Blog

Nyheter från Lenstad 2018

29 dec Minnen från 2018
Ett år är snart till ända och vi har många fina minnen att tänka tillbaka på.

28 dec Solar sig
Strålande solsken och man kan nästan tro att det är vår. Hästarna solar sig i vindskyddet på kullen. För egen del förstärker jag marken framför det fjärde foderbordet.

21 dec Moderskärlek
Den senast födda kycklingen älskar sin mamma och kärleken är besvarad. De går tätt samman och den lilla värmer sig under mamman.

17 dec Man kan leda hästen, men ...
Snöigt och kallt, bäst att öka på med halm till djuren, tänker jag. Men det är inte många som anammar nödfodret.

14 dec Fyra foderbord måste räcka
Det fjärde foderbordet har jag byggt utmed paddockens långsida. Allt är skruvat för att kunna monteras ner efter vintern. Det kan inte bli en sådan dålig hösommar som 2018 en gång till.

9 dec Läxa i kokunskap
Elva kor är kvar på gården och jag ger mina stallgäster i läxa att lära sig känna igen dem och kunna deras namn. Det blir förhör efter nyår!

5 dec Dammfritt
Hösthöet är blött, men fint i övrigt. Hästarna är skeptiska, fast korna äter med god aptit. Det nya foderbordet räcker bara till för korna och det är tveksamt om jag kan blanda in hästar i koflocken. Jag får avvakta några dagar och se hur jag ska lösa utfodringen för resten av säsongen.

26 nov Hemgång
Vintern kommer lagom till att korna har kommit iväg till slakteriet och mitt avlopp har blivit klart. Hästarna kommer hem till gården och får gå tillsammans med korna för att långsamt fodras in med hö och halm.

18 nov Första koresan
Jag somnade först klockan halv tre i natt, efter att ha snurrat runt i sängen och funderat på hur det skulle gå med lastningen av kossorna. Det gick jättebra och jag hade kunnat sova tryggt hela natten.

16 nov Lugnt och stilla
Avslutar fredagen med en promenad på alvaret för att se till hästarna. Solen skiner, det är varmt och stilla. Jag njuuuuter,

15 nov Alternativa vägar
Sigun, Thorsten och jag ger oss av mot Hildeborg för att röja fram en ny ridväg så att vi får fler ridalternativ till ruinen i skogen. Alla tre älskar vi att röja i skogen och gläds över den natur vi får vistas i. Vi ser en femstammad björk, flera pampiga ekar och till slut ruinen. Där har Thorsten gjort ett rejält röjningsarbete och jag känner knappt igen mig.

9 nov Två koelvor
Hälften av korna är kvar vid stallet och andra hälften är på behörigt avstånd, ända borta på Jutan. Nu har jag åtta dagar på mig att vänja fem kor vid stallets lösdrift och ytterligare en vecka för att träna in fem till. Håller tummarna för att lyckas med uppgiften.

2 nov Förberedelser
Det tar sin lilla tid att få in en bra rutin innan resekossorna ska fara. Rätt ko i rätt hage är inte så lätt som det låter.

1 nov Vintervila
Vintertid, grådisigt och mörkt. Dags för hästarnas vintervila

27 okt Sista ridturen
I nästa vecka ställer vi av hästarna för en välförtjänt vila och dagens ritt blir den sista för säsongen. Kallt och blåsigt, vilket innebär att vi är ganska nöjda med att få ta en ridpaus.

19 okt Äntligen hemma
I nästan sex månader har korna gått på Södra och Norra alvarshägnet. Idag får de komma hem till gården och blir mycket nöjda. De har betat väl ute på alvaret, men kor och hästar betar på olika sätt och jag räknar med att det ska finnas mat kvar till hästarna i en månad.

14 okt Hö i oktober
Sista skörden är bärgad och för min del blev det ytterligare 17 balar. Jag är inte helt säker på att höet kommer att räcka hela fodringsperioden, men den tiden den lösningen!

10 okt Brittsomar
Sommaren verkar aldrig ta slut - idag är det nästan 20 grader varmt. Den senaste kycklingen kommer ut för första gången och verkar njuta av solen lika mycket som vi människor.

1 okt Grindvakt
Grannarna och jag håller på att anlägga en ny gemensam infiltrationsbädd för våra avlopp. Det är Björn, som också bor i Lenstad, som gör jobbet. Jag rycker in som grindvakt.

30 sep Blev inte bra
Bonnie Scotts hälta gav inte med sig och idag på förmiddagen avlivar vi henne. Med facit i hand fick hon ligga alldeles för länge för sig själv ute på alvaret. Morgon och eftermiddag gick jag ut med hö och vatten, men däremellan var det inte mycket som hände. Men, facit får man bara när allt är klart! Så sorgligt detta är. De som känner mig vet att jag älskar mina kor och vissa är mig mer tillgivna än andra.

29 sep Länge sen senast
Boje med familj gör en söndagsutflykt till Lenstad för att tjejerna ska få rida. Det går undan värre trots att det är nästan ett år sen senast.

25 sep 100 m
Bonni Scott har rört på sig, men bara 100 m. Jag går ut med vatten och godsaker för- och eftermiddag. Hon är lite bättre idag, men långt ifrån frisk.

24 sep Det gör ont
Bonni Scott kan knappt röra sig, bara stapla ett steg innan hon lägger sig. Det ser jag vid dagens koinspektion. Oj, oj. Har hon brutit benet, eller stukat sig mycket illa? Vad ska jag göra med henne? Det enda jag kan tänka mig är att avliva henne. Det går inte att behandla en ko i det fria ute på alvaret. Men en riktig kobonde löser inte problem med gevär utan med penicillin. Det får jag lära mig idag.

18 sep Framsida i förändring
Tänk att det är så roligt att påta i trädgården. Jag kan hålla på timmavis och låta tankarna flyga och fara. Den senaste tiden är det framsidan som ska få en ansiktslyftning och idag är jag klar med rabatten invid Magasinet.

15 sep Endast en kyckling
Även den vita hönan har fått en kyckling, men det satt långt inne. Hon har ruvat på ägg i över en månad. Den normala ruvningstiden är annars drygt 20 dagar, men äggen har gått sönder för den Vita och hon har fått börja om.

6 sep Glimmar som guld
Sällan har jag blivit så överraskad som när jag fick ett jakande svar på frågan om min bridgekompis hade halm att sälja. Idag får Leif och jag hem 22 bautastora halmblock. Det gäller att tänka till hur jag ska hantera dessa i vinter och som tur är har jag ett par månader på mig att grunna.

19 aug Fler kärvar
Än finns det plats på slindret för fler kärvar och idag bär det av till Lenstad borg. Här är det gott om lind, vilket hör till de bättre lövslagen och dessutom passar vi på att få vår ridstig röjd. Men fåren tror att det är för deras skull vi kommer!?

16 aug Bockjakt
Nordölänningarna är på plats i ottan för att inte missa premiären för bockjakten. Jaktlyckan är god - de fäller fyra bockar.

10 aug Extramammor
Kycklingarna är stora enligt deras egen hönsmamma, men ankorna är av en annan uppfattning.

8 aug Ny ridhäst
Sæfaxi är på väg att bli ridhäst. Gabriella har ridit honom i flera veckor och det går riktigt bra.

1 aug På tork
På slindret hänger det nästan 250 lövkärvar på tork. Det var svettigt värre att hänga dem, men när det väl var klart infann sig en viss förnöjelse.

31 juli Vi samlar in löv
Löv från ask, lind och rönn har nästan samma mängd smältbart råprotein som hö. I forna tider utgjorde därför löv en stor del av djurens vinterfoder. I dessa torkans tider tar i upp den gamla metoden och samlar in löv som vi knyter i kärvar. Hit till dags har vi samlat in ca 200 kärvar och enligt uppgift går det åt 1000 kärvar för att föda 12 getter en hel vinter. Jag är tacksam för att vi i alla fall har fått in hälften av vinterns foderbehov i form av hösilage!

29 juli Regn!
Äntligen regnar det.

19 juli Nya hagar
Det har väl inte undgått någon att det är torrt i markerna. I ridhästarnas sommarhagar är gräset gult, kort och nedtrampat. De föder sig på det, men det går illa åt marken. Idag öppnar jag korridorerna på Rösåkern och Jutan.

18 juli Anna-Lena rider Tira
Snart är det två år sedan Anna-Lena började rida Tira och bättre medryttare får man leta länge efter. Idag passat hon på att ta en lektion för Gabriella.

4 juli Renovering och knastertorrt
Vägen över Rösåkern är renoverad. Nytt grus, kalkkross, och vägtrummor. Måtte den hålla för kommande vinters påfrestningar.

Inget regn på två månader. Hur ska detta sluta?

2 juli Ridlektioner
Det är nästan ett år sedan vi hade en instruktör på gården, men nu är det dags. Gabriella. utbildad på Vången, kommer till oss fyra entusiaster.

24 juni Nykomlingar
Fem kycklingar blev det av de sju äggen som bruna hönan har ruvat i tre veckor. Jättesöta små gullefjun.

23 juni Knappt hälften
Höet är bärgat och det är bra kvalité, men knappt hälften av årsbehovet. Nu börjar det kännas kritiskt. Torrt och inget regn i sikte. Hoppas på stilla och långvarigt regn i juli.

20 juni Förberedelser inför vintern
Vägen som jag byggde förra året höll inte måttet. Idag gör Björn första momentet i förbättringen av vägen.

17 juni Storstädning och hagbyte
Närmare 20 personer deltar i årets storstädning och efter två timmar är vi klara. Stallet är "skinande" rent.

På kvällen får Særún & Co ny hage och de blir det full fart på de fyra hästarna. Tänk så lätt att glädja dem. Lova får en ridlektion av Åsa framåt kvällskvisten.

11 juni Sommarhästar
Tre sommarhästar är på plats

7 juni Tidig höskörd
Drygt 30 höbalar är klara och det ska till ytterligare cirka 200 innan behovet är täckt. Den första skörden är jättefin och förrådet på stallets baksida är fyllt.

3 juni Högsommarvarmt
Det har varit värmerekord i maj. Enligt SMHI är det den varmaste majmånaden på över 100 år. Dessutom har det inte regnat, vilket medför att det mer liknar högsommar än vår. Alla tar det lugnt och jag tar med mig kameran vid dagens djurinspektion.

1 juni Morgonfika
Aldrig fel med en fika, vare sig man är ryttare eller häst.

30 maj Gården från ovan
Fredrik, min granne, har tagit flygbilder över Lenstad. 

25 maj Kvika - ny på gården
Kvika har flyttat från Skåne till Lenstad. Hon ska inte ridas mer och då passar det bra att få gå på stora öppna marker tillsammans med en flock likasinnade. Det är alltid spännande att titta på hästarna när det kommer en ny. Alla hälsar vänligt och Kvika gör inget stort väsen av sig själv. Talar bara om att hon är en vänlig och trevlig kompis.

7 maj Kosläpp
Det går lugnt till när kossorna släpps på sommarbete. Alla vet vad som gäller. Det är inte som i kobesättningar där korna står inne hela vintern. Då är kosläppet spektakulärt, men mina kossor tar det med ro. Men visst, lite spring och glädjeråmande blir det.

27 april Vårbete
Vintersäsongen är slut för hästarnas del och vi släpper ut dem på alvaret. Hälften får gå på Mosshorvan och hälften på det Stora alvaret. Alla är nöjda allra nöjdast är nog jag själv, som slipper ett arbetsmoment. Utfodring.

26 april Tyst och intensivt
Tiden tycks inte räcka till för allt jag vill göra och på råga på allt har jag tappat rösten. Gårdsarbete och husbygge går i ett och ridningen har jag lagt på hyllan ett tag.

16 april Grattis Windy
30 år idag och stallets äldsta häst. Pigg, glad och snabb när man kommer i hagen för att titta till henne. Hon följer alltid med hem och får lite havre och några äpplen. Samma rutin idag, men med lite fler äpplen än vanligt.

12 april Plastigt värre
Det ligger ensilgaplast lite var stans på Rösåkern och Jutan efter vinterns utfodring. Jag har inte kunnat ta mig ut på åkrarna och samla ihop plasten förrän idag. Efter ett par timmar ligger nästan all plast hopsamlad i ett flertal högar i väntan på vidare transport till återvinningen.
Fodersäsongen är snart över och djuren finner redan lite gröna strån på backen, även om höet mättar mest fortfarande.

4 april Sæfaxi får ny ägare
Ann har pratat om att köpa ytterligare en häst och när jag tipsar om Sæfaxi säger det
klick direkt. Det här ska bli spännande och jag är förvissad om att både häst och ryttare kommer att bli nöjda.

2 april Ny hönsfamilj
Mården har tagit sig in i hönsgården och dödat alla hönsen utom en höna. Jättetråkigt! En liten tröst i bedrövelsen är att jag får tag på två hönor och en tupp under dagen, så att den överlevande hönan får sällskap. Det var en liten glipa i hönsnätet och den hittade mården.

26 mars Vonsan
Efter 19 år i Lenstad har Von rest till de Sälla jaktmarkerna. Von skadade sitt friska öga, blev plötsligt helt blind och Eva fick ta ett snabbt beslut. Så sorgligt, men så rätt. Von har haft det bra som pensionär och fick även fästman på gamla dar. Nu minns vi alla glada och roliga stunder med Von. 

24 mars Vårtecken
Sex grader varmt och fåken är glömd.

22 mars Vi eldar
Under sommaren har Thorsten röjt vid på Tors kulle, fornlämningen på Södra Alvarshägnet. Vi måste elda upp rishögarna innan våren kommer och idag ger vi oss ut.

19 mars Pälsfällning
Vissa hästar fäller mer än andra. >>>

14 mars Jag blundar ...
.. och vil inte tänka på hur det kommer att se ut i markerna om en vecka eller mer. Det är översvämning redan nu och snösmältning är inte avklarad än!

12 mars Ny häst i hagen
Þokkadís kommer sent på söndagskvällen och efter en natt tillsamamns med Tira i stallet är det dags att möta 15 nya kompisar. Det går bra - varför skulle det inte göra det?

3 mars Skida och rida
Fin vinterdag med både skidåkning och ridning. 

27 feb Snöoväder
Nordostvinden viner och med den kommer det massor av snö. Det är knappt jag hinner skotta innan de blåser igen. Hästarna och korna söker skydd mot vinden genom att ställa sig med rumpan mot buskagen. Hönsen håller sig inne, men ankorna tar sig ett vinterbad i badbaljan. Själv går jag bara ut för att fodra och skotta snö. För övrigt är det soffan som gäller.

22 feb Influensan slår till
Oj, så dåligt jag mår. Sover praktiskt taget i ett sträck i 30 timmar. Bara några små avbrott. Efter tre dagar släpper influensan greppet om mig och under tiden har ryttarna skött gården åt mig. Det var inga vanliga stalldagar, 21 hästar som skulle verkas och skos av hovslagaren.

6 feb Värme mitt i vintern
Träden, som skuggat åkrarna, är nu förvandlade till flis och kommer att värma nordölänningarna via värmeverken i Borgholm och Löttorp. Men för oss i Lenstad är det kyla och vinter

2 feb Inget Internet
Snön som föll för ett tag sedan drog med sig min teleledning och därmed blev jag utan bredband. Efter tio dagar kom tre män för att laga ledningen. 

22 jan Fibertillskott
Hästarna gnager på syrenbuskarna som jag har klippt ner och slängt ut i hagen. Det blir inte mycket kvar för mig att elda upp.

21 jan Snöigt tak
Oj, så mycket snö det föll under natten. Taket över hönsgården är vit och bågnar betänkligt. Jag får skotta både tak och vägar. Att skotta snö hör till det mest meningslösa sysslor som finns. Tungt och jobbigt. Och kanske smälter snön av sig själv inom kort. Men det ser man ju inte.

14 jan Fett matbord
Njuter inte alla människor av fåglar som äter på fågelmatbordet? Jo, jag tror det och själv har jag nätkassar med kofett. Fåglarna låter sig väl smaka.

Idag träffade jag Birgitta och Björn, Flugas ägare, och bad om ett kort på Salka. Nu har jag kompletterat släktsidan!

7 jan Solig söndag
Jul- och nyårshelgen går mot sitt slut och avslutet blir en fin vinterdag. Kallt och soligt.

Under ett par veckor har jag låtit rensa åkerrenarna från träd och buskar i syfte att öka solintaget på åkermarken. Allt för att få mer och bra hö. På sikt blir det bra, men just nu är det körskador på både marken och kanalbron.

6 jan Glöggritt
Sju ekipage ger sig ut på glöggritt i skogarna runt Lenstad. Turen tar två timmar och när vi kommer hem belönar vi oss med fika.

Vi fick även anledning att fördjupa oss i släktforskning av Hlín och Jórunn.

1 jan Gott Nytt År
Nyåret i Lenstad skötte ryttarna om och jag kunde åka till vintriga Dalarna. Vilken lyx och vilka underbart rara ryttare det är på gården iLenstad

 

collage2018 

grusning181228

parla181217 liten

foderbord4

ko 131117

ensilage181205

fenja181126

koresa181118

Gandur181116

hildeborg181115

ko181109

Vintervila18Gneisti

Korna kommer hem

Höst

Kyckling181010

infiltration

bonniscott180930

Klara rider Lo

BonniScott180925

spruta

rabatt

kycling180913

halm18

hamlaHumlestig

Kyckling1808

hamlastreck

hamla

Nyttbete180719 4

Anna-Lena rider Tira

kyckling180624 

stada2018

ho2018

kor180603

morgonfika1

Kvika

koslapp180507

Saefaxi fort

Windy30

saefaxiann

HonorNya

Von 0729

elda180322

Thokkadis180312

vinter180227

JarpurFjalar

Flis

teleledning 2

buskar 2240

hackspett

vedringar

tupp180107

Glöggritt

Gott Nytt År 2018

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers