjorde Björn med sin stora hjullastare.
11 feb Havrebaren är öppen För många år sedan, då vi hade unghingstar i Lenstad, hade vi en havrebar. Den är nu åter öppen för vissa utvalda.
6 feb Byter hage Gandur behöver mer mat nu när det är kallare och snö på backen. Han blir välkomnad av alla hästarna i den nygamla flocken.
4 feb Tillskott mitt på dagen Hästarna, i hagsystemet intill stallet, äter halm mellan hömålen och för att det inte ska bli trängsel lägger jag ut högar med halm. Finns det inget annat att äta är halm väldigt populärt.
1 feb Vinterfåglar Det är dags att räkna fåglarna vid deras matbord. Jag rapporterar till BirdLife: 1 koltrast, 2 större hackspettar, 4 kajor, 6 pilfinkar, 7 blåmesar, 9 gråsparvar och 10 talgoxar. Den lilla rödhaken kom inte med, men det finns ett par som kommer emellanåt.
31 jan Kyrkvägen Lenstad Gamla Kyrkväg var förr i tiden huvudvägen mellan Lenstad och Torslunda. Vägen slingrar sig fint mellan åkrarna och vi rider på den i stort sett varje dag. Den är även en del av Mörbylångleden och lockar till sig cyklister, joggare och flanörer. Idag tar jag kameran med mig och går upp till den nygjorda dammen.
29 jan Vintern är här Ombytligt väder! Idag rider vi galopp i snön med minnen från vår tonårstid.
25 jan Innesittarväder Riktigt trist väder idag. Regnigt och blåsigt. Vi håller oss inomhus.
13 jan Mycket på gång Hö från 2018 och det är mycket fint. Är balarna bara väl plastade och inga djur är framme och biter hål, kan man förvara hö i åratal. Korna och hästarna får fyra balar att dela på. Även hästarna i stallet behöver byta foder, från hö till hösilage. Och vilken fin vinterdag det var idag!
11 jan Olyckstillbud På radion säger reportern att arbetsplatsolyckorna har minskat under 2020 och är det lägsta på länge. Men inte inom lantbruket, där ligger de fortfarande på samma höga nivå. Om jag skulle rapportera hur det går för mig på gården, skulle antalet tillbud öka. Idag håller jag på att välta med traktorn.
5 jan Fladdermöss i jordkällaren Just nu räknar jag till fem fladdermöss i jordkällaren och jag är försiktig när jag hämtar potatis och äpplen. Fladdermössen vill inte bli störda, men jag har läst att de klarar enstaka försiktiga besök av husägaren emellanåt.
1 jan Gott Nytt År Nytt år och det ser jag fram emot. Ingen corona, närhet och fina ridturer, Eller bara att få njuta av livet på landet i underbara Lenstad
|