Nyheter från Lenstad 2017

25 dec Xet flyttar till Tävelsrum
Xet är såld till Tävelsrum och kommer att få Elsa som ryttare. Kanske även hennes kusiner kommer att få rida. Det här kommer säkert att bli mycket bra, både för Xet och Elsa. En lagom stor häst till en nybörjare och en kunnig hästmamma i familjen.

18 dec Inspektion
Jag går en tur ut på alvaret och hem via Långa järnvägsbanken och Mittlandsskogen. Markvägen i skogen liknade mer en bäckfåra än väg. Det kommer att bli bra träning för våra hästar att gå där.

16 dec Plats för fler
I veckan har jag snickrat ihop ett foderbord så att alla får plats vid matbordet. Denna vinter har jag lite fler hästar än tidigare och för att det ska vara ordning på den kollektiva utfodringen behövs foderbord.

12 dec Geggig halmleverans
Lasse Danielsson kommer med de sista nio halmbalarna och vi lägger allihop i vindskyddet på Rösåkern. Jag får plocka om dem senare när marken är frusen eller kanske vänta ända tills våren/sommaren.

8 dec Mat för minst ett år
Det har gått drygt två veckor sedan vi slaktade Fjorton och det är dags att stycka. Köttet ser fint ut, trots att vi aldrig skådat ett djur med så stora fettdepåer. Nu ligger köttet i frysen och som alltid har jag även kokat köttsoppa. Drygt 20 portioner. Får nog bjuda på soppmiddag en och annan gång framöver.

2 dec Första fodergivan
Bara två veckor kvar tills vi ska börja rida igen och jag förbereder hästarna med att ge dem lite hö idag. Successivt kommer jag att öka på fodergivan, men det finns fortfarande mat i naturen. Men hästarna måste röra på sig för att hitta det gottaste. Precis så som man gör i vilt tillstånd.

27 nov Färdigruggat
I ett par veckor har ankorna och hönsen ruggat och nu ser det ut som om de är klara. Jag fyller upp nytt vatten i dammen. Så nöjda ankor; badar, dyker och putsar sig.

26 nov Morgon på alvaret
Går ut på alvaret på morgonkvisten med kameran i handen. 

23 nov Återförenade och nya vanor
Flera av korna har varit ute på alvaret i samband med slakten. och har nu återförenats med sina kompisar. Det muades rejält. 
Vimsan har lagt sig till med nya vanor.

19 nov Hemslakt
Fjorton har haft ont i benet en tid och därför nödgas jag slakta henne. Egentligen vill jag inte det, eftersom Fjorton hör till trotjänarna och borde ha fått vara kvar i många år till. Men en ko som är halt och som det inte går att behandla mot, måste man slakta. Det är lugnt och stilla på gården och Fjorton är helt ovetande om vad som ska ske.

17 nov Stackars Vimsan
Hon har så himla ont och bara jag snuddar vid henne gnäller hon högt. Det går tre dagar innan veterinären får behandla henne. Vimsan har en stor varfylld bubbla på ryggen och veterinären sätter in en dränageslang för att få ut varet. Det blir penicillin och smärstillande också.

9 nov Dagsverke
Det blev ett dagsverke att kapa upp cirka 3 kbm ved till vintern 2018/2019. Behovet är dock det dubbla och jag måste fälla några träd för att få fram råvaran. Jag har ingen brist på stock, men det gäller att välja utfrån tre aspekter. Lätt tillgängligt, lagom tjocka och röjningsbehov.

5 nov Välkommen tillbaka
Sara och Jennifer har bott i Rönnerum ett par år, men har sålt gården och kommer därför tillbaka till Lenstad. Det är blandade känslor för Sara, men alla i stallet är jätteglada över att få tillbaka våra fina stallkamrater. Åh, som vi ska rida tillsammans efter vintervilan.

2 nov Ytterligare tio hästar
Tio hästar till ska ut på vintervila och snart är vinterflocken fulltalig. Det är fint höstväder, sol och stilla. Hästägarna samlar ihop sig i stallet och laddar med gott fika innan de går ut.

29 okt Módís anländer
Ingen vintervila utan Módís. Och idag kommer hon i strålande sol men halv storm.

26 okt Vintervilan påbörjad
Första gänget hästar är nu uter på Södra Alvarshägnet för sin efterlängtade vintervila

24 okt Förberedelser
Snart är det dags för vintervila och jag kontrollerar att stängslet på Norra Alvarshägnet är helt, låter verka hästarna och avmaskar dem. Senaste dagarna har det varit regnkläder och för egen del har det inte blivit någon ridning. Förbereder mig mentalt för hästarnas vintervila.

20 okt Ett år med brunnen
Linden, som stod intill brunnen, hade en besvärlig rot. Det har tagit mig mer än ett år att ta bort den. Inte för att jag har arbetat med den varje dag, men tänkt har jag. Nu är stubben borta, brunnsmuren omgjuten och vattnet utbytt. Jag hade nämligen förorenat det med jord och grenar från stubben.

16 okt Land före stad
Tre dagar i Stockholm och jag får hemlängtan. Det är knappt jag klarar av att traska på asfalt kilometer efter kilometer för att hinna med att göra allt jag planerat inför storstadsutflykten. En timme efter att tåget har ankommit Kalmar är jag ute bland djuren.

4 okt Kommer och går
Sommarhästarna är på väg hem och vinterhästarna på intåg.

30 sept Hö och halm
Sista höet är bärgat och jag har hela matförrådet för kommande säsomg klart. Det känns mycket bra. Även halmen är på plats.

26 sept På friarstråt?
Den grå ankan försvinner spårlöst fredag kväll. Jag tror att räven har varit i farten och kan i detta läge inte göra någonting. Men plötsligt efter tre dagar kommer hon hem, som om inget har hänt! Letade hon månne efter en drake?

23 sept Klubbmästerskap
Årets sista tävling på Häradsvallen är klubbmästerskapet. Eftersom jag missade vårens tävling har jag vekligen sett fram emot denna, men det blev inte riktigt som jag hade förväntat mig. Jag var inte tillräckligt fokuserad och hästarna blev spända. Trots att jag kvällen innan hade tagit en lång och skön promenad över alvaret.

18 sept Mobbad tupp
Kycklingarna som föddes i våras har hunnit bli drygt tre månader och ungtuppen är rejält mobbad av den gamle. Så kan vi inte ha det!

16 sept Långritt över Alvaret
Härligt ridväder. Nio ryttare ger sig iväg för en tre timmars lång ridtur över alvaret

9 sept Redan höst?
Som alltid slår vädret om snabbt och drastiskt. Ena dagen +25 grader och nästa dag tio grader lägre. Regn i en vecka och jag minns knappt hur solen ser ut. Hästarna har haft betesbeting och blev klara idag.

6 sept Flyttfåglar
Det är dags för ladusvalorna att dra söderut och de samlas i stora skaror på telefonledningarna om mornarna. Men det finns fortfarande ungar kvar i ett par bon och föräldrarna gör vad de kan för att locka ut dem.

19 aug Nytt bete
Det är knappt man ser hästarna i det höga gräset. Det finns fortfarande mat på alvaret, men marken behöver vila lite. Hästarna är inte nödbedda när jag ger dem en bit av Jutan.

14 aug Hovslagare och veterinär
30 hästar har fått hovarna omsedda av våra tre hovslagare. Även husveterinär Ingrid har gjort årlig kontroll på cirka tio stycken. 

12 aug Sommar i Byxelkrok
Fyra dagar i Byxelkrok och tre dagar i Lenstad. Så har de senaste fem veckorna sett ut. Tack vare bästa tänkbara hästägare har jag kunnat lata mig i mitt sommarparadis. Hästägarna har skött den dagliga tillsynen samt matat hönsen och Vimsan.

27 juli Längre väg och återbesök
Det här blir bra i vinter - sammanhängande väg mellan stallet och ensilageförrådet ute på Jutan. Totlat 450 m, varav 200 "fixades" idag. Det är inte för utan att jag gör skäl för min gamla utbildning till väg- och vattenbyggare. Vägbygget består av fiberduk med 5 cm väggrus ovanpå. Funktionellt och snabbyggt.

Det är dock inte allt gårdsarbete som är planerat. Strul med stängselaggregatet hör till akutåtgärdena.

Senare på dagen kommer Jonna, som mer eller mindre bodde i stallet under tio år. Jätteroligt att träffas på nytt och hälsa på hästarna som var med redan vid sekelskiftet.

3 juli Besvärlig passage
Det är trångt över kanalen mellan Backhorvan och Lunnäng. Leif kommer inte fram med sin stora slåterkross. Inte heller balvangnen kommer fram, eftersom det står ett träd på sniskan. Jag löser problemet i två etapper. Det sneda trädet nu och breddningen till hösten.

26 juni 11 svalbon
Rekord - 11 svalbon i stallet och fullt av både ungar och vuxna ladusvalor. De skitar ner rejält och senare i år får jag ta fram högtryckstvätten på nytt. Men det gör jag gärna för svalornas skull.

22 juni Första höskörden
Vilket fint hö hästarna kommer att få i vinter. Två åkrar är klara med det allra finaste och torraste hö.

21 juni Traktorservice
Det läcker både här och där från traktorn. Inte bra. Reparatören håller på hela dagen innan allt är fixat. Nu rullar min Volvo Buster som en klocka igen - endast 49 år gammal!

18 juni Storstädning
Den årliga storstädningen är avklarad och nu skiner stallet av renhet. 

16 juni Sommarkväll på alvaret
Varje dag går jag på alvaret. Dels för att se till alla djuren, men lika mycket för att njuta av stillheten och naturen. Denna junikväll är ljummen och vindstilla.

10 juni Fint ridväder
Fullt i stallet med ryttare och hästar denna fina lördag. Cecilia, som har sin häst på Kollberggården, kommer också till Lenstad för att rida. Ryttarna grupperar sig och rider ut i omgångar. När kvällen kommer åker den femtonde och sista ryttaren hem.

27 Særún åter i Lenstad
Sommarhästarna är på ingång och först kommer Særún. Alla blir glada och hälsar igenkännande.
Långt ute på alvaret går korna och de hästar som inte rids och betar. Jag tittar till dem regelbundet och idag var jag försedd med kamera.

Hönsflocken har utökats med tre små kycklingar. Det har inte varit helt problemfritt.

21 Träningstävling igen
Det är Kollberggården i repris när Linn och jag åker för att tävla

20 maj Potatis i vindskyddet
150 potatisar har tagit plats i vindskyddet och går det som jag vill ska det bli minst tiofalt fler potatisar till hösten. 
I veckan som gick fick jag iväg all ensilageplast till återvinningen. Skönt att få städa undan efter utfodringen.

9 maj Aprilskämt i maj
Trodde i min enfald att det var slut på utfodringen för den här säsongen. Men tji fick jag.

5 maj Ridlektionerna startar
Pia kommer för första gången i år och vi är sex ekipage som tar tillfället i akt. Linus, varmblodstravaren från Lenstad stationshus, är med som vanligt men denna gång med vår gård som utgångspunkt. Linus har nämligen flyttat till oss.

4 maj Kosläpp
Äntligen dags för alvaret. Korna har tydligt markerat en längre tid att de inte vill vara kvar i vinterhagarna. De har sett att hästarna redan för en vecka sedan fick flytta till Mosshorvan och undrar om jag har glömt dem. Men idag är det dags. Ingen stor dramatik, men alla blir glada.

28 april Välkommen Safíra
Ett år och ny i Lenstad. Det är Safíra som har kommit för att växa till sig hos oss i Lenstad. 
Ulva och jag har fått nytta av våra kunskaper i motorsågning och har röjt efter vinterns stormar.

24 april Vårtecken
Årets första orkidéer är här

15 april Mosshorvan är intagen
Hästarna vet vad som gäller när gatebanden till Mosshorvan tas bort. Även om de är lite nödbedda till att börja med, kommer de i full fart när de har fattat galoppen.

9 april Hoppfull söndag
Åtta hästar hoppar för fullt i paddocken, både med och utan ryttare.

1 april Träningstävling
Årets första tävling går av stapeln på Kollberggården. Gusa, Jarpur och Tira visar upp sig från sin allra bästa sida. Solen värmer gott, banan är bra, massor av fina hästar och trevliga människor. En riktigt bra dag.

25 mars Hildeborg!
Återigen är jag på väg till Hildeborg. Idag är det Ann som tar initiativ till att försöka få fram min efterlängtade ridväg. I ett par timmar letar vi oss fram i mittlandsskogen och får se båda det ena och det andra. När vi trötta och hungriga beger oss hemåt konstaterar vi att det här kan nog bli en av favoritvägarna.
I veckan fick jag även mina gamla fruktträd klippta. Det var välbehövligt.

12 mars Våren är tillbaka
Härligt vårväder med strålande solsken. Vi njuter tillsammans med våra hästar

8 mars Ny grind och vinter igen
Grindstolpen till hästarnas vinterhage har gått sönder. Nu, när jag måste sätta dit en ny stolpe, passar jag på att bredda hålet. Det medför att jag måste bygga en ny grind.
Vintern kom tillbaka, men förhoppningsvis bara för att vända om på fredag.

23 feb Hovslagaren i två dagar
18 hästar ska få hovarna omsedda och Anders hovslagare är här i två dagar. De skodda hästarna har inte slitit mycket på skorna och får samma skor på sig på nytt. Men. Jag skippar snösulorna. Det blir ingen mer snö denna säsong!

17 feb Våren är på väg
På eftermiddagen kommer solen fram och jag tar en sväng bland djuren med kameran i handen.

16 feb Bra motorsåg
På stallplanen ligger en motorsåg av en alldeles särskild sort. Så intresserad jag blir.

4 feb Spurning flyttar till Lenstad
Spurning flyttar till Lenstad idag för att få gå i stor flock med hästar av sin egen sort. Alltid lika okomplicerat att släppa ihop denna genuina hästsort.

3 feb Brik i ny träning
Brik behöver tränas på nytt sätt för att bli riktigt bra. Cissi har tömkört Brik och Sigun och jag har tagit med henne på konditionsridning.

30 jan Lyse i Lenstad
Eon har grävt ner elledningen och passat på att sätta nya fundament till belysningsstolparna. Idag kom stolparna upp och så småningom får vi säkert lampor också.

24 jan Köttsoppa
I ett dygn kokar jag märgben för att få en riktigt bra grund till köttsoppan. Det blev 20 portioner när allt var klart. Nu ligger soppan portionsförpackad i frysen och så himla bekvämt det blir att ta fram till middag. Bara att värma

17 jan Nöjda ankor
Snön är på väg bort och det är rinnande vatten i ankornas dike på Trekanten.

12 jan Lösdrift på vift
Det är knappt man tror att det är sant, men stormvindarna över Lenstad tog tag i en av lösdriftarna och skickade iväg taket 40 - 50 meter. Kvar står två sidor upprätta och en liggande. Som tur var blev vare sig djur eller människor skadade, men skapade en hel del jobb åt oss.

5 jan Ölandsvinter
Det är kallt ute och jag är ordentligt påpälsad under dagens gårdsarbete. Utfodring och fixa med vattnet som har frusit efter sex timmars elavbrott dagen före. Cissi och Linn tar sig däremot en ridtur i det vintriga landskapet.

4 jan Fyra kor reser till Skåne
I värsta vinterväder åker fyra av våra kor till slakteriet i Skåne. Det går ganska bra att få på kossorna på bilen när de väl har kommit in i stallet och bara har en väg att välja - lastbryggan på bilen. Anders och Ola kör iväg och ska ta det extra försiktigt. Det är stormvarning, snöigt och halt. 

1 jan Gott Nytt År
Ser fram emot ett nytt år med alla djuren och folket på gården i Lenstad

Xet Elsa2017

Foderbord17

gegga1712

stycka2017

utfodra171202

Anka171127

ko 171115

Fjorton slakt

Vimsan171108

ved2017

BrodirLo

Vintervila17 Ola

ModisEmil

vintervila2017

BrunnenLena

halm2017

anka170924

tuppmat

RidaAlvaret2017

Hastar170908

LadusvalaFlyttar

BeteNytt

Byxelkrok2017

Grusning170727

stada2017

Linda170610

potatis

Vinter maj9

 

Safira170428

Roja170428

Kurt170415

Hoppa170409

Tira170401

Hildeborg2017

grindstolpe

Hov170222

elmotor9

spurning170204

Brik Cissi

lyktstolpe 5

soppa170124

anka01

stormskada

Cissi170105

slakt170104

2017 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers