Blog

NYHETER FRÅN LENSTAD 2019

29 dec Morgon
Bra start på dagen.

28 dec Unga ryttare
När man är barn är det mycket mer än att bara rida när man är i stallet.

26 dec Ridvägsjakt
Kan man rida en genväg mellan Långa järnvägsbanken och Skarpa Alby? Jag har letat efter en sådan väg många gånger och ger mig åter ut på jakt. 

21 dec Vintersolstånd
På årets kortaste dag får vi inte se solen alls i Lenstad. Det är dimmig, på gränsen till regn, men både djur och människor tycks trivas.

13 dec Färdigvilat
Det har varit en bra tid på alvaret för hästarna. Milt och god tillgång på föda, men nu är den vilsamma tiden över och snart är hovslagarna på plats. Mina rutiner ändras också med fodring morgon och kväll, men endast drygt 20 hästar i år. Korna och de sex hästarna som är lägst i rang får fri tillgång till hö redan nu. Jag tror, eller snarare hoppas på, att höet ska räcka hela fodringsperioden. Jag har 36 balar fler än förra året.

7 dec Tomtar på loftet
Tomten är tidig i år

6 dec Grållan har ont i benet
Aj, aj så ont det gör på Grållan. Hon kan knappast gå och stapplar fram innan hon lägger sig ner. Hur länge ska jag vänta innan jag kallar på en veterinär?

2 dec Alla är hemma
Hästarna går på alvaret vid gården och får så göra fram till Luciahelgen. När det är snö på backen blir det hö.

30 nov Snårskogen är rensad
Ett glatt gäng på cirka tio personer hjälps åt idag att få undan nerfallna träd och avsågade buskar. Vi lägger allt på flera högar och avslutar med att grilla god lokalproducerad korv från norra Öland.

29 nov Första givan
SMHI:s prognos håller vad den lovar. Det är blåsigt och regnet går över i blötsnö framemot eftermiddagen. Det här är besvärligt för korna och de får sin första fodergiva idag. Snart är det även hästarnas tur att komma hem till gården och fodras in för vintern.

22 nov Ledlampor i stallet
De gamla lysrören i stallet har gjort sitt och nu har jag låtit installera ledbelysning. Det kommer att spara el och lysa starkare. Känns som ett bra byte.

19 nov Soffliggare
När det är grått och trist ute blir även jag soffliggare.

11 nov Bilder
Jag har köpt en ny kamera och ett nytt långt objektiv. Var bara tvungen att ta lite bilder.

7 nov Avkoppling på alvaret
Alla hästar är samlade kring kullarna vid sjön. Jag njuter av naturen och får nästan nypa mig i skinnet för att förvissa mig om att det är på riktigt.

5 nov Var är Windy?
Det är många mörka tankar som far genom huvudet när jag inte hittar Windy ute på alvaret. Det är regnigt och grått. I över två timmar letar jag och på slutet får jag hjälp av Sigun och Thorsten.

1 nov November = vintervila
Regnet hänger i luften, det är grått och mulet. Typiskt novemberväder och hästarna har vintervila. De ska vara på Alvaret fram till Lucia och bara vara häst.

20 okt Full dag
Dagen börjar med att Agens och Ann rider lektion för Gabriella och därefter kommer ryttarna en efter en. För egen del blir det ingen ridning utan jag ordnar med staketen samt tar hem korna till Mosshorvan. Där stöter jag på en liten vilsen varelse.

17 okt Godkända
71 år och godkänd på bilbesiktningen. Det är inte många som slår det. 

15 okt Ridning med får
Upp och ner i sadeln för att kunna rida den härligt Långa järnvägsbanken. Cissi och jag kombinerar ett flertal ridslingor och är ute i närmare två timmar.

10 okt Mognar inne
Det är för kallt utomhus för att tomaterna och paprikorna ska mogna och de får flytta inomhus. Här mognar de desto fortare och jag kan frossa i färska grönsaker.

6 okt Shettisryttare
Klara kommer idag tillsammans med sin bästa kompis, Liv, för att rida. Mammorna är med och alla fem får vi en härlig eftermiddag med ridning och fika.

27 sep Tranor i Mossen
Aldrig förr har jag sett tranor övernatta i mossen på Lenstad, men i natt slog de läger bara några hundra meter från mitt sovrumsfönster. Det bliv transång både till nattning och uppvaknande.

21 sep Nygammal häst
Cecilia och Eldur är tillbaka i Lenstad. Jättetrevligt med ytterligare en ridkompis och hästkompis.

20 sep Lycklig hästägare
Agnes och hennes mamma Madeleine har köpt Brynja av Helene och lyckan är fullkomlig. Agens strålar som en sol.

10 sep Mattjuvar
Naggur och Fjalar har något fuffens för sig. 

4 sept Simsalabim
Jag tog fram mitt trollspö och simsalabim var paddockens belysning lagad. 

3 sept Galet slut
Jag håller på att bli galen av den ständigt galande mellantuppen. Innan ledartuppen säger ifrån och gör slut på mellantuppen, tar jag saken i egen hand. Det blir ett snabbt slut på galandet och i frysen ligger nu ett par matportioner.

27 aug Vill inte byta
De flesta vinterhagarna är obetade och det är snustorrt i markerna. Det ser inte bra ut inför vintern, eftersom det inte blir någon återväxt under hösten. Kanske skulle korna kunna göra en insats? Det blev inte som jag tänkt mig.

26 aug Pialektioner
Pia Asplund är på plats och vi är sex personer som rider lektion. Helene rider två pass och är alldeles mör efter sista lektionen. Båda mina hästar är också med och Anna-Lena och jag rider varsin.

18 aug Agnes och Sæfaxi på kurs
Gabriella, i grannbyn, håller kurs idag och från Lenstad deltar Agnes på Sæfaxi. Alla är nöjda efter två ridpass och Agnes har fått mycket att tänka på. Nu gäller det att öva på det som hon lärt sig.

5 aug Höet är på plats
141 balar finns det just nu inför utfodringen och med cirka 20 balar på andraskörden lär höet räcka. Vissa år gör Leif höbalar åt mig, dvs oplastade balar, och sex av dessa tar vi in i stallets lösdrift. De kommer att räcka en bit in på det nya året.

27 juli Rödfärg på vindskyddet
Årets sommararbeten är bland annat att måla fyra vindskydd. Men så segt det är att komma igång. När jag väl tar mig i hampan går det riktigt bra. Ett vindskydd - ett dagsverke.

21 juli Läckage
Både Chatrin och Ola hör av sig på morgonen/förmiddagen och meddelar först att det inte finns något vatten och att det sen har löst sig. Jag blir mycket fundersam och tror inte att vattenbrist löser sig av sig själv. Det måste läcka vatten någonstans. Ola och Christina löser dock problemet temporärt och när jag väl kommer hem från Byxelkrork på kvällen hittar jag läckan.

18 juli Byfest
Hela byn samlas hemma hos Andrea och Björn för att ha ha trevligt tillsammans

6 juli Djurtillsyn
Vimsan hänger på när jag ska ut och se till kossorna, som är på Södra Alvarshägnet. Det är ganska långt från gården och Vimsan inser sitt misstag relativt snart och vänder hemåt efter en bit ut på alvaret.

5 juli Tre veckor
Den ettåriga hönan fick tre kycklingar för tre veckor sedan och har varit mycket rädd om dem. Den grå ankan har hjälpt henne med barnpassningen. Nu är det dag att få se lite mer av världen.

24 juni Ringmärkning
Svalungarna får en ring i ett av sina ben, dvs samma procedur som flera år tillbaka.

18 juni Svettig förmiddag
Två av ridvägarna har ett par besvärliga träd som fallit rätt över ridstigarna. Sigun, Thorsten och jag röjer undan dem och svettas i värmen.

16 juni Storstädning
Stallet är skinande rent efter att tio kvinnor putsat och fejat.

12 juni Fägatan är borttagen
Det är med blandade känslor jag låter ta bort fägatan utmed Lunnäng. Det är viktigt att spara på märken i naturen som vittnar om hur det var förr, men ibland måste dagens verklighet få bestämma.

2 juni Två sommarhästar
Ulrika är tillbaka med Arnór och har även med sig sin nya häst þorður. Både hästarna och Ulrika ska få sommarledigt.

29 maj Traktorservice
Traktorn är gammal, 50 år, och behöver servas för att hålla många år till. Det här är ett jobb för proffs.

24 maj Majvivor
Under ett par dagar har tre forskare planterat ut massor av majvivor på Lenstad alvar. Utplanteringen är en del av en långsiktig forskning om hur majvivorna utvecklas i olika miljöer. En av forskarna har varit i Lenstad varje sommar sedan 2012.

19 maj Alvarsvandring
Torslunda hembygdsförening har bjudit in till vandring på alvaret och drygt 50 personer har hörsammat inbjudan. Vi blir guidade både bland blommor, fåglar och fornminnen. Riktigt roligt att få visa upp mina marker som korna och hästarna håller ordning på.

18 maj Dejting
Kvika åker till Skåne idag för att gå på dejt

13 maj Bara på skoj
Ibland har jag med mig kameran vid rätt tillfälle.

12 maj Kosläpp
Det finns ingen publik vid dagens kosläpp, utöver mig själv. Jag har heller inte annonserat det, eftersom det dels inte ligger för mig att visa upp kor på det sättet och dels för att det inte är någon större dramatik. Å andra sidan skulle jag kanske av just den anledningen annonsera det hela. Kor som går ute året om blir inte lika uppspeltade av frisk luft som de som har stått inne i flera månader. 

10 maj Hovslagare hela dagen lång
Lugnt och stilla är det i stallet när Anders och Katrin verkar och skor hästarna. Idag är det 11 som verkas och två som skos. Det är andra hovslagardagen och dag ett var det ytterligare ett gäng som genomgick samma behandling.

9 maj Plaståtervinning
I år blev det bara två kärror med ensilageplast och det är väl den enda glädjen det blev av förra årets knappa höskörd.

4 maj Räv på Hemlotten - Tomt på loftet
Jag är uppe före tuppen idag, men räven är ännu mer morgonpigg. Det första jag får syn på, när jag tittar ut genom fönstret, är en räv som går runt på Hemlotten. Det ser ut som en frisk räv, men jag blir ändå bekymrad. Rävar gillar höns och ankor!

Loftet är tömt på alla lövkärvar och nu är även alla grenar borta. Passar på att elda tidigt på morgonen då marken fortfarande är blöt efter nattens regn.

25 april Självbetjäning
Det har växt bra den senaste veckan och ute på Mossen är det gott om mat. Hästarna flyttar ut i dag och får själva fixa sin mat. Både de och jag är nöjda. Nu har jag inga fodringstider att passa!

23 april Vimsan är frisk
Efter att ha varit orolig i en vecka för Vimsan har hon äntligen tillfrisknat. Ett tag var jag övetygad om att hon skulle dö och tänkte att jag gör vad jag kan för att hålla liv i henne. Med vätska, som jag injicerade och filmjölk som jag tvingade i henne, pressade jag ut "det onda". Nu är allt som vanligt igen. Skönt.

22 april Träningstävling
För att ha få ut mer av min ridning tävlar jag emellanåt. På så sätt för jag ett kvitto på hur jag rider och om det skett några förändringar sen senast. Idag är det träningstävling på Kollberggården och jag tar med mig Tira. Det går bra och riktigt nöjd är jag med 5 poäng för skritten. Totalpoängen blev 4,5, vilket renderade i en fjärdeplats.

17 april Nio liv
Vimsan mår inte bra och jag vet inte vad det är. Hon försöker kräkas, är stilla och tyst Kanske har hon fått i sig något olämpligt. Efter att knappt ha ätit och druckit blir jag riktigt orolig. En veterinär behöver titta på henne. Men det är lättare sagt än gjort. Jag ringer sju veterinärer innan jag får napp.

7 april Sover gott om natten
När jag lägger mig på kvällen är jag så trött att jag bara orkar läsa en eller två sidor i boken. Jag kommer aldrig till sista sidan!

5 april Ny hönsras
Det sitter en höna i trädgårdslandet och jag blir minst sagt förundrad. Så stilla hon sitter. Är hon död?

3 april Nu är det klippt
Gandur ser ut som ett får under magen och jag tar fram fårsaxen för att få ordning på pälsen

24 mars En vanlig söndag
Stallet är fullt med folk från tidiga morgon till sen eftermiddag. Utöver den vanliga ridturen med efterföljande fika får ett par av oss även en lektionsridning.

16 mars Härlig ridtur
Fem ryttare ger sig ut på en härlig ridtur i Mittlandsskogen. Ridvägarna slingrar sig fram i skogen, över mossar och på Långa järnvägsbanken. Vi som har ridit i Lenstad i flera år, tycker att varje skogsparti är unikt, men Sophi som bara ridit i Lenstad en kort tid säger: "Jag tycker alla träd, buskar och mossor ser likadana ut". Men det gör de inte!

15 mars Tuppfäktning
Två tuppar i hönsgården är en för mycket. Den gamle tuppen har förlorat tuppfäktningen, men ändå vunnit. Är det möjligt?

5 mars Safíra som handhäst
Safíra har knappt varit utanför stallplanen, men idag vidgas hennes omvärldsbild. Hon får följa med som handhäst och vi rider Humlestigen och Asplunden. Alltid lika roligt att se en lycklig häst som gör glädjeskutt i galoppen och följer sina hästkompisar vart de än tar vägen.

2 mars Kurt får besök
Kurts matte kommer på besök och återseendet blir kärt får båda två. Efter att Kurt har fått massor av pussar och äpplen tar Filippa ut honom i paddocken och tar en ridtur. 

27 feb Fri tillgång på hö
Korna och deras sex hästkompisar får fri tillgång till hö resten av säsongen. Även ytterligare några hästar kommer att få det. Det här underlättar utfodringen morgon och kväll väsentligt.

24 feb Tidig vår
14 grader varmt och sol. Vem kan tro att det är februari? Utomhusfika och vedtillverkning står det på schemat.

16 feb Andra halvleken
Nedräkningen är påbörjad. Jag skönjer slutet på utfodringssäsongen.

11 feb Glömde gå hem
Ankorna är så glada över att kunna bada i den stora vattenpölen på Trekanten att de glömde gå hem innan mörkret föll.

8 feb Pälsvård
Ju ljusare dagarna blir desto med hår fäller hästarna. Gandur, som är mycket lurvig, får lite hjälp med pälsfällningen.

3 feb Morgon- och mellanmål
morgon och eftermiddag och lövkärvar samt halm däremellan. Dagen är väl inrutat både för mig och djuren. Jag belönar mig med att rida och djuren med mätta magar. Om två veckor är det halvtid i utfodringen. Alltid skönt när något jobbigt går mot sitt slut.

24 jan Passar på
Utmed åkerrenarna på de fyra höåkrarna vinkelrätt mot asfaltsvägen har jag cirka tio stora rishögar som måste eldas upp. Perfekt väder idag för de tre första rishögarna.

22 jan Vaccinationer
12 hästar "till rakning" och det går som en dans. Vi är många som hjälps åt och husveterinär Ingrid kan sin sak. 

20 jan Vi röjer Kvarnhorvan
Det är stora träd som har fallit i ena hörnet av Kvarnhorvan. Stängseltråden är av och träden ligger på varandra. Dessutom är det ett dike mellan träden och Kvarnhorvan. Med motorsåg, traktor och handkraft får vi ordning på eländet. Vi belönar oss med Rosas grillade korv.

5 jan Sommarhö och ridtur
Idag tar jag det sista höet av det som slogs i oktober och nu får hästarna och korna efterrätt resten av fodersäsongen. Härligt fint sommarhö, som luktar himmelskt gott. Men det gäller att få in balarna i stallet.
De ryttare som har hästar med skor får en fin ridtur.

kvarnen191229

gneist191227assa windyutfodra191213julfint

grallanhast191202

roja191130

vinter191129

led 

lenakamera

hastar191107

vintervila19 

blasgas

kossa

lektionsridning91020

ladan

cissi

paprika inne 

windy191006

tranor190927

eldur cecilia

brynja agnes

tuppvinnare 

pialektion

saefaxi agnes 8

ho inne

mala

vtnkopp

kor190706

vimsan190706

kyckling190706

humlestigen

stada2019

stenmuren

traktor190529

majviva

kvika190518

garpur dreitll

koslapp

hovar190509 4

pinnar slut

rav190504

mosshorvan190425

vimsan 2749

kollberg9

vimsan sjuk

elda

hona cissi

klippa gandur

jarpur ebba

hilma lo

ryttare190316 2

safira190305

kurtfilippa

vimsan190222

utfodra190215

anka190211

bladfoder

utfodring

vaccination1901

roja kvarnhorvan

sommarmat

rida jan19

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers